Tilander Golf Design sijoitti kiireaikojen tuottoja säästöön turvaamaan tulevaisuutta.

Pakkaslumi rouskuu Lassi Pekka Tilanderin kenkien alla, kun hän ylittää kotinsa pihamaan matkalla työhuoneelle. Lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat avautuvat metsäiselle pihamaalle ja päästävät oranssina hehkuvan auringon valon sisään. Täällä, Espoon Suvisaaristossa Lassi Pekka tekee työtä, jota lähes kukaan muu ei Suomessa osaa. Hän on golfkenttien suunnittelija ja Tilander Golf Design -yrityksen omistaja.

Erikoinen ala ei näyttäydy Lassi Pekalle oudolta. Hän on elänyt golfin maailmassa lapsesta saakka, kiitos golfaaja isän. Jo polven korkuisena Lassi Pekka harjoitteli swingiä. Harrastuksesta kehittyi ensin kilpaura ja lopulta elämäntyyli, sitoen ammatin, harrastuksen ja perheen yhteen. Ennen kuin golfaajasta kehittyi golfkenttien suunnittelija, hän ehti tehdä vuosikymmenen uran mainostoimistossa. 

Uusi ura harrastuksen parissa

Lassi Pekka työskenteli 1990-luvun alussa mainostoimistossa AD:na. Hän päätyi alalle lähes sattumalta, kun opiskelupaikka Taideteollisessa korkeakoulussa ei auennut. Intohimoisen golfin pelaajan onneksi osa työstä liittyi golfiin.

– Piirsin useille asiakkaille golf-kenttien karttoja. Se oli ensikosketus suunnittelutyöhön ja aloituspotku koko uralle.

Yksi asiakas vakuuttui Lassi Pekan kädenjäljestä niin, että hän pyysi Lassi Pekkaa suunnittelemaan koko kentän. Esitteiden ja karttojen piirtäminen vaihtui suurempiin saappaisiin. Lassi Pekan saapuessa tontille, johon golfkenttä syntyisi, maanrakennuskoneet olivat jo valmiuksissa.

– Seisoin keskellä työmaata, enkä tiennyt mitä tehdä. Tekemällä siinä oppi. 

Epätietoisuus on sittemmin karissut.

Lassi Pekka osallistui vuonna 2003 Edingbourghin yliopiston kaksi vuotiselle kurssille golfkenttien suunnittelusta.

Työ on aineetonta, luovaa suunnittelutyötä, joten varsinaisia resursseja ei tarvinnut hankkia. 

– Kurssi on ainoa maailmassa. Se antoi työlle vakaan pohjan ja kasvatti verkostoja.

Tilander Golf Design Oy syntyi virallisesti vuonna 2004 kun Lassi Pekka osti isänsä mainostoimiston ja vaihtoi sen nimen ja toimialan. Yritystoimintaa ei tarvinnut aloittaa nollasta, sillä mainostoimisto oli ollut olemassa jo vuodesta 1987.  Tarvittiin vain tietokone ja työtila, jotta yritystoiminta saattoi alkaa golfkenttien suunnittelun parissa.

– Työ on aineetonta, luovaa suunnittelutyötä, joten varsinaisia resursseja ei tarvinnut hankkia. Työtila on tietysti rakennettu, sekin on Lassi Pekan suunnittelema, Ira Tilander, Lassi Pekan vaimo kertoo.

Ira auttaa yrityksen hallinnollisissa asioissa, jotta Lassi Pekka pystyy keskittymään luomistyöhön ja matkustamaan maailmalla projektien perässä.

Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan

Ajankohta liiketoiminnan aloittamiselle oli vuonna 2003 otollinen, sillä golf-buumi oli vallannut sekä Suomen että muun maailman.

– Kysyntää oli paljon ja uusia projekteja suunniteltiin jatkuvasti.

Vuosina 2005–2010 Lassi Pekka koetti pitää matalaa profiilia, mutta maine kiiri edelle ja puhelin soi minkä ehti. Golfin harrastajamäärät nousivat hurjaa vauhtia. Tilander Golf Design Oy:n ei tarvinnut edes aluksi juuri markkinoida itseään. Tyytyväiset asiakkaat poikivat yhä uusia yhteydenottoja ympäri maailmaa. Lassi Pekalle riitti töitä yllin kyllin, kiireeksi asti. Liiketoiminta kukoisti.

Golfkenttien suunnittelijoita on Euroopassa muutamia satoja. Alalla on kilpailua, mutta Lassi Pekka on kaukana altavastaajan roolista. Hänen nimensä tunnetaan alalla hyvin ja hän oli ensimmäinen suomalainen, joka hyväksyttiin arvostettuun EIGCA-instituuttiin, Eurooppalaisten golfkenttäarkkitehtien liittoon.

– Rohkeus lähteä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kansainvälisille markkinoille on ihailtavaa. Kansainvälinen kysyntä kertoo myös siitä, että yritys tekee jotain oikein, yrityksen asiakasvastuullinen Kimmo Koskinen Nordeasta toteaa.

Kiireaika mahdollisti säästämisen

Lassi Pekkaa pyydetään milloin keskelle metsää arvioimaan maastoa golfkenttää varten, milloin suunnittelemaan olemassa olevan kentän korjausrakentamista lahden toiselle puolelle.

Keskellä pystymetsää seisoessa on vaikea sanoa, miten tontti soveltuu golfkentäksi. Vasta topografiset kartat kertovat maan todellisen luonteen. Karttojen avulla Lassi Pekka suunnittelee kentän radan ja ominaispiirteet. Joskus kenttää rajoittavat asuntojen tontit, toisinaan ennalta suunniteltu päärakennus tai vanha kentän osa.

Kiirevuosien aikana tuloista jäi menojen jälkeen käteen niin, että yrityksellä oli varaa säästää. Nordealta ehdotettiin erilaisia sijoittamisen vaihtoehtoja meidän tilanteeseemme.

– Minulla on ohjelmoituna päähän golf-radan pisteiden pituudet, pitkänlinjan golfaaja Lasse Pekka naurahtaa.

Lajin tuntemus ja laadukas työnjälki saivat liiketoiminnan kukoistamaan. Yhden miehen firmassa kustannukset pysyvät aisoissa.

– Kiirevuosien aikana tuloista jäi menojen jälkeen käteen niin, että yrityksellä oli varaa säästää. Nordealta ehdotettiin erilaisia sijoittamisen vaihtoehtoja meidän tilanteeseemme.

Koskinen nosti sijoittamisen eri vaihtoehdot esille, kun huomasi Tilanderien tilanteen olevan otollinen.

– Tehtävämme on tarjota asiakkaille heille sopivia ratkaisuja. Pyrimme pitämään asiat mahdollisimman yksinkertaisina ja ymmärrettävinä, jotta päätökset on helppo tehdä. Harva osaa kysyä sijoittamisen ratkaisuista, joten aloite tehdään usein pankin toimesta. 

Tilanderien sijoituspäätöksen perusteena toimivat varmuus ja helppous. Sijoituksen piti olla helposti käyttöön otettavaa, mikäli yrityksellä ilmenisi tarve ostaa esimerkiksi uusi tietokone. Yritys valitsi korkosijoituksen.

– Ei ole järkevää makuuttaa yrityksen tilillä rahaa, kun korkotaso on matala. Rahat kannattaa sijoittaa tavalla, joka sopii omalle yritykselle parhaiten, Koskinen toteaa.

Sijoituksia on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa tehdä muutoksia säännöllisesti, kerran tai kahdesti vuodessa.

– Olemme Tilanderien kanssa käyneet sijoituksia säännöllisesti läpi tilanteen kartoittamiseksi, Koskinen kertoo.

Nordea Marketsin Lassi Järvinen kertoo, että suosittu tapa jolla yritykset tekevät korkosijoituksia ovat erilaiset rahastot.

– Korkosijoituksiin liittyvä riski on tyypillisesti pienempi kuin osakesijoitusten. Markkinoiden heilahtelut eivät vaikuta rahastoihin yhtä vahvasti kuin osakesijoituksiin. Korkosijoitukset voivat olla hyvin lyhytaikaisia tai pitkiä, riippuen sijoittamisen tavoitteista, Järvinen kertoo.

Tulevaisuuden markkinat ovat maailmalla

Helmikuun aurinko kimaltelee hangilla. Lassi Pekan työhuoneella näkee työskennellä pitkälle päivään ilman keinovaloa myös sydäntalvella.

– Päivisin ulkoa ei näe sisälle, koska ikkunat heijastavat. Pihalla kulkee aika ajoin valkohäntäpeuroja, jotka saattavat tulla lähes kosketusetäisyydelle, koska ne eivät näe minua lasin takana.

Ympäristö saa luovuuden kukkimaan. Lassi Pekan työtunnit kuluvat tietokoneen tai valopöydän edessä silloin kun hän ei ole tarkistamassa työmaita.

Uusin projekti sijaitsee Georgiassa, jonne hän lentää tasaisin väliajoin tarkistamaan projektin etenemistä. Takana on jo toistakymmentä suunniteltua golfkenttää, joista monet sijaitsevat ulkomailla.

– Pohjoismaiden ja läntisen Euroopan markkinat ovat kyllääntyneet, eikä harrastajien määrä enää juuri nouse. Tulevaisuuden markkinat sijaitsevat idässä.

Golfkenttien suunnittelija on markkinoiden armoilla. Tilanne on nyt varovainen, uusia kenttiä rakennetaan vähän. Työstä ei silti ole pulaa. Vanhaa korjataan säännöllisesti, mutta remontit ovat töinä pienempiä. Se vaatii kärsivällisyyttä.

– Työ voi olla keskeneräisten pinossa useita vuosia. Suunniteltu työ ei aina etene toteutukseen esimerkiksi rakennuslupien takia tai projektit voivat venyä jostakin muusta syystä.

Kansainvälisillä markkinoilla toimivan Tilander Golf Design Oy:n valttikortti on eittämättä sen maine. Hyvin muodostettu brändi, Lassi Pekka Tilander, on itse oma käyntikorttinsa. Rakkaus lajiin on läsnä kaikessa tekemisessä. Se on palvelua, mitä kaikki eivät voi tarjota.

Asiantuntijat vinkit yrityksen säästämiseen

1. Mieti, kuinka paljon sijoitettavaa varallisuutta kassassa yrityksellä on. Kun yrityksen menojen ja tulojen budjetointi on tehty hyvin, sijoitettavan summan arvioiminen on helpompaa.

2. Pohdi, mitä varten yritys haluaa säästää, millaisia tavoitteita yrityksellä on? Tavoitteet määrittelevät millainen riskitaso sijoitukselle kannattaa asettaa. Kassa voi olla hyvä jakaa osiin siten, että välittömiin tarpeisiin varatut varat pidetään tilillä ja lyhyen aikavälin investointeja vastaavat tarpeet sijoitetaan lyhyehköihin, matalan riskin sijoituksiin. Pidempään kassassa oleville varoille voi olla hyvä pohtia hieman korkeampaa riskiä ja pidempää sijoitusaikaa. Tällöin myös tuotto-odotus nousee.

3. Hyödynnä asiantuntijoiden apua sopivien sijoituskohteiden valinnassa ja salkun hoitamisessa

4. Laadukas raportti yrityksen tekemistä sijoituksista helpottaa kirjanpitoa ja sijoitusten seuraamista. Selvitä, millaisia raportteja sijoittamisen yhteistyökumppanit tarjoavat.

Vinkit antoi Senior Investment Manager Lassi Järvinen Nordeasta.

Soita ja varaa aika tapaamiseen, niin laitetaan yrityksesi säästämisen ja sijoittamisen suunnitelma kuntoon – Nordea Business Centre palvelee joka ikinen päivä kellon ympäri numerossa 0200 2121 (mpm/pvm).

Neljä vinkkiä, miten yritys voi alkaa säästää 

Teksti: Eveliina Salomaa

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: