Tamperelaisopiskelija näki mahdollisuuden maailmalla suosiota kasvattavissa kelluntatankeissa. Mutta miten onnistui lainan saaminen yritystoiminnalle, josta Suomessa tietävät vain harvat?

Kaupungin hektisyys jää oven taakse, kun astuu sisään Float Kallion tiloihin. Kengät vaihdetaan tohveleihin ja oleskelutilassa odottavat sohvat ja muhkeat säkkituolit. Ikkunan vieressä on laatikollinen LP-levyjä sekä soitin kuulokkeineen ja lattialla aikakauslehtiä siisteissä pinoissa. Taustalla soi rauhallinen ja kevyt musiikki.

Vielä joitakin kuukausia sitten tilassa oli hiukan erilainen tunnelma. Alun perin saunatilana toiminut huoneisto oli tuonut mukanaan yllätyksiä. Lattian alta löytyi asbestiin verrattavaa pikieristettä, joka piti saada pois. Ilmastointi ei toiminutkaan suunnitellusti ja järjestelmä piti laittaa uusiksi vanhoja hormeja myöten. Yrityksen perustaja Tommi Elo paiski rakennustyömaalla hommia aamusta iltaan. Perustamista varten Elo oli saanut lainan Nordealta ja takauksen Finnveralta. Itse tehdyn työn suuresta määrästä huolimatta remonttikulut kasvoivat alkuperäisiä laskelmia korkeammiksi. Yllätyksenä tuli myös se, kuinka paljon pelkästään rakennusluvan saaminen lopulta maksoi. Elo ei kuitenkaan halunnut luovuttaa, ja ratkaisu löytyikin toisen pankkilainan muodossa.

Oman alan asiantuntija

Yrityksen perustamisvaiheessa Elo opiskeli vielä kansainvälistä politiikkaa Tampereen yliopistossa. Opiskelijalla ei ollut säästöjä ja mahdollisen oman rahoitusosuuden määrä oli pieni. Elo ymmärsi heti, että hän tarvitsisi lainaa remontteja sekä laitehankintoja varten. Haasteena oli, että toimiala on Suomessa vielä aivan alkutekijöissään ja pankille täysin tuntematon. Float Kallion asiakasvastaavan Anni Wallan mukaan lainan myöntämisessä ratkaisevaa olikin se, että Elo osasi antaa erittäin asiantuntevan selvityksen siitä, mistä kellunnassa oikein on kyse.

Ymmärsin silloin, että jos en itse tartu tilaisuuteen, joku muu varmasti tarttuu.

Elo oli tutustunut kelluntaan yhdysvaltalaisen Joe Roganin podcastien myötä. Podcasteissa Rogan kertoi tankeista, joiden sisällä ihminen kelluu kehonlämpöisessä suolavedessä. Kelluminen laskee ihmisen stressihormonitasoa ja nostaa hyvän olon hormonien, eli dopamiinin ja endorfiinin tasoa. Koska kelluja on tankissa painottomassa tilassa, ei kehoon kohdistu painetta mistään suunnasta. Tällöin keho on kokonaisvaltaisessa lepotilassa. Kelluntaa on hyödynnetty rentoutumisen lisäksi muun muassa traumaperäisen stressihäiriön hoitoon sekä urheilun jälkeiseen palautumiseen.

Elo teki ennen yrityksen perustamista huolellista tutkimusta alasta. Hän kävi läpi materiaalia muualla maailmassa toimivista kelluntayrityksistä ja selvitti niiden kannattavuutta. Elo huomasi, että ala kasvatti suosiotaan vikkelästi Pohjois-Amerikassa. Suomessa kellunta oli vielä lastenkengissä ja tankit sijaitsivat lähinnä yritysten takahuoneissa.

– Ymmärsin silloin, että jos en itse tartu tilaisuuteen, joku muu varmasti tarttuu, kertoo Elo.

Elon mukaan kellunnan suosion voi nähdä luonnollisena reaktiona nykypäivän kasvavaan ärsykkeiden määrään. Hektisessä maailmassa kaivataan rentoutumista, mistä kertoo myös esimerkiksi mindfullnesin, joogan ja meditaation suosion kasvaminen.

– Tommin selvitys sai meidät ymmärtämään, että palvelulle on olemassa kysyntää ja markkinat, mutta sille ei ole vielä Suomessa tarpeeksi tarjontaa, Walta painottaa.

Liiketoimintasuunnitelma lainaneuvotteluiden pohjana

Lainan saamista helpottaa myös huolella tehty liiketoimintasuunnitelma, kertoo Walta. Elon tekemä liiketoimintasuunnitelma oli Wallan mielestä esimerkillinen. Elo rakensi liiketoimintasuunnitelman netistä löytämänsä esimerkkipohjan avulla. Hän avasi suunnitelmassa yritysmuotoa ja kartoitti markkinoita, kilpailijoita sekä erilaisia asiakastyyppejä. Elo kertoi liiketoimintasuunnitelmassa myös omasta osaamisestaan alalla.

– Omasta osaamisesta kertominen kirjallisesti selvitti paljon asioita myös itselleni ja valmisteli vastaamaan lainaneuvotteluissa eteen tulleisiin kysymyksiin.

Elo täytti huolellisesti esimerkkipohjan jokaisen kohdan ja liitti mukaan myös laskelmat yrityksen rahoituksesta, kannattavuudesta ja myynnistä sekä kolmen vuoden tulossuunnitelman.

Omasta osaamisesta kertominen kirjallisesti selvitti paljon asioita myös itselleni ja valmisteli vastaamaan lainaneuvotteluissa eteen tulleisiin kysymyksiin.

– ­Ilman esimerkkipohjaa en olisi tajunnut, kuinka moneen eri asiaan liiketoimintasuunnitelman pitää antaa vastaus. Jos näihin kysymyksiin ei osaa vastata, kannattaa harkita onko kyseessä varmasti oikea ala.

Liiketoimintasuunnitelma sekä laskelmat olivat apuna myös Finnveralta lainojen takauksia haettaessa. Huolellinen perehtyminen alaan sekä neuvotteluun valmistautuminen kantoi hedelmää. Ensimmäinen laina taattiin Finnveran alkutakauksella ja toiseen saatiin mukaan Finnvera-takaus.

Ensimmäiset asiakkaat ennakkomyynnillä

Tammikuun lopussa avatusta Float Kalliosta löytyy kaksi kelluntatankkia sekä oleskelutila, johon voi jäädä huilailemaan kellunnan jälkeen. Toimintaa pyörii kahden miehen voimin. Elon lisäksi mukana on osakas Olli Suominen. Asiakkaita on riittänyt hyvin, mihin on vaikuttanut Elon ja Suomisen päätös myydä kelluntalahjakortteja ennakkoon jo joulun alla. Walta kehuu kaksikon ideaa erittäin järkeväksi.

– Toiminnan aloittamisvaiheessa ollaan usein tilanteessa, jossa rahaa ei tule sisään, mutta kuluja on paljon. Ennakkomarkkinoinnin ansiosta yrityksellä oli asiakkaita jo avajaispäivästä lähtien. Asiakkaat tuovat mukanaan myös uusia asiakkaita.

Asiakkaita on tavoitettu sosiaalisessa mediassa sekä yhdessä PR-toimiston kanssa. Elon mukaan keskeistä markkinoinnissa on ollut se, että yrityksen kanavissa on mielenkiintoista ja visuaalisesti näyttävää sisältöä.

Valoisin mielin tulevaan

Tankissa kellujan ympäröi rauha ja hiljaisuus. Tuntuu, että keho olisi yhtä ympäröivän veden ja ilman kanssa. Arki jää tankin seinien ulkopuolelle eikä kelluja ole kenenkään tavoitettavissa. Nykymaailmassa on harvoja hetkiä, jolloin ihminen olisi yhtä yksin ja yhtä ärsykkeettömässä tilassa.

En ole koskaan tykännyt auktoriteeteista, jotka sanovat mitä pitäisi tehdä. Pidän siitä, että saan päättää itse omasta ympäristöstäni ja kantaa vastuun omista mokistani.

Kellumisen jälkeen olo on rauhallinen ja huolet tuntuvat kaukaisilta. Kaukaisilta tuntuvat myös Float Kallion remonttikiireet. Vaikka remonttivaihe oli raskas ja yllätyksiä täynnä, luottaa Elo siihen, että yrittäjyys oli oikea valinta.

– En ole koskaan tykännyt auktoriteeteista, jotka sanovat mitä pitäisi tehdä. Pidän siitä, että saan päättää itse omasta ympäristöstäni ja kantaa vastuun omista mokistani.

Elo nauttii myös yrittäjyyden mahdollistamasta joustavuudesta. Jos joinain päivinä väsyttää, voi päivän käyttää rennosti asiakkaiden kanssa jutustellen. Kun Elolta kysyy yrityksen tulevaisuudesta, vaikuttavat näkymät valoisilta. Suunnitelmiin kuuluu ainakin lisää tankkeja ja toinen toimipiste, Elo paljastaa.

Lue lisää yrityksen rahoitusvaihtoehdoista.

Teksti: Oona Kansi

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: