Päivitetty 11/2017

Sanna Murula-Vanhatalo elää unelmaansa pienyrittäjänä. Kuinka suositun lastenvaatekirpputorin ja viisihenkisen perheen pyörittäminen onnistuu kiireiseltä yksinyrittäjältä?

Lumipeite kimaltelee tammikuisen iltapäivän kalpeassa auringossa Tuusulan Hyrylässä. Aurinkoinen tunnelma vallitsee myös paikallisessa lastenvaatekirpputori Murulassa, jonka omistaja Sanna Murula-Vanhatalo juttelee iloisesti asiakkaille.

Äidit ja muut kiinnostuneet ovat tulleet ihastelemaan juuri myyntiin tulleita lastenvaatteita, ja kirpputorin suloisten hyllyjen välissä kurkkii kaksi päiväuniltaan herännyttä taaperoa pienten ostoskoriensa kanssa.

Vakiasiakkaat palaavat suosittuun ja lämmintunnelmaiseen myymälään aina uudestaan ja uudestaan. Asiakkaiden joukosta löytyy tämän tästä myös aivan uusia kasvoja. Kirpputori menestyy ja pysyy kannattavana, mutta se on vaatinut pohjalle pitkäjänteistä suunnittelua, muuntautumiskykyä, oikeaa asennetta ja säästäväisen luonteen.

Nyt oli omien unelmien aika

Kolme ja puoli vuotta sitten Murula-Vanhatalo oli hoitovapaalla, kun hänen oli aika pohtia työhön paluuta; valitsisiko hän tutun ja turvallisen työpaikan vai kokeilisiko sittenkin yrittäjyyttä tai aikuisopiskelua?

Lopulta yrittäjyys veti pisimmän korren – olihan Murula-Vanhatalo yrittäjähenkinen ja ollut jo aikaisemmin lemmikkitarvikeliikkeen omistaja.

Muistissa oli, kuinka paljon työtä yrittäjyys vaatii, mutta tilanne kolmen lapsen äitinä oli siitä huolimatta aivan uudenlainen. Kodin ja perheen yhteensovittamista oli pakko suunnitella yhdessä aviomiehen kanssa. Kumpi hakisi kuopuksen päiväkodista tai jäisi tarvittaessa kotiin hoitamaan sairasta lasta?

Idea lastenvaatekirpputorista syntyi Murula-Vanhatalon omista kiinnostuksenkohteista: kierrätyksestä, lastenvaatteista ja askartelusta. Lapsiin ja äitiyteen keskittyvälle yritykselle löytyi liiketila keskeltä vilkkainta Hyrylää.

– Kun astuin sisälle rakennukseen, minulle tuli tunne, että tämä se on. Vanhan talon henki sulatti sydämeni.

Vanha kiinteistö oli ollut tyhjillään lähes viisi vuotta, kun Murula-Vanhatalo soitti liiketilan omistajalle. Tilaan ei oikeastaan etsitty vuokralaista, mutta Murula-Vanhatalon rohkeus ja aktiivisuus kannatti ja pian vuokrasopimus oli jo allekirjoitettu.

Säästöt mahdollistivat liiketoiminnan

Murula-Vanhatalo oli oppinut aikaisemmasta yrittäjyydestä, ettei aloittelevana yrittäjänä voi elää hulppeasti. Hän päätti aloittaa lähteä kasvattamaan liiketoimintaa pienin askelin.

Myös kotona vietetyt vuodet olivat opettaneet, ettei kaikkea voi saada. Kolmen lapsen, Olivian, 16, Samuelin, 13 ja Danielin, 6, äitinä Murula-Vanhatalo ehti viettää kotona useamman vuoden.

Olen laittanut rahaa säästöön aina, kun se on ollut mahdollista.

Pitkä penni säästyi, kun vuokraisäntä remontoi koko liiketilan. Yritystoiminnan aloittamisen Murula-Vanhatalo rahoitti omilla säästöillään, eikä tarvinnut toiminnalleen muuta rahoitusta. TE-toimiston starttirahaa hän haki ja sai, muttei starttirahan saamatta jääminenkään olisi ollut kynnyskysymys. Jos puoltavaa päätöstä ei olisi tullut, alussa olisi vain ollut vähän tiukempaa.  

– Olen laittanut rahaa säästöön aina, kun se on ollut mahdollista. Aikaisemmin säästin säästötilille, mutta matalan korkotason vuoksi säästän nykyään Nordean rahastoon.

Toiminimi oli sopivan kevyt ratkaisu

Osakeyhtiön sijaan Murula-Vanhatalo päätti perustaa toiminimen, koska se on osakeyhtiötä kevyempi ja edullisempi yritysmuoto. Byrokratiaa on vähemmän, ja kaikki toiminimen tulot ovat haltijan henkilökohtaisia tuloja. Toiminimen tulot verotetaan haltijan ansio- tai pääomatulona.

Pankkiasioiden hoitamiseen Murula-Vanhatalo sai käytännön vinkkejä Nordeasta.

– Tykkään käyttää verkkopankkia, ja sain siihen liittyen vinkin, että oma ja yrityksen tili voivat olla verkkopankissa rinnakkain. Silloin molemmat tilit näkyvät kätevästi samalla välilehdellä.

”Jos tästä selviän, selviän mistä vain”

Kirpputorin avajaispäivästä oli kulunut viikko, kun tapahtui jotain katastrofaalista: kassakone päästi viimeisen pihauksensa.

Murula-Vanhatalo oli hankkinut käytetyn kassakoneen, joka oli käynyt huollossa ja räätälöity juuri Murulaa varten. Nyt siitä oli kuitenkin mennyt akku. Yksi päivä meni kynä-paperilinjalla ja taskulaskin kädessä.

– Tupa oli täynnä asiakkaita, ja uutena yrittäjänä hyvän ensivaikutelman muodostaminen oli tietenkin tärkeää. Siinä kiireessä ajattelin, että jos tästä selviän, selviän mistä vain.

Kassakoneen hajoaminen aiheutti sählinkiä ja järjestelemistä, mutta ei lannistanut aloittelevaa yrittäjää. Uusi, käytettynä ostettu kassakonekaan ei saanut yrityksen raha-asioita solmuun. Kaiken kaikkiaan Murula-Vanhatalo on osannut suunnitella yrityksen menot huolellisesti, eikä yllättäviä maksuja ole tullut maksettavaksi.

Suunnitelmia ja toimintaa täytyy kehittää jatkuvasti.

Murula-Vanhatalo on kasvattanut yritystään maltillisesti: Alussa asennetut 21 hyllyä ovat kasvaneet kolmen ja puolen vuoden aikana 29 hyllyksi. Kirpputoritoiminnan ohessa on alusta asti ollut myös askartelutarvikkeiden ja paikallisten käsitöiden myyntiä, sillä kirpputoritoiminta ei yksinään kannata.  

– Muovautumiskyky on tärkeää, ja suunnitelmia ja toimintaa täytyy kehittää jatkuvasti.

Aina kun Murula-Vanhataloa on askarruttanut jokin yrityksen talouteen liittyvä asia, hän on kilauttanut Nordeaan. Nordeasta on joka kerta löytynyt mukava henkilö, jolta on saanut apua ja tukea yritystoiminnan kehittämiseen. 

Oma aviomies kultaakin kalliimpi

Pienyrittäjän ja kolmen lapsen äidin arki on toisinaan raskasta. Kahdeksan tunnin työpäivä ei yrittäjälle riitä, vaan työ jatkuu vielä liikkeen sulkeuduttua iltaisin ja viikonloppuisin.

Työntekijöitä Murula-Vanhatalo ei voi palkata, sillä se on liian kallista. Työntekijä olisi yrittäjän omasta palkasta pois, eikä Murula-Vanhatalo ole valmis tinkimään siitä. Hän on kuitenkin osaltaan vastuussa perheen elättämisestä ja asuntolainan maksamisesta. 

– Palkkaisin heti jonkun, jos se olisi mahdollista. Olen ollut onnekas, että olen saanut apuvoimia kahdelta työkokeilussa olleelta ihmiseltä. Molemmat ovat olleet huipputyyppejä.

Mieheni on mahdollistanut unelmani toteutumisen.

Onneksi oma aviomies, Vesa, on suurena apuna ja tukena. Hän tulee iltapäivällä omien töidensä jälkeen Murulaan vaihtamaan kuulumiset ja lakaisemaan lattian. Tarvittaessa hän auttaa myös korjaustöissä.

Murulasta mies lähtee hakemaan perheen kuopusta päiväkodista ja laittamaan ruokaa. Useana iltana viikossa lasketaan myynnit kuitti kuitilta. Tilitysten tekoon menee kerrallaan noin tunti.

– Olen mieheni avusta kovin kiitollinen. Hän on mahdollistanut unelmani toteutumisen ja ollut tukena alusta saakka.

Tasa-arvo on tässä perheessä vahvalla pohjalla: Aamuisin on Sannan vuoro huolehtia perheen aamutoimista ja siitä, että Olivia ja Samuel pääsevät hyvin kouluun ja Daniel päiväkotiin.

Jos kuopus sairastuu, Vesa jää kotiin lapsen kanssa. Sanna huolehti niin pitkään kotona lasten flunssista, vatsataudeista ja vesirokoista, että nyt on Vesan vuoro jäädä hoitamaan sairasta lasta.   

Viisipäiväinen työviikko tuo helpotusta

Murula-Vanhatalo pohti jo viime vuoden lopulla, että kaipaisi hieman enemmän vapaa-aikaa. Stressi oli alkanut vaivata, ja olo oli väsynyt. Lapsetkin olivat alkaneet nurista, että äiti on koko ajan töissä.

Lomat oli vietetty yhdessä perheen kanssa, mutta muuta vapaa-aikaa Murula-Vanhatalolla ei sitten ollutkaan – kuusipäiväisen työviikon jälkeen sunnuntait menivät kotitöiden pyörittämisessä.

Stressi helpotti tämän vuoden alusta, kun Murula-Vanhatalo alkoi pitää sunnuntait ja maanantait vapaina. Päätös oli oikea, eikä asiakkailtakaan ole tullut huonoa palautetta.

– Olen ollut äärettömän onnellinen. Tämä oli oikea ratkaisu. Hyvällä suunnittelulla tämäkin oli taloudellisesti mahdollista.

”Ihan kuin kotiin tulisi”

Murulassa vallitsee yhdessä tekemisen meininki, ja asiakkaat huolehtivat itsekin hyllyjen siisteydestä. Murula ei olekaan mikä tahansa kirpputori, vaan kaikkien yhteinen juttu.

– Minulla on ollut onnea matkassa, sillä ihmiset kokevat Murulan omakseen ja puhuvat siitä pelkkää hyvää. Moni kuvailee Murulaa lauseella ”ihan kuin kotiin tulisi”.

Yrittäjä voi itse vaikuttaa asenteellaan todella paljon siihen, että ovi käy.

Ilopilleri Murula-Vanhatalo on kiinnostunut asiakkaistaan ja yrittää antaa jokaiselle aikaa ja huomiota. Hiljaisempina hetkinä höpötellään pitkään ja juurta jaksaen, kiireisempänä vaihdetaan nopeat kuulumiset.

– Yrittäjä voi itse vaikuttaa asenteellaan todella paljon siihen, että ovi käy.

Facebookissakin yrittäjä on aktiivinen ja helposti lähestyttävä. Murulalla ei ole Facebookin lisäksi muuta kotisivua, vaan sieltä löytyy kaikki tarvittava tieto. Avoimelle sivulle pääsevät nekin, joilla ei ole käyttäjätiliä Facebookissa. Joka ilta Murula-Vanhatalo kirjoittaa sivuille iltasadun.

– Iltasadusta on muodostunut Murulan ”juttu”. Jos iltasatua ei jonain iltana ilmestykään, asiakkailta tulee heti kommenttia.

Jokainen päivä on mahdollisuus

Facebook-kirppikset elävät kulta-aikaansa, mutta Murula-Vanhatalo ei pelkää tulevaa. Hän suhtautuu asioihin positiivisesti ja ottaa jokaisen päivän mahdollisuutena.

– Luotan siihen, että jos tänään on hiljainen päivä, niin huomenna asiakkaita tulee taas enemmän. Ja miksi ei tulisi? Uskon, että jos välität asiakkaistasi ja arvostat heitä, niin ei ole mitään hätää.

Mitkä ovat asiakkaiden arvostamisen lisäksi avaimia Murulan menestykseen?

– Monipuolisuus on Murulan etu, sillä tuotteet tukevat toisiaan. Näin pienessä yritystoiminnassa täytyy yhdistellä juttuja. Maltillinen hinta ja kirpputorituotteiden hyvä kunto saavat kiitosta asiakkailta. Lisäksi täytyy pysyä ajan hermoilla, ja tulot ja menot pitää hallita. Suunnitelmallisuutta ja sijaintia ei voi myöskään väheksyä, Murula-Vanhatalo listaa.  

Kaikki ideat ja unelmat ovat tässä

– Yrittäjänä elän nyt unelmaani, eikä minulla ole haaveita liiketoiminnan kasvattamisesta suuremmassa mittakaavassa. Saan Murulan pyörittämisestä valtavasti energiaa, ja jokainen päivä on erilainen.

Toki pieniä kehityshaaveita löytyy: isommat tilat olisivat mukavat, toimintaa voisi laajentaa esimerkiksi ensisänkyjen ja turvaistuimien vuokraukseen ja pieni kahvila muun toiminnan ohella olisi ihana. Mutta ne tulevat sitten aikanaan, jos ovat tullakseen.

Menestyvänä naisyrittäjänä Murula-Vanhatalo ajattelee, että naisten pitäisi olla rohkeampia ja uskaltaa enemmän. Niin suuretkin unelmat voivat toteutua. Naiset osaavat ja pystyvät kyllä, kunhan lähtevät yrittämään. Sitä paitsi heidän empatiastaan on paljon hyötyä liike-elämässä. 

Sanna Murula-Vanhatalon vinkit pienyrittäjän pankkipalveluihin

1)    Verkkopankin kautta asioiden hoitaminen on nopeaa ja kätevää. Etenkin toiminimelliselle on helppoa, kun oma ja yrityksen tilit näkyvät rinnakkain verkkopankin välilehdellä.

2)   Asiat hoituvat helposti puhumalla. Jos joku asia mietityttää, Nordeasta löytyy aina joku, jonka kanssa voi jutella puhelimessa mieltä askarruttavista talousasioista.

3)   Oma mieli on kevyempi, kun yritystoimintaa rahoittaa maltillisesti lainan avulla ja laittaa rahaa säästöön aina kun pystyy. Säästämiseen saa vinkkejä Nordeasta.

Oletko perustamassa omaa yritystä? Lue tästä, kuinka voit tulla Nordean yritysasiakkaaksi verkossa.

Teksti: Mari Ihalainen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: