Aaltoes-yrittäjyysyhteisö paitsi saattoi FactoryFinderin tiimin yhteen, myös toimi laukaisualustana startup-yrityksen kasvulle. Nyt vain taivas on nälkäisten yrittäjien rajana. 

Espoon Otaniemessä, punatiilitalon kolmannessa kerroksessa kapean käytävän varrella on vierivieressä samanlaisia punaisia ovia. Yhtä ovista koristaa vihreä tarra. Siinä kumollaan oleva F-kirjain kuvastaa tehtaan piippuja, joiden ympärillä kaartelee kaksi lintua. Oven takana on pieni, vain muutaman neliön kokoinen huone – keväällä 2016 aloittaneen startup-yritys FactoryFinderin toimitilat.

– Ja taivaalla lentää Batman, FactoryFinderin toimitusjohtaja Jesse Tran heittää hymyillen, viitaten logon lintuihin.

Muut käytävän punaiset ovet kätkevät taakseen parikymmentä muuta aloittelevaa startup-yritystä. Alakerrassa toimii Aaltoes-yhteisön eli Aalto Entrepreneurship Societyn Startup Sauna.

Tranin johtama FactoryFinder on suunnannut katseensa alusta alkaen maailmalle. Se yhdistää pieniä ja keskisuuria vaatesuunnittelijoita ja -brändejä vastuullisesti toimiviin vaatetehtaisiin Vietnamissa ja tarjoaa skaalautuvaa vaatteiden valmistusta ja tehokkaan tuotantoketjun. Asiakas voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa eli brändinsä rakentamiseen ja markkinointiin, koska FactoryFinderilla on kontaktit luotettaviin, eettisesti ja ammattitaitoisesti toimiviin tehtaisiin. Koko hankinta kommunikoinnista logistiikkaan ja laadunvalvontaan kulkevat yrityksen palvelun kautta.

Matka tähän pisteeseen on ollut kuitenkin pitkä.

Saigonista Mikkelin kautta Espooseen

Vuonna 2011 Vietnamin Saigonista kotoisin oleva Tran oli juuri valmistunut high schoolista, paikallisesta lukiosta, ja opiskeli saigonilaisessa yliopistossa. Tran halusi avartaa maailmankuvaansa, joten hän haki stipendiä useampaan ulkomaalaiseen yliopistoon, joista Dubai ja Mikkeli tärppäsivät. Puntaroinnin jälkeen Suomi veti kuitenkin pidemmän korren.

– Minulla oli positiivinen kuva Suomesta, joten olin tyytyväinen, kun päätin lähteä tänne. Suomi oli tuolloin kuuluisa Nokiasta. Tiesin myös, että Suomi on liberaali ja eteenpäin suuntautunut maa, Tran kertoo.

Niinpä Tran muutti elokuussa 2011 Vietnamista Suomeen opiskelemaan kansainvälistä liiketoimintaa Aalto-yliopiston Mikkelin kampukselle. Varautuneiksi sanotut suomalaiset ottivat vietnamilaisnuoren lämpimästi vastaan.

– Uudet ystäväni opettivat minut opiskelemaan, juhlimaan ja sopeutumaan elämään Suomessa, Tran summaa.

Muuttaessaan Suomeen Tran uskoi etenevänsä perinteistä polkua ja hakevansa valmistumisen jälkeen töitä. Toisin kuitenkin kävi.

– Ehkä silloin, kun taloudella menee huonosti, ihmisiä irtisanotaan ja työttömyys on korkealla, on parempi luoda työpaikkoja kuin yrittää saada työpaikka, Tran taustoittaa syitä perustaa oma yritys.

Ennen yrityksen perustamista hänen piti kerätä ympärilleen huipputiimi.

Sokkotreffit TeamUpissa 

Kun Tran sai kandidaatintutkintonsa valmiiksi Mikkelissä, hän jatkoi maisteriopintoja Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä, missä hän tutustui myös Aaltoes-toimintaan. Aaltoes on vuonna 2009 perustettu, maailman suurin opiskelijavoimin pyöritettävä yrittäjyysyhteisö, jonka tavoitteena on inspiroida opiskelijoita ryhtymään yrittäjiksi sekä ajattelemaan isosti ja globaalisti. Aaltoes järjestää tapahtumia, workshoppeja ja matkoja, joiden kautta opiskelijat saavat mahdollisuuden oppia toisiltaan ja verkostoitua muiden samanhenkisten kanssa. Juuri yrittäjyysyhteisön yhteisöllisyys viehätti Trania. 

Tran ei ehtinyt valmistua maisteriksi, kun hänet jo imaistiin työelämään. Työn ohessa Tranilla oli jatkuvasti monta muutakin rautaa tulessa. Alustava idea FactoryFinderistakin syntyi jo vuoden 2015 loppupuolella, kun Tran näki työssään, miten pienet kuluttajabrändit kamppailevat etsiessään sopivia tavarantoimittajia.

Alkuvuodesta 2016 Tran ja vietnamilainen tietojärjestelmätieteen opiskelija Kien Bui työstivät ideaa maksunvälityspalvelusta ja osallistuivat sen kanssa Aaltoes:n järjestämään TeamUpiin – hackathon-tyyliseen, tiiviiseen viikonlopputapahtumaan. Perjantaina oli tarkoitus kerätä kasaan tiimi, lauantaina työstää projektia ja sunnuntaina esitellä se demopäivässä.

Myös suomalais-amerikkalainen Mikael Uusivuori saapui perjantai-iltana tapahtumaan. Hän oli opiskellut liiketoimintaa Ruotsissa, joten hän ei tuntenut käytännössä ketään Aalto-yliopistosta. Uusivuori huomasi TeamUpin Facebook-tapahtuman seinältä Jessen julkaiseman lyhyen kuvauksen maksunvälityspalvelusta.

– Lähetin Jesselle yksityisviestin, että hänen ideansa kuulostaa kiinnostavalta ja ehdotin, että voisimme lyöttäytyä yhteen, kertoo Uusivuori, joka on nykyisin FactoryFinderin operatiivinen johtaja.

Neljänneksi jäseneksi tiimiin tuli mukaan Tranille ja Buille entuudestaan tuttu, rahoitusalalla työskennellyt Niklas Siven.

Nelikko työsti projektia viikonlopun ajan. Tuomaristo päästi idean jatkoon toiselle kierrokselle, mutta se putosi seuraavassa karsinnassa viimeiseltä kierrokselta.

Tiimi tajusi, että maksujärjestelmää varten pitäisi kehittää myös sähköisen kaupankäynnin alusta. Kun idea ei lähtenyt parissa kuukaudessa lentoon, nelikko päätti luopua siitä. Sen sijaan koko tiimi innostui Tranin toisesta ideasta, FactoryFinderista, jota he alkoivat kehittää yhdessä.

Aaltoes yhdisti tiimiksi 

Vaikka startupin idea vaihtui, TeamUp oli tulevaisuutta ajatellen menestys: neljä eri taustoista tulevaa, nälkäistä ja yrittäjähenkistä miestä tapasivat ja hitsautuivat nopeasti tiimiksi. Tranin ja Uusivuoren mukaan Aaltoes:llä onkin suuri rooli FactoryFinderin syntymisessä: ilman Aaltoes:ää ja TeamUp -tapahtumaa perustajanelikko ei todennäköisesti olisi edes tavannut.

Vaikka tiimimme on pieni, minulla on tunne, että voimme muuttaa maailmaa, kun työskentelemme yhdessä.

– Olemme kasvaneet tiimiksi. Rakastamme tehdä töitä yhdessä ja olemme nyt kuin perhe. Tiimi on suurin voimavaramme. Vaikka tiimimme on pieni, minulla on tunne, että voimme muuttaa maailmaa, kun työskentelemme yhdessä, Tran summaa.

Uusivuoren mukaan Aaltoes myös vähentää riskiä yrittäjäksi ryhtymisessä.

– On suuri askel lopettaa täysipäiväinen työ ja ryhtyä yrittäjäksi. Tällainen ekosysteemi antaa tukea yrityksen perustamiseen, Uusivuori lisää.

Tiimi jatkoi koko kevään FactoryFinderin parissa. Kesällä Aaltoes järjesti kahden kuukauden mittaisen Summer of Startups -kiihdyttämön, johon TeamUpin voittajat pääsivät suoraan mukaan. Koska nelikko oli pudonnut TeamUpista ensimmäisen idean kanssa, he halusivat hakea kiihdyttämöön uuden FactoryFinder -ideansa kanssa.

– Halusimme päästä mukaan kehittämään liiketoimintaamme sekä oppimaan asiantuntijoilta ja sarjayrittäjiltä, Uusivuori kertoo.

Noin sadan hakijan joukosta Summer of Startaupsiin valittiin mukaan reilu tusina startupia, myös FactoryFinder. Kiihdyttämö käynnistyi kesäkuussa, jolloin myös FactoryFinderin palvelu lanseerattiin.

Startupien kesä 

Kesän aikana yrittäjät osallistuivat kiihdyttämössä päivittäin erilaisiin työpajoihin ja työstivät mentoreiden ja muiden startup-yrittäjien kanssa omaa ideaansa eteenpäin. Nordea ja Aaltoes tekevät yhteistyötä opiskelijoiden ja nuorten yrittäjien parissa, joten myös Nordea oli mukana pitämässä työpajapäivää sekä neuvomassa ja sparraamassa yrityksiä rahoitusmaailman asioista. Nordean työpajan aiheena olivat muun muassa yrityksen kasvurahoitus sekä pääoman- ja kassavirranhallinta. Ensin perehdyttiin teoriaan ja sen jälkeen tehtiin käytännön tehtäviä Nordean asiantuntijoiden avulla.

Uusivuoren mukaan monilla startup-yrittäjillä ei ole taustaa kaupallisella alalla, joten jo pelkät termit voivat olla vieraita ja vaikeita.

– Ne ovat kuin vierasta kieltä niille, jotka ovat erikoistuneet vaikkapa koodaamiseen tai muotoiluun.

Kia Lund Nordeasta kertoo, että pankin osallistuminen kiihdyttämöön sai paljon hyvää palautetta. Lundin mukaan monissa maissa ison yrityksen osallistuminen opiskelijoiden toimintaan olisi sula mahdottomuus. 

– Moni ulkomainen opiskelija tuli sanomaan, etteivät he olisi uskoneet, että Nordean kokoinen pankki olisi näin aidosti läsnä ja jalkautuisi opiskelijoiden joukkoon, Lund kertoo.

Yhteistyö Aaltoes:n kanssa on Nordealle tärkeää, koska sen kautta pankki voi tarjota monipuolista ammattitaitoaan suoraan nuorille yrittäjille sekä kuulla kasvokkain yrittäjien ajatuksia ja toiveita.

– Miten pankin pitäisi olla mukana nuorten elämässä, mitä palveluita nuoret kaipaavat ja mikä heitä auttaisi erityisesti yrittäjyyden alkutaipaleella eteenpäin, Lund listaa.

Vaikka Tranilla, Uusivuorella ja Sivenillä on kaupallisen alan tausta, Nordean läsnäolo ja välittäminen kiihdyttämössä säväytti. Niinpä yrittäjät muuttivat mielensä, peruuttivat toisten pankkien kanssa sovitut tapaamiset ja päättivät jatkaa keskustelua yhteistyöstä Nordean kanssa.

Elokuun alussa Summer of Startups päättyi ja FactoryFinder valittiin kiihdyttämön voittajaksi. Tuomaristo oli vaikuttunut FactoryFinderin liiketoiminnasta ja uskoi kansainväliseen kasvuun. Tuomarit näkivät yrityksessä suuren potentiaalin – olihan se ehtinyt jo lyhyessä ajassa lanseerata palvelun ja myös hankkia koko liudan asiakkaita.

Voitto toi varmistuksen myös ulkopuolelta siihen, mihin yritys jo itse uskoi.

– Voitto osoitti, että myös ihmiset tiimimme ulkopuolella uskovat meihin ja näkevät, että jotain todella tapahtuu, Mikael kertoo.

Aaltoes:ssä on fiksuimpia ihmisiä, joita olen koskaan tavannut.

Tran kertoo tiimin olevan todella kiitollinen voitosta. Sitäkin tärkeämpää oli kuitenkin saada mahdollisuus oppia muilta startupeilta ja mentoreilta, jotka ovat kohdanneet samoja haasteita matkansa varrella.

– Aaltoes:ssä on fiksuimpia ihmisiä, joita olen koskaan tavannut, Tran summaa.

Laukaisualustalta lentoon 

Kesän jälkeen FactoryFinder on keskittynyt kilpailujen ja kiihdyttämöjen sijaan jatkamaan yrityksen kasvattamista, kehittämään teknistä puolta sekä palvelemaan nykyisiä asiakkaita ja hankkimaan uusia. Nyt asiakkaita on jo yli 20, joista suurin osa on Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Vuoden 2017 aikana on tarkoituksena laajentaa myyntiä muualle Eurooppaan sekä USA:n markkinoille.

Vietnamissa verkostossa on mukana jo yli 100 tehdasta ja tuotantoja on palkattu johtamaan kokenut alan ammattilainen. Seuraavaksi on tarkoitus käynnistää Vietnamin lisäksi tuotantoa myös Itä-Euroopassa, mikä mahdollistaisi asiakkaille nopeammat toimitusajat ja pienemmät tuotantoerät.

Tran ja Uusivuori näkevät Aaltoes:n loistavana laukaisualustana: he eivät usko, että olisivat vuodessa päässeet näin pitkälle ilman sen tarjoamaa tukea ja kontakteja.

– Joka ikisellä ihmisellä täällä on jotain uniikkia opetettavaa joka päivä. Tämä on mahtava yhteisö täynnä älykkäitä ihmisiä, Tran kehuu.

Vaikka yritys toimii edelleen Aaltoes:n tiloissa, se on jo omillaan. Näin pitääkin olla.

– Loppujen lopuksi tämä on meidän bisnes ja meidän täytyy olla itsenäisiä, Tran summaa.

Tranin mukaan FactoryFinder on harvinainen startup Suomessa, sillä se on alusta asti suunnannut kansainvälisille markkinoille. Kun yritys on alusta asti globaali ja ajattelee isosti, sillä on myös paremmat mahdollisuudet laajentaa toimintaansa uusille markkinoille. Se vaatii paitsi kunnianhimoa ja rohkeutta, myös realistisia suunnitelmia.

Koko perustajatiimi matkusti marraskuussa 2016 Vietnamiin laajentamaan toimittajapuolta. Nyt FactoryFinder työllistää viiden hengen tiimin Saigonissa ja kaksi kehittäjää Hanoissa – yhteensä Suomessa ja Vietnamissa 12 henkeä. Tranin mukaan yrityksen koko ei ole oleellista eikä se saa ainakaan hidastaa yritystä.

– Oli meitä neljä tai 400, haluamme pitää yrityksen leanina eli että voimme siirtyä eteenpäin nopeasti sekä kehittää ja tehostaa palveluamme koko ajan. Jos meitä on enemmän, meidän on oltava myös nopeampia ja laatumme entistäkin parempaa, Tran sanoo.

Jos meitä on enemmän, meidän on oltava myös nopeampia ja laatumme entistäkin parempaa.

Tran ja Uusivuori uskovat FactoryFinderin menestykseen. Tranin mukaan useimmat yritykset itsessään eivät epäonnistu, vaan niiden yrittäjät lopettavat yrittämisen. Tran uskoo, ettei FactoryFinder olisi päässyt näin pitkälle ilman neljän perustajan muodostamaa tiivistä tiimiä, jonka osaamisella he pystyvät ratkaisemaan niin taloudelliset kuin tekniset haasteet.

– Jos on oikea tiimi, joka nauttii töiden tekemisestä yhdessä ja toinen toisiltaan oppimisesta, ja tiiminjäsenillä on erilaiset näkökannat ja taustat, mutta sama jaettu visio ja tinkimättömyys, menestys on taattu.

 

Onko mielessäsi yrityksen perustaminen? Varmista että sinulla on tukenasi paras asiantuntemus, ja ota kumppaniksesi Nordea. Lue lisää yrityksen perustamisesta. 

Kaikkien yrittäjien pankki

Nordea tarjoaa monipuolisesti ammattitaitoa ja läsnäoloa yrittäjyyden eri vaiheissa oleville yrittäjille ja yrityksille. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Nordea on perustanut ensimmäisenä suomalaisena pankkina startup- ja kasvuyrityksiin keskittyvän liiketoimintayksikön. Näin uuden yrittäjän on entistä helpompi lähestyä pankkia ja sparrata liikeideaansa sekä kasvun polkuja, kun hän löytää samasta paikasta erikoistumista esimerkiksi rahoitukseen, vientiin, tuontiin ja kansainvälistymiseen liittyen. Lue lisää uudesta yksiköstä.

Nordea sopii hyvin pankiksi kaikille yrittäjille ja yrityksille. Se tarjoaa paitsi monipuolista osaamista ja ammattitaitoa, myös mahdollisuuden verkostoitua paikallisesti ja globaalisti sekä sparrata yritysideaa jo varhaisessa vaiheessa. Yrittäjän pankki on avoinna 24/7, kun Nordea Business Centre palvelee puhelimitse sekä verkkotapaamisten ja ohjausten kautta kaikkia yrittäjäasiakkaita.

Haaveiletko sinäkin yrittäjyydestä? Tutustu maksuttomaan onnistuyrittäjänä.fi palveluun ja laita unelmat alulle 

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: