JBE Service uskoo uusiutuvaan energiaan ja siihen, että jokainen hyvin tehty työ on askel kohti kasvua ja kansainvälistymistä.  

”Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen ylle liikkuu matalapaineen keskus, joka nostaa kesän ensimmäisen myrskyn”, radion säätiedotus kertoo kesäkuisena tiistai-iltana. Tuulen on ennustettu yltyvän myrskylukemiin lähes koko Suomessa. Kovimpia tuulia on luvattu Perämeren rannikolle Pohjois-Pohjanmaalle, missä tuulen nopeus voi kasvaa jopa 14–18 metriin sekunnissa. Näissä nopeuksissa alkavat tavarat jo lennellä. Onneksi tuulisen Pohjanmaan puut ovat tottuneet kovaan luoteistuuleen. 

Tuuleen on tottunut myös iiläinen Jarmo Berg. Berg tietää tuulesta yhtä ja toista, sillä hän johtaa vuonna 2012 perustamaansa tuulivoimaloiden huolto- ja pystytystöihin keskittynyttä yritystä, JBE Service Oy:tä. 

Vaikka Suomi ei ole tunnettu kovista tuulistaan, on tuulivoima muun uusiutuvan energian ohella kovassa nosteessa ja yrittäjä uskoo sen tulevaisuuteen ja kasvupotentiaaliin. Suomen markkinat ovat kuitenkin rajalliset ja mikäli tuulivoimaloita huoltava ja pystyttävä yritys haluaa luoda kasvua, on tähyttävä myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Siksi JBE Service on alusta asti ollut kansainvälinen yritys, tähtäimenään olla siellä, missä tuulee.  

Tuulivoima vei mennessään  

Jarmo Berg valmistui koneasentajaksi vuonna 1999 Haukiputaan ammattikoulusta ja työskenteli vuosia teollisuuden parissa. Suomalaisella tuulivoimalavalmistaja Winwind Oy:llä oli Bergin kotipaikkakunnalla Iissä tuulivoimaloiden konehuoneiden ja napojen kokoonpanotehdas. Satoja tonneja painavat ja yli satametriset laitteet kiinnostivat Bergiä. Kun tehdaspäällikkö sattui asumaan hänen naapurissaan, tuli niistä usein puhetta ja lopulta Berg päätyi töihin Winwindille.   

Winwindillä Berg tottui kansainväliseen työskentelyyn.

Vuoden 2009 keväällä Intian Chennaissa lämpömittari näytti + 45 °C astetta, kun Berg saapui tuulivoimalatehtaan rakennustyömaalle. Alueella työskenteli lähes pari tuhatta rakennusmiestä ja -naista. 

– Sitä vähän ihmettelin, että tehtaalla oli sisällä älyttömän tarkat turvajärjestelyt, mutta ulkona pakollista olivat vain turvaliivi ja kypärä, muistelee Jarmo Berg. 

Huippuaikoina Winwindillä oli tehtaat Haminassa ja Intian Chennaissa ja parhaimmillaan 800 työntekijää maailmanlaajuisesti. 

Winwindin leivissä Berg pääsi matkustelemaan muuallekin kuin Intiaan. Suomessa tuulivoimateollisuus oli vasta kasvuun lähtenyt ala, joten suuri osa yrityksen bisneksestä oli ulkomailla. Bergille kertyi matkapäiviä ympäri Eurooppaa muiden muassa Ranskaan, Tšekkiin, Viroon ja Ruotsiin, ja silloin tällöin Euroopan ulkopuolellekin keskimäärin 200 päivää vuodessa. Lentokentät kävivät tutuiksi, laukun pakkaamisesta tuli rutiinia ja kansainvälisessä porukassa työskentelystä arkipäivää. 

Portugalissa Berg viihtyi erityisen hyvin. Atlantin rannikolla keli oli useimmiten suotuisa, aurinko paistoi ja hän sai tehdä tuulivoimaloiden huolto- ja korjaustöitä paikallisten kanssa. 

Berg ehti työskennellä Winwindillä kuusi vuotta, kunnes vuonna 2012 YT-neuvotteluissa hän tarttui tilaisuuteen, irtisanoutui ja perusti oman yrityksen, JBE Service Oy:n. Berg alkoi tehdä huoltotöitä Winwindin asiakkaille, koska tuulivoimalavalmistajan valmiudet huoltoihin olivat heikentyneet.  

Berg näki, että tuulivoima on tulevaisuuden ala ja uskoi sen kasvumahdollisuuksiin. Myös yrittäjyys oli houkutellut jo jonkin aikaa. 

– Ajattelin, että siinä saisi olla oman itsensä herra. 

Tuulivoiman tukijärjestelmä on Suomessa viime vuosina ollut niin houkutteleva, että Suomessa on tällä hetkellä suorastaan tuulivoimaloiden rakennusbuumi, ja JBE Servicekin on päässyt osaksi tätä buumia.

Myötätuulessa 

Aluksi Berg teki huoltotöitä itsekseen. Winwindin ajoilta hänelle oli kertynyt hyvät verkostot ja suhteet voimaloiden omistajiin, joten töitä riitti. 

Kovan motivaationsa ja vankan työkokemuksensa ansiosta Berg onnistui. Hyvä maine alkoi levitä ja suurten projektien myötä hän palkkasi työntekijöitä ja osti lisää kalustoa. 

Berg palkkasi avukseen JBE Servicen pyörittämiseen myös alalla kokeneen Taru Kaarlelan ja he ovat pyörittäneet ja kasvattaneet yritystä toistaiseksi pääosin tulorahoituksella. 

Kasvu ei ole itseisarvo, vaan se, että toiminta on kannattavaa ja työnjälki hyvä. 

Tällä hetkellä JBE Service työllistää 27 henkilöä. Henkilömäärä on tuplaantunut vuosittain ja kuluvan kevään aikana työntekijöitä on palkattu lähes viikoittain. 

Siitä Berg pitää kuitenkin kiinni, että kasvu pysyy hallinnassa. 

– Kasvu ei ole itseisarvo, vaan se, että toiminta on kannattavaa ja työnjälki hyvä.  

Työntekijät ovat JBE Servicellä avainasemassa, ja yritys saa kiittää motivoituneita ja taitavia työntekijöitään kasvun ja menestyksen mahdollistamisesta.

– Työntekijöiltä vaaditaan monia erikoiskoulutuksia esimerkiksi korkeanpaikan työhön sekä turvallisuusasioihin liittyen. Lisäksi on oltava hyvä fyysinen kunto ja matkustusvalmiutta, Berg kertoo. 

Työntekijöiltä vaaditaan myös joustavuutta, sillä suunnitelmat saattavat muuttua nopeastikin ja työkohde vaihtua vaikkapa Kankaanpäästä Haapsaluun Virossa. Joskus projektit ja työpäivät venyvät, sillä töitä tehdään sään ja tuulen ehdoilla. 

– Kahvi- ja lounastaukoja ei näissä hommissa pidetä samalla tavalla kuin tehdastöissä, Berg kertoo.

Pankki turvaa nopeissa päätöksissä 

Yrittäjältä alalla pärjääminen vaatii riskinottokykyä ja uskallusta tehdä nopeita päätöksiä. Erilaiset työ- ja nostoapuvälineet voivat maksaa kymmeniä tuhansia euroja, sillä nykyvoimaloiden napakorkeus on jopa yli 140 metriä ja lapojen kärjet huitelevat roottorin pyöriessä yli 200 metrissä. Tuulivoimalan osat painavat jopa satoja tonneja, joten huollot vaativat isoja, kalliita laitteita ja erikoisosaamista niiden käyttöön.

Sellaisiin on kuitenkin pystyttävä investoimaan tarvittaessa nopeastikin. Tämä tarkoittaa sitä, että kassavarannon ja suhteiden pankin kanssa on oltava kunnossa.  

Nopeat investoinnit edellyttävät sitä, että pankilta saadaan tarvittaessa apua yhtä nopeasti. 

– Meillä on investointivalmiutta, se on etumme. Jos jokin työ vaatii uusia välineitä, voimme tehdä päätöksen saman tien. 

Nopeat investoinnit tietysti edellyttävät sitä, että pankilta saadaan tarvittaessa apua yhtä nopeasti. 

– Nordea on todennut, että taloudellinen tilanteemme on sen verran hyvä, että se lähtee nopeallakin aikataululla rahoittamaan hankintoja, Berg kertoo.  

Jokainen hyvin tehty työ on askel kohti kasvua 

Edessä siintää korkea valkoinen torni. Sen kyljessä on ovi, joka vie tornin alakertaan, josta pääsee hissillä tai tikkaita pitkin ylös konehuoneeseen.

Tuulivoimalan konehuone sijaitsee tornin päällä, ja konehuoneeseen on kiinnitetty roottorin napa lapoineen. Ylhäältä konehuoneesta näkee pitkälle. Vaikka itse voimalat näyttävät yleensä samalle tutulle, vaihtuvat maisemat ”työhuoneen ikkunasta” lähes aina. 

Kansainvälisillä markkinoilla kasvaminen vaatii hyviä verkostoja ja kontakteja potentiaalisiin asiakkaisiin. Piirit niin Suomessa kuin maailmalla ovat melko pienet, joten hyvä tai huono maine leviää nopeasti ja vain hyvin tehty työ johtaa toiseen. 

– Ruotsissa on järviä ja tuntureita, Virossa isoja peltoja ja Suomessa metsämaisemaa, tai vaikka satama, Berg kertoo. 

JBE Service toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Projekteja on tehty myös Italiassa ja Australiassa saakka. Tarkoitus on laajentaa toimintaa entisestään. 

– Baltia kiinnostaa laajemminkin. Keski-Euroopassa tuulivoimaa on ollut jo pitkään ja siellä on paljon toimijoita, kilpailua ja monella jo verkostot valmiina. Baltiassa on tuulivoiman suhteen vielä paljon kasvupotentiaalia.   

Kansainvälisillä markkinoilla kasvaminen vaatii hyviä verkostoja ja kontakteja potentiaalisiin asiakkaisiin. Piirit niin Suomessa kuin maailmalla ovat melko pienet, joten hyvä tai huono maine leviää nopeasti ja vain hyvin tehty työ johtaa toiseen. 

– Eräs asiakas saatiin esimerkiksi sitä kautta, että suomalainen nosturifirma suositteli meitä asiakkaalle. Pääsimme näyttämään kyntemme eräässä projektissa Ruotsissa, ja nykyään tämä firma onkin yksi suurimmista ja tärkeimmistä asiakkaistamme.

JBE Service on ollut alusta saakka kansainvälinen yritys, ja esimerkiksi viime vuonna liikevaihdosta pyöreästi 60 prosenttia tuli Suomen ulkopuolelta. Kovin montaa 27:stä työntekijästä ei näy kerrallaan yrityksen toimitiloissa Iissä, sillä he ovat jatkuvasti reissussa. Tänä vuonna kesäjuhlatkin on jouduttu perumaan, koska niin moni työntekijöistä oli poissa. 

– Hiljaista aikaa ei tällä alalla ole, vaan töitä painetaan ympäri vuoden – myös jouluna ja juhannuksena, Berg kertoo.

Sään armoilla 

Kesämyrsky lähestyy Suomea. Uutisten mukaan näin kovia myrskyjä esiintyy kesäaikaan noin viiden vuoden välein. Säätiedotuksessa ennustetaan, että paikoin tuulenpuuskat voivat yltyä jopa lähes 20 metriin sekunnissa. Se on kuitenkin pientä esimerkiksi Norjan vuoriston tuuliin verrattuna. 

Berg kertoo, että kyseisellä paikalla tuuli saattaa hetkittäin puhaltaa jopa 45 metriä sekunnissa. Berg laskee, että sellaista tuulennopeutta voi verrata siihen, että laittaisi pään ulos auton ikkunasta ajettaessa 163 kilometriä tunnissa. 

Berg kertoo myös erään kevättalven projektista Pohjois-Ruotsissa. Tunturissa tuuli niin kovaa, ettei nostotöihin ollut asiaa. Berg tiimeineen odotti viikon, että puuskittaiset tuulet tyyntyisivät – mutta turhaan.  

– Käytiin yöllä ja päivällä yrittämässä, mutta ei siitä tullut mitään. 

Lopulta tiimi päätti lähteä pääsiäislomalle. 

– Kotimatkalla kuulimme, että tuuliennuste on parantunut ja nostot onnistuisivat. Hetki pohdittiin, että kannattaako tässä vaiheessa enää kääntyä takaisin, mutta käytiin kuitenkin hoitamassa homma kotiin. Tämä on yksi osoitus joustavasta henkilöstöstämme, Berg kiittelee.

Kun ollaan tuulivoimaloiden kanssa tekemisissä, ollaan sään armoilla jatkuvasti. Työn monipuolisuus ja vaihtelevuus pitävät motivaation korkealla niin yrityksen johdolla kuin työntekijöilläkin ja ala vie helposti mennessään. 

– Kerran tuulimyllymies, aina tuulimyllymies, Berg toteaa. 

Näin rakennat menestyvän yrityksen – Jarmo Bergin vinkit:

  • Ole rohkea ja valmis myös nopeisiin päätöksiin.
  • Ymmärrä, että työntekijät ovat tärkein voimavarasi. Sitouta henkilöstö ja arvosta jokaisen työntekijäsi ammattitaitoa, osaamista ja panosta yritykselle.
  • Verkostoidu ja luo hyvät suhteet potentiaalisiin asiakkaisiin. Muista, että niin hyvä kuin huono maine leviää nopeasti. 
  • Tee jokainen työ huolellisesti. Älä pidä kasvua itseisarvona, vaan sitä, että toiminta on kannattavaa ja työn jälki hyvä.
  • Katso bisnesmahdollisuuksia Suomen rajojen yli. 

Yrittäjä on paitsi yrityksen sydän, usein myös perheen talouden tukijalka. Tutustu My Life -vakuutukseen, jolla voit täydentää lakisääteistä vakuutusturvaasi vakavan sairauden, pysyvän työkyvyttömyyden, tapaturman tai kuoleman varalta.

Jäikö jokin mietityttämään? Ota yhteyttä Nordea Business Centreen 0200 2121 (pvm/mpm), missä autamme sinua puhelimitse yrityksen pankkiasiointiin liittyvissä asioissa ma-su 24h/vrk.

Teksti: Veera Argillander

Kopioi sivun linkki: