Kun Slushin perustaja Miki Kuusi ryhtyi startup-yrittäjäksi, luovuttaminen kävi mielessä monta kertaa. Nyt hän rakentaa Wolt-sovelluksesta Nokian veroista menestystarinaa.

Miki Kuusi vilkuili kelloaan lounasravintolassa. Oli syksy 2012, ja startup-tapahtuma Slushin toimitusjohtajalla oli kiire takaisin töihin.

Jonossa jumittaminen turhautti, kuten ketä tahansa. Ero Kuusen ja perusjonottajan välillä oli kuitenkin siinä, että Kuusi kehitti turhautumisestaan bisnesidean. Hän mietti, miksei lounasta voisi tilata ja maksaa etukäteen puhelimella ja hakea jonottamatta, kun ruoka on valmis.

Aina kun joku valittaa, on olemassa mahdollisuus.

– Aina, kun joku valittaa, on olemassa mahdollisuus. Joku on määritellyt kaiken, mitä meillä on ympärillämme. Ihminen voi määritellä sen kaiken uudelleen, Kuusi sanoo.

Maaliskuussa 2015 Kuusi tiimeineen julkaisi Wolt-mobiilisovelluksen. Sen idea muistuttaa ajatusta, jonka Kuusi keksi kolme vuotta aiemmin lounastauolla: Wolt näyttää lähialueen ruokapaikat, ja sovelluksen avulla voi tilata ja maksaa ruuat etukäteen.

– Koko prosessi hoituu 15 sekunnissa, Kuusi lupaa.

Ravintola ilmoittaa asiakkaalle, milloin hän voi hakea tilauksensa. Kotiinkuljetuskin luonnistuu Helsingissä. Asiakas saa ruuan jonottamatta, yrittäjä lisämyyntiä ja Wolt pienen provision myynnistä.

Puolessa vuodessa Wolt on lähtenyt lentoon. Sillä voi tilata yli 250 ravintolassa, ja Apple nosti sen maaliskuussa sovelluskaupan etusivulle Editor’s Choice -valinnaksi. Se on sovellusmeressä valtava ansio.

Aina Woltin tulevaisuus ei kuitenkaan näyttänyt yhtä lupaavalta. Viimeisten kahden vuoden aikana Kuusen usko on meinannut loppua kesken. Monta kertaa.

Ihmemies Slushin takana

26-vuotias Kuusi muistuttaa paremminkin kauppakorkeakoululaista kuin yritysmaailman vaikuttajaa, kun hän esittelee Woltin toimistoa Helsingin Ruoholahdessa take away -kahvi kädessään ja innostus kasvoillaan. Hän selaa Woltia iPhonella, jonka näyttö on säpäleinä.

– Kolmatta kertaa tänä vuonna, Kuusi paljastaa.

Todellisuudessa Kuusi on Suomen startup-skenen vaikutusvaltaisimpia hahmoja. Esimerkiksi kun brittiläinen teknologian kulttilehti Wired listasi maailman vaikutusvaltaisimpia nettikulttuurin ja yritysmaailman henkilöitä, Kuusi ylsi sijalle 32. Sijoitus on suomalaiselle historiallinen.

Kuusesta on kuhistu yrityskentällä siitä asti, kun hän vuonna 2011, vain 22-vuotiaana, perusti festivaalimaisen startup-spektaakkeli Slushin.

Slush syntyi samalla kaavalla kuin Wolt myöhemmin: Kuusi näki tyytymättömyydessä mahdollisuuden.

– Jengi valitti, että Suomessa ei arvosteta yrittäjyyttä ja että menestyvät hankkeet myydään heti ulkomaille. Slush oli konkreettinen tapa nostaa yrittäjyyttä Suomessa, Kuusi kiteyttää.

Kuusi veti Slushia neljä ensimmäistä vuotta. Joka vuoden jälkeen hän päätti lopettaa.

– Olen pohjimmiltani yrittäjä, en tapahtumajärjestäjä. Jatkoin kuitenkin Slushin toimitusjohtajana vuodesta toiseen, koska vasta vuonna 2014 se oli saavuttanut tavoitteeni eli noussut yhdeksi Euroopan johtavista teknologiatapahtumista.

Kuusta on aina kiehtonut se, miten pitkälle yksinkertaisen idean voi jalostaa. Hän uskoo, että taito katsoa kauas on yksi hänen menestyksensä salaisuuksista.

Alussa ei voi arkailla

Kuusella on myös kyky koota loistavia tiimejä. Se oli ensimmäinen askel, jonka hän otti alkaessaan kehittää Woltia syksyllä 2013.

– Tiesin aika tarkalleen, mitä tarvitsen. Jokaisella tiimin jäsenellä piti olla riskinsietokykyä, kunnianhimoa ja halu nähdä jotain, mitä ei vielä ole olemassa.

Ensimmäinen rekrytointi oli digisuunnittelija Mika Matikainen, joka vastaa sovelluksen käyttöliittymästä. Matikainen ja Kuusi alkoivat saman tien luoda Woltista testiversioita. Kuusi suunnitteli käyttäjäkokemusta, ja Matikainen piirsi.

He ymmärsivät pian, että yksinkertaisen sovelluksen luominen vaatii valtavasti työtä. Jos maksusovellus olisi monimutkainen tai siinä olisi häiriöitä, asiakas karkaisi.

Mukaan tarvittiin nopeasti joku, joka osasi rakentaa oikeasti toimivan sovelluksen, ei vain suunnitella ja piirtää sitä.

Kuusi ei ole koskaan arkaillut lähestyä kiinnostavia tekijöitä. Woltin toimiston flipperi ja nahkatuolitkin ovat lainassa Leningrad Cowboys -yhtyeen laulajalta Sakke Järvenpäältä, johon Kuusi törmäsi sattumalta kadulla ja jonka hän kutsui muitta mutkitta kylään.

Kun Kuusi keksi, että hän haluaa tiimiinsä koodaajaguru Elias Pietilän, hän ei epäröinyt ottaa yhteyttä. Ei haitannut, että Pietilä oli hänen vanha vierailijaluennoitsijansa Aalto-yliopistosta ja hehkutettu Apple Design Award -voittaja.

– Soitin Eliakselle ihan pokkana yhtenä perjantai-iltapäivänä. Lauantaina menimme aamupalalle Lasipalatsiin. Minä kerroin ideasta, vaahtosin ja heiluttelin käsiäni. Kolme varttia tapaamisen jälkeen Elias soitti, että hän on mukana.

Myös loput perustajaporukasta löytyivät Kuusen vanhojen kontaktien avulla. Ohjelmoijat Lauri Andlerin ja Oskari Petaksen hän tunsi Aalto-yliopistosta. Woltin operatiivinen johtaja, Helsingin Sanomien Nyt-liitteen entinen esimies Juhani Mykkänen oli tuttu Slush-vuosilta.

Entä jos kaikki menee pieleen?

Kaikki kuusi Woltin perustajatiimin jäsentä ovat omien alojensa huippuja. Heidän piti kieltäytyä muista työtarjouksista, vaikkei Wolt aluksi tuottanut rahaa.

– Kaikkein vaikeinta on ollut sietää jatkuvaa epävarmuutta. Emme tienneet, saadaanko rahoitusta kasaan ja lähteekö mikään pankki yhteistyökumppaniksi mahdollistamaan luottokorttimaksuja.

Kuusi joutui pahimpaan puristukseen syksyllä 2014. Hän paiskoi samaan aikaan kasaan marraskuista Slushia ja luotsasi Woltia. Aika ajoin takaraivossa tykytti huoli siitä, onko mitään järkeä pyörittää Woltia ja Slushia yhtäaikaisesti. Pahimmassa tapauksessa hän vain haaskaisi omaa ja muiden aikaa.

– Pelkäsin, että sekä Slush että Wolt epäonnistuvat, koska yritän tehdä samaan aikaan liian montaa asiaa, Kuusi kertoo.

Erityisesti eräs syyskuinen keskiviikkoilta vuoden takaa on jäänyt Kuusen mieleen. Koko tiimi oli koolla helsinkiläisessä drinkkibaarissa, vaitonaisempana kuin yleensä. Elias Pietilä oli saanut ”poskettoman hyvän työtarjouksen”, jota ei tyrmätä kevyin perustein.

Miesten piti päättää, oliko Wolt riskien arvoinen.

– En unohda ikinä, miten Elias sanoi, että hänen mielestään meillä on fifty–fifty-mahdollisuudet saada firma pystyyn. Oli pakko tilata vielä toiset drinkit, vaikka kaikilla oli duunia aamulla.

Kun lasinpohjat jo pilkottivat, tiimi päätti, että hanke viedään raivokkaasti loppuun asti. Pietilä kieltäytyi työtarjouksestaan, eikä ole katunut.

Enkelirahoittajia ja jalkatyötä

Seuraava askel oli hankkia Woltille rahoitus.

– Jotkut tosi isot nimet sanoivat, että meillä on loistava tiimi ja että he rahoittaisivat mitä tahansa muuta ideaa, mutta eivät Woltia. Parhaat ideat kuulostavat aina aluksi omituisilta, kuten vaikka Slush aikanaan, Kuusi sanoo huolettomasti.

Parhaat ideat kuulostavat aina aluksi omituisilta, kuten vaikka Slush aikanaan.

400 000 euroa saatiin kuitenkin kasaan maineikkailta nimiltä. Sijoitusyhtiöt Inventure ja Lifeline Ventures astuivat remmiin enkelirahoituskierroksella. Muina sijoittajina ovat esimerkiksi Supercellin perustajiin kuuluvat Ilkka Paananen ja Visa Forstén.

Sen jälkeen oli jalkatyön aika. Kuusi ja Juhani Mykkänen kiersivät aamusta iltaan Helsingin ravintoloissa kertomassa sovelluksesta. Usein ravintoloitsija oli ollut alalla kauemmin kuin wolttilaisilla oli ikää.

– Olihan se kuumottavaa. Mutta kannattaa pitää mielessä, että riittää, kun löytää ensimmäiset innostujat. Seuraavat lähtevät mukaan, kun homma alkaa rullata, ja viimeiset viimeistään, kun kaikki muut ovat jo messissä, Kuusi sanoo.

Myös silloin tunnelma oli jännittynyt, kun Kuusi ja Oskari Petas kävelivät Nordean konttoriin esittelemään Woltia. Sovellus oli miltei valmis. Enää puuttui vain maksuominaisuus, johon tarvittiin pankki yhteistyökumppaniksi.

– Palaveri Nordeassa oli sellainen life defining moment. Tiesimme, että jos emme saa hoidettua luottokorttimaksuprosessia jonkun tahon kanssa, koko hanke kariutuu.

Pankki innostui kuitenkin välittömästi. Nordean rahoituspäällikkö Veli-Pekka Tilli kertoo, että Nordealla nähtiin heti Woltin potentiaali.

– Liikeidea on innovatiivinen ja toimiva, ja tiimi oli hionut viimeisetkin yksityiskohdat valmiiksi, Tilli summaa.

Nordea auttaa startuppeja eteenpäin sekä neuvonnalla että rahoittamalla. Tillin mukaan myös tapaamisten tunnelmalla on painoarvoa siihen, lähteekö pankki mukaan.

On tosi tärkeää, että yrittäjä on täydestä sydämestään ideansa takana.

– On tosi tärkeää, että yrittäjä on täydestä sydämestään ideansa takana. Alussa pitää painaa pitkää päivää, joten vahva motivaatio on edellytys onnistumiselle, Tilli sanoo.

Woltin motivaatio vakuutti. Kun Nordea ja Wolt allekirjoittivat sopimuspaperit, wolttilaiset uskoivat viimein, että hanke onnistuu.

Katse pois kilpailijoista

Woltilla on toki myös kilpailijoita. Alkuaikoina miehet seurasivat Piilaakson uutisia ”naurettavan tarkasti” ja pelästyivät aina, kun perustettiin Woltia muistuttava bisnes.

– Yksi jenkkitoimijan startup sai 20 miljoonan rahoituksen ihan samankaltaiseen liikeideaan. Koko maailma katsoi niitä. Silloin mietimme jälleen kerran, että meidän kannattaa vain lopettaa.

Kuusi kuitenkin päätti, että kesken ei luovuteta ja että kilpailijoiden vahtaaminen saa loppua. Suunnitelma kannatti.

– Vuotta myöhemmin jenkit olivat tuhlanneet 10 miljoonaa ja olivat yksi Piilaakson lähihistorian suurimpia epäonnistumisia, Kuusi sanoo.

Woltiin puolestaan liittyy koko ajan uusia ravintoloita. Se lanseerataan pian myös muualle Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Kuusen työpäivät kuluvat palavereissa ulkomailla uusien ideoiden parissa. Hän suunnittelee esimerkiksi ravintoloita, joissa olisi töissä pelkkiä kokkeja. Se muuttaisi koko toimialaa.

Tulevaisuudessa Woltilla voi ehkä tilata muutakin kuin ravintolaruokaa – vaikkapa ruokaostokset kotiin kuljetettuina.

– Jonkin aikaa pidämme fokuksen tiukasti nykyisessä ja sitten alamme rönsyillä. Unelmoin esimerkiksi siitä, että kotiäiti voisi myydä Woltin kautta aamupalaa kotiinkuljetuksella lähialueille. Hän voisi tienata vähän, ennen kuin lapset edes heräävät.

Kuusen suurin unelma on listata Wolt pörssiin ja tehdä siitä kansainvälinen yritys, joka nostaa Suomea maailmankartalle.

–Haluan olla rakentamassa jotain, mikä oikeasti vaikuttaa ihmisten elämään ympäri maailmaa, niin kuin Nokian puhelimet joskus.

Itse asiassa Woltin toimisto toimii saman lasikaton alla kuin Nokian Innovation Lab aikoinaan.

– Vein Nokian tyhjiin tiloihin kerran Applen Jenkkilän tyyppejä. Ne olivat aika ihmeissään, että täälläkö on kehitetty kaikki ohjelmistot, joihin nykyiset käyttöjärjestelmät perustuvat.

Samassa toimistokompleksissa majailevat myös esimerkiksi Supercell ja Sitra. Silti neljä kerrosta on yhä tyhjillään. Voi olla, että jonain päivänä Wolt kansoittaa ne.

– Näen ympärilläni hyvin keskeneräisen maailman. Aina on tilaa määrittää uudelleen, miten se maailma toimii, Kuusi sanoo.

Onko haaveenasi yrityksen perustaminen? Lue vinkit esimerkiksi liikeidean konkretisointiin.

Kaipaatko työkaluja yrityksen perustamiseen? Lue lisää ja onnistu yrittäjänä!

Katso videolta, miten Nordea palvelee aloittavaa yrittäjää.

Teksti: Pauliina Suominen

Kuvat: Jirina Alanko

Kopioi sivun linkki: