Sami Munukka päätti perustaa itseilmaisukeskuksen, sillä hän haluaa, että ihmiset oppivat hoitamaan hyvinvointiaan pillereiden sijaan kehon- ja mielenhallinnalla.

Vantaan Kaivokselassa sijaitseva hallitila on vielä valkoinen lattiasta kattoon. Nurkassa on yksinäinen yksipyöräinen muovikääreissä ja keittiön tasolla lojuu yhä edellisen vuokralaisen kahvikuppeja.

Sami Munukka esittelee tyhjiä huoneita ja kuvailee, kuinka seinät tulevat pian hehkumaan liilaa, purppuraa ja aniliininpunaista. Yhteen huoneista on jo tilattu tankotanssitangot, ja avaran hallitilan katosta olisi tarkoitus ripustaa köysiä ilma-akrobatiaa ja joogaa varten.

Tänne Munukka on perustamassa erilaisia kehonhuoltolajeja, itsepuolustusta, joogaa, akrobatiaa ja tankotanssia sekä vaihtoehto- ja luontaishoitoja tarjoavaa yritystä, Spirit Keskus Oy:tä. Munukan sanoin itseilmaisukeskusta.

Viimeisen vuoden aikana Munukka kiersi kymmeniä kohteita Helsingissä ja Vantaalla. Hänellä oli tarkka visio siitä, miltä tilan, johon hän voisi Spirit Keskuksen perustaa, tuli näyttää ja tuntua. Hän uskoi myös merkkeihin.

– Jostain syystä sain vahvan viestin, että oikean paikan pihassa on oltava punainen Mersu.

Kiinteistönvälittäjä kaarsi paikalle valtavalla, lohenpunaisella Chevroletilla.

Munukka osoittaa ikkunasta rakennuksen parkkipaikkaa.

– Kun tulin pihaan ensimmäistä kertaa, tunsin niin voimakkaan energian, että jalat olivat mennä alta.

Ajatus itseilmaisukeskuksen perustamisesta Munukalla on ollut jo vuosia.

– Erilaisia kuntosaleja, liikuntakeskuksia ja hyvinvointipalveluita on paljon, mutta mielestäni se aito ihmisen sisäiseen maailmaan ja todelliseen kehon, mielen ja sielun vapautumiseen keskittyvä itseilmaisukeskus puuttuu.

Oman sisäisen maailman tutkiskelu, intuitio ja energia ovat ohjanneet Munukan elämää ja valintoja. Hän haluaa, että Spirit Keskuksen kautta ihmiset voisivat löytää saman, minkä hän on itse löytänyt.

”Jos osaat rikkoa, on sinun osattava myös korjata”

Munukalla on samurai tatuoituna oikeaan käsivarteen. Tatuointi muistuttaa siitä, mistä kaikki alkoi.

Munukka oli 12-vuotias, kun ensimmäiset videovuokraamot tulivat Suomeen. Hän ahmi kaikki käsiin saamansa Jackie Chanin ja Bruce Leen leffat ja aloitti niistä inspiroituneena karaten. Karatesta tuli tärkeä osa koulukiusatun pojan elämää. Munukka oli 700 oppilaan Klaukkalan koulussa ainoa lapsi, jonka vanhemmat olivat eronneet.

– Se oli tietysti katastrofi.

Kun Munukka oli 16-vuotias, hänen alaselkänsä niksahti karateharjoituksissa pahoin. Onnettomuudesta alkoi yhdeksän vuoden lääkärissä ravaamisen kierre, joka sai Munukan ajattelemaan kehon- ja mielenhuoltoa uudella tavalla ja myös kyseenalaistamaan länsimaisen lääketieteen ylivoimaisuutta.

– Olen liian monta kertaa kuullut, ettei jostakin voi parantua, Munukka sanoo.

17-vuotiaana hänelle sanottiin, että hänellä on rappeutuneet selkänikamat.

– Niin nuorella se on käytännössä mahdotonta.

Yhdeksän vuoden aikana Munukka sai myös kuulla, että hänellä on yliliikkuvat nikamat ja vaikka minkälaisia muita ongelmia.

– Eräskin lihasekspertti väitti, että minulla on liian heikot vatsalihakset, vaikka treenasin siihen aikaa valtavasti ja tein kevyesti 500 vatsataittoa.

Vuonna 1995 Munukka oli 25-vuotias ja treenasi korealaisen itsepuolustuslajin, Hoi Jeon Moo Soolin maailmanmestaruuskilpailuihin. Munukka haki apua selkävaivoihinsa Invalidisäätiöstä, jossa hänelle sanottiin, että he eivät voi auttaa ja että Munukan olisi lopetettava kaikenlaiset kiertävät liikkeet, jotka itsepuolustuslajeissa ovat hyvin keskeisiä, ja koko kilpaurheilu-ura tai hän voisi vammautua pysyvästi.

Kun Munukan korelainen mestari miekkailuleirillä kuuli, että Munukan olisi lääkäreiden määräyksestä lopetettava treenaaminen, pyysi hän tätä pukuhuoneeseen.

Korelainen mestari niksautti Munukan selkää niin, että varmaan kymmenen nikamaa niksahti yhtä aikaa. Kuului valtava pamaus, jota Munukka säikähti niin paljon, että huusi ääneen.

– Siinä vaiheessa olin ravannut erilaisilla eksperteillä lähes kymmenen vuotta saamatta apua.

”Sami, jos osaat rikkoa, niin sinun pitää osata myös korjata.”

Niksautuksen jälkeen selkä oli kuitenkin parempi ja alkoi pikkuhiljaa korjaantua.

– Mestari totesi minulle, että ”Sami, jos osaat rikkoa, niin sinun pitää osata myös korjata.”

Parantava niksautus oli käännekohta Munukan elämässä. Hän ymmärsi, että olennainen osa itsepuolustusta ja sen ympärille kietoutuvaa elämäntapaa ovat parannustaidot. Sittemmin hän onkin opiskellut muiden muassa japanilaista hierontataitoa shiatsua sekä lukemattomia muita perinteisiä itämaisia ja myös suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvia parannus- ja hoitomuotoja, kuten nivelkäsittelyjä ja kuppausta. 

Pitkään parannustaidot olivat kuitenkin vain harrastus.

”Ajattelen, että synnymme johonkin tehtävään tässä maailmassa”

Munukan ensimmäinen palkkatyö oli maalari. Sen jälkeen hän on tehnyt erilaisia remonttitöitä.

– Olen käsityöläissuvusta ja veri on vetänyt käsillä tekemisen pariin, Munukka kertoo.

Nelisen vuotta sitten Munukka kouluttautui Suomen Setlementtisäätiöllä kattopeltisepäksi. Kattopeltiseppä tekee käsityönä perinteisiä konesaumakattoja.

Hän teki peltisepän töitä, kunnes hänen polvensa alkoivat temppuilla. Munukka, joka treenaa itsepuolustusta useita kertoja viikossa ja pystyy omien sanojensa mukaan tekemään aika ihmeellisiäkin asioita ikäisekseen, ei pystynyt menemään kunnolla edes kyykkyyn.

– Uskon, että polvet kertovat sen, että elämänsuunta on väärä. Että ihminen ei ole valmis menemään johonkin suuntaan. Mietin, että nyt minua johdatellaan ja minulle yritetään kertoa jotakin. Ajattelen niin, että synnymme johonkin tehtävään tässä maailmassa.

Kattopeltisepän työt kuitenkin toivat leivän nelihenkisen perheen pöytään, ja päätös vakityöstä irtisanoutumiseen vaati vielä kypsyttelyä.

Tuli talvi, ja Munukan työtehtävät siirtyivät sisälle halliin, jossa hän väänsi peltilistoja niiden tekemiseen tarkoitetulla koneella.

– Ajattelin, että ei tämä voi kyllä mennä niin, että istun tässä koneen ääressä ja samaan aikaan alitajuntaani tulee viestiä, että laita se keskus pystyyn.

Munukka päätti, että nyt loppuvat peltihommat. Hän meni rakennusvirastoon ja kysyi, että minkälaiset tilat hän tarvitsee kaavailemiensa lajien sekä hoitojen tarjoamiseen.

Sitten Munukka meni kotiin ja kirjoitti yritysidean paperille.

”Jokainen hetki voi olla elämäsi suurin oppimisen hetki”

Kuvittele itsepuolustus, teatteri, jooga ja tankotanssi saman katon alle. Näin Munukka kirjoitti käsin lapulle, jonka kanssa hän meni Yrityskeskukseen ja pankkiin juttelemaan Spirit Keskuksen ideasta.

– Lajeja yhdistää se, että ne vaativat todella hyvää keskivartalonhallintaa ja lisäksi mielenhallintaa ja henkistä luovuutta, Munukka sanoo.

Siihen myös sana keskus Spirit Keskuksen nimessä viittaa.

– Haluaisin, että ihmiset löytäisivät oman keskuksensa, ja sen kautta sen, miten he ilmaisevat itseänsä. Liikkuminen vapauttaa ihmistä ja hoitaa sisältä päin, oli kyse sitten psyykkisistä tai kehollisista ongelmista, Munukka kertoo.

– Ihmiset käyttävät paljon erilaisia pillereitä ja lääkkeitä. Jos idässä ihminen tuntee olevansa sairastumassa, tulossa vaikka flunssaan, se vetää chiliä ja inkivääriä naamaan ja lähtee liikkumaan.

Usko yritykseen näkyi myös pankille. Yrityksen pankkineuvoja Eija Kärnä Nordeasta muistaa, kun Munukka tuli ensimmäisen kerran pankkiin neuvottelemaan yrityksen perustamisesta ja rahoittamisesta.

Hänestä sai vaikutelman, että idea tulee onnistumaan.

– Hän tuli intoa puhkuen, mutta myös liiketoiminta oli suunniteltu ja mietitty erittäin hyvin. Hänestä sai vaikutelman, että idea tulee onnistumaan, Kärnä kertoo.

Toki yrittäjän alkutaipaleelle on mahtunut myös haasteita. Munukka joutui esimerkiksi irtisanomaan itsensä kattopeltisepän työstä, jotta saisi starttirahan. Tilan löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Munukalle kävi esimerkiksi niin, että vuokranantaja lupauksestaan huolimatta perui vuokrasopimuksen. Haasteissa pankki tuki aloittelevaa yrittäjää.

– Yritin luoda uskoa tulevaisuuteen ja muistutin, että Nordean rahoituspäätös on edelleen voimassa ja että rahoitus Finnveralta hoidetaan heti kun toimitila löytyy, kertoo Kärnä.

– Olin vakuuttunut hänen positiivisesta asenteestaan kaikesta huolimatta, Kärnä sanoo.

Koska yrityksen käynnistäminen viivästyi, Munukan oli elettävä säästeliäästi. Hän on tehnyt tähän mennessä lähes kaiken itse paperitöistä, remontoinnista ja palveluiden suunnittelusta niiden markkinointiin.

Yksin tekeminen on joskus raskasta. Munukka ei kuitenkaan pelkää vastoinkäymisiä.

– Olen aina sanonut, että ”jokainen hetki voi olla elämäsi suurin oppimisen hetki.”

Alkukesän valo tulvii Spirit Keskuksen ikkunoista sisään ja ympäröivät puut huojuvat rauhallisesti tuulessa. Tilaa etsiessään Munukka kiinnitti huomiota myös sen ulkopuoleen.

– Halusin, että ihmiset näkevät luonnon ympärillään, kun esimerkiksi joogaavat Munukka kertoo.

Kaikki lähtee hyvästä ideasta

Onnistu yrittäjänä -sivustolla voit kokeilla muotoilla liiketoimintasuunnitelmaa ja tutkia laskelmien avulla, miten saat yrityksestäsi kannattavan.

Lue lisää: Onnistuyrittäjänä.fi

Haaveista totta? Hyödynnä yrityksen perustamisen vinkit.

Ota yhteyttä, niin keskustellaan unelmastasi yhdessä: Nordea Business Centre 0200 2121 ma-su 24h/vrk (pvm/mpm).

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: