Kolme vuotta sitten Veera Lehmonen ja Ida Mänty kyllästyivät istumiseen. Syntyi taukoliikuntasovellus Cuckoo Workout, joka liikuttaa nyt jo tuhansia toimistotyöntekijöitä. Lehmoselle ja Männylle startup-yrityksen perustaminen on opettanut paitsi yrittämisestä, myös omasta itsestä.

Istuminen on uhka terveydelle. Edes päivittäinen juoksulenkki tai kova salitreeni eivät pelasta sen aiheuttamilta haitoilta. Vaikka tämä alkaa olla selvää lähes jokaiselle istumatyöläiselle, vain harva tekee oma-aloitteisesti taukojumppaa työpäivän aikana. Työympäristökin on useimmiten suunniteltu niin, ettei päivän aikana tarvitse ottaa kovin montaa askelta tai hievahtaakaan työtuolista.

Tätä ongelmaa nuoret startup-yrittäjät Veera Lehmonen, 26, ja Ida Mänty, 29, ratkovat kehittämällään taukoliikuntasovelluksella, Cuckoo Workoutilla. Yrityksille myytävä sovellus hälyttää työntekijät kolmesti päivässä nousemaan ylös työpisteen äärestä ja tekemään 2–3 minuutin mittaisen syke-, ryhti- tai motoriikkajumpan. 

Koska kyseessä on peli, saa jokaisesta tehdystä taukojumpasta myös pisteitä. Pelissä toisiaan vastaan kisailevat niin työntekijät, kuin sovellusta käyttävät yritykset.

Lehmosen mukaan reilusti yli puolet sovelluksen käyttäjistä on ilmoittanut huomaavansa taukoliikunnan vaikutuksen vireystilaan välittömästi. Koko Cuckoo Workoutin liikeidea lähti alun perin juuri Lehmosen ja Männyn omasta kokemuksesta ja siitä syntyneestä oivalluksesta, joka yhdistyi sopivalla hetkellä päämäärätietoisuuteen ja tahtoon ryhtyä yrittäjiksi. 

Oivalluksesta on lyhyt matka toteutukseen

Avokonttorin ilma seisoi paikallaan ja väsymys otti valtaa. Elokuussa 2013 Lehmonen ja Mänty olivat palanneet kesälomiltaan takaisin työharjoittelupaikkaansa. Istuminen kahdeksan tuntia päivässä näyttöpäätteen edessä tuntui aktiivisen kesän jälkeen ahdistavalta.

Naiset alkoivat tehdä haarahyppyjä tauottaakseen päiväänsä ja piristääkseen oloaan. He laittoivat kännykästä hälytyksen soimaan tasaisin väliajoin merkiksi siitä, että pitäisi taas nousta ylös ja tehdä sata hyppyä. Pian myös muut työkaverit avokonttorissa innostuivat ja lähtivät mukaan jumppatuokioihin.

Lehmonen ja Mänty huomasivat, että työpäivän tauottamisella oli positiivinen vaikutus niin yksittäisten kollegoiden vireyteen kuin koko konttorin ilmapiirin.

– Se synnytti ahaa-elämyksen, että tämä on varmasti sellainen asia, jota monissa työpaikoissa tarvitaan. Kivaa tekemistä, joka on muuta kuin työntekoa, Mänty sanoo.

Pian verkkotunnus cuckooworkout.com oli jo varattu ja taukoliikuntapalvelua tarjoavan yrityksen liiketoimintasuunnitelma työn alla.

Yrittäjiksi koulun penkiltä 

Lehmonen ja Mänty ovat opiskelukavereita Laurea-ammattikorkeakoulun liiketalouden linjalta. He hyppäsivät yrittäjiksi kirjaimellisesti koulun penkiltä; kun idea Cuckoo Workoutista syntyi, olivat Männyllä vielä opinnot kesken ja Lehmonen oli juuri valmistumassa.

Männyn mukaan molemmilla oli kuitenkin ollut jo pitkään vahva halu tehdä jotain omaa.

– Jo koulun aloittaessani tiesin, että valmistun sieltä yrittäjäksi.

Vain pari viikkoa sen jälkeen, kun verkkotunnus oli rekisteröity, olivat naiset jo startup-tapahtuma Slushissa hakemassa rahoitusta palvelun kehittämiseen.

Ideasta innostui eräs piensijoittaja, jonka kelkkaan yrittäjät eivät kuitenkaan lopulta lähteneet.

– Sopimus ei ollut meille kannattava, mutta kuitenkin proof of concept, eli osoitus siitä, että idea herättää kiinnostusta ja voi toimia, Mänty sanoo.  

– Se oli myös opetus meille siitä, että sopimusten kanssa pitää olla tarkkana, Lehmonen jatkaa.

Lopulta Cuckoo Workout perustettiin TE-toimiston starttirahan ja Keksintösäätiön myöntämän 10 000 euron tuen turvin.

Alussa oli tiukkaa, mutta Lehmosta ja Mäntyä se ei hidastanut, sillä pienellä rahalla pärjääminen oli tuttua.  

– Helppoahan se siinä vaiheessa on, kun on opiskelijana tottunut syömään makaronia, eikä tarvitse pelätä, että menettäisi jotain jo saavutettua, Mänty sanoo.

Uskoa omaan tekemiseen

Tammikuussa 2014 Lehmonen ja Mänty olivat jo täyspäiväisiä yrittäjiä. Naisten tahtia ei hidastanut edes se, ettei kummallakaan ollut kokemusta ohjelmoinnista, vaikka liikeidea perustui vahvasti digitaaliselle palvelulle. Ennen kuin palvelua oli koodattu vielä riviäkään, naiset kiersivät jo myymässä ja esittelemässä sitä yrityksille PowerPoint-esityksen kanssa.

– Me selitettiin, että täältä kun klikkaat, pääset tuonne ja tuonne, ja tästä tapahtuu näin ja näin, Mänty kuvailee.  

Usko tulevaan ja omaan tekemiseen oli vahva.

– Sanottiin vaan, että tämä tulee sitten toukokuussa, vaikka meillä ei ollut vielä edes sitä ohjelmoijaa, Lehmonen nauraa.

Kesäkuussa 2014 Cuckoo Workout sai innovaatiorahoituskeskus Tekesin myöntämän 75 000 euron rahoituksen, josta 75 prosenttia oli tukea ja 25 prosenttia lainaa. Lainaa varten naiset saivat 25 000 euron sijoituksen yksityiseltä sijoittajalta. Koska summa piti maksaa Tekesille etukäteen, ottivat he myös henkilökohtaisen pankkilainan.    

Cuckoo Workoutin asiakasvastuullinen Esa Kankainen Nordeasta kertoo, että pankki lähti rahoittamaan yritystä, koska sillä oli selkeä visio yrityksen kehittämisestä.

– Innovatiivinen liikeidea yhdistettynä työhyvinvointiin oli meidän mielestämme hyvä ajatus ja jo ensimmäisessä tapaamisessa olin vakuuttunut rahoituksen järjestymisestä, Kankainen sanoo.

– Lisäksi pidimme ideasta, jossa mukana olevat asiakkaat kilpailevat tervehenkisesti hyvän asian puolesta. Tässä on selkeästi nähtävissä win-win-tilanne, jossa loppukäyttäjä suurella todennäköisyydellä säästää kustannuksia vähenevien poissaolojen vuoksi. Lisäksi palvelu motivoi työntekijöitä, mikä selkeästi parantaa työtehoa ja tuottavuutta.

Tekesin tuki mahdollisti muun muassa ohjelmoijan palkkaamisen. Ensimmäinen versio palvelusta oli ulkona luvatusti toukokuussa 2014.

”Kasvu tulee kivun kautta”

Keväällä 2015 Lehmonen ja Mänty istuivat autossa Ruoholahden metroaseman edessä vakavina. Kulunut vuosi oli ollut rankka. Startup-yrityksen rahoituksen hankkiminen oli lähes täysipäiväistä työtä ja samalla piti vastata asiakkailta ja loppukäyttäjiltä tuleviin kysymyksiin. Paine kasaantui nuorten yrittäjien harteille.

– Tuntui, että ollaan puun ja kuoren välissä, Mänty summaa. 

Mietittiin, että tässä me maksetaan koodarin palkkaa lainalla, mikä ei riitä kovin pitkälle. Kävi mielessä, että mitä jos tästä ei tulekaan mitään.

Naiset eivät olleet maksaneet itselleen palkkaa kahteen kuukauteen. Ohjelmoijan palkkakin oli pitänyt maksaa lainalla, vaikka yrittäjät olivat päättäneet, ettei sitä käytetä palkanmaksuun. Kesä lähestyi ja koko Suomi pysähtyisi moneksi kuukaudeksi. Myyntiä ei tulisi ennen syksyä ja sijoittajatkin olivat jo tehneet rahoituspäätöksensä.

– Mietittiin, että tässä me maksetaan koodarin palkkaa lainalla, mikä ei riitä kovin pitkälle. Kävi mielessä, että mitä jos tästä ei tulekaan mitään, Lehmonen lisää.

Vaihtoehtoja oli kaksi: laittaa kaikki peliin tai lähteä muihin töihin.

Joulu tuli yrittäjille ennen juhannusta: Cuckoo Workout sai 160 000 euron sijoituksen B2B-sovellusten kehittämistä rahoittavalta yksityiseltä sijoittajalta.

Jälkikäteen ajateltuna mieleen hiipineet lopettamisajatukset eivät olleet todellisia.

Myös Esa Kankaisen mukaan niin yrittäjien kuin pääomasijoittajien usko yhtiöön on hyvä indikaatio rahoituskelpoisuudesta myös pankille.

– Vaikka rahoituksen myönnön hetkellä Cuckoo Workoutin kassavirta oli niukkaa, niin tuntien yrittäjien asenteen ja uskon tulevaan, en epäillyt yhtään, etteikö kassavirta kääntyisi positiiviseksi.

– Sisäisesti meillä oli kuitenkin vahva tunne tästä koko ajan, Lehmonen toteaa.

Yrityksen jatkon pohtiminen oli kuitenkin hyvä oppitunti stressinhallinnasta.

– Vaikka välillä tuntuu siltä, että painetta tulee joka suunnasta sijoittajilta, asiakasyrityksiltä ja loppukäyttäjiltä, ja ollaan siinä tilanteessa, että rahat loppuvat kolmen viikon päästä, niin silti pitää vaan elää ja yrittää nukkua yönsä, Lehmonen sanoo. 

Nyt hengitysväli on jo pidentynyt eikä tulevaa tarvitse suunnitella vain muutaman kuukauden tähtäimellä. Ja vaikka välillä tuntuu, että vastoinkäymisiä on jokaisen kulman takana, osataan pienistäkin onnistumisista iloita.

– Kyllä se kasvu tulee kivun kautta, Mänty sanoo.

Tavoitteena kansainvälistyminen 

”What would you do if you knew you would not fail?” – mitä tekisit, jos tietäisit, että et epäonnistuisi – lukee Cuckoo Workoutin toimiston huoneentaulussa, joka on kulkenut Männyn ja Lehmosen mukana alusta asti. Se viestii siitä, että epäonnistumista ei kannata pelätä. Epäonnistumisen pelko ainoastaan estää tekemästä asioita.

Männylle ja Lehmoselle rohkeus on myös uskallusta unelmoida. Yksi unelma, jota kohti yrittäjät myös päämäärätietoisesti kulkevat, on kansainvälistyminen ja erityisesti Amerikan markkinoille pääsy.

– Siihen on tähdätty from day one, Mänty kiteyttää.  

Lehmosen mukaan jopa koko palvelu on muotoutunut sellaiseksi kuin se nyt on siitä lähtökohdasta, että se on jonain päivänä tarkoitus viedä valtameren taakse.

Amerikkalaisessa yritysmaailmassa naisia kiehtoo avoimuus ja kokeilemisen kulttuuri.

– Sellainen tietty sympaattisuus, ettei oteta asioita liian vakavasti, vaan tehdään omien unelmien kautta, Lehmonen sanoo.

– Kun miettii jenkkejä, niin aika usein siellä taustalla on sellainen ”American dream”. Me ollaan puhuttu, että meillä on ”Finnish-American dream”. Eli suomalainen amerikkalainen unelma siitä, että jonakin päivänä me ollaan Amerikan markkinoilla ja saadaan tämä liiketoiminta aidosti lentämään, Mänty sanoo.

Paitsi Amerikan markkinoista, Lehmonen ja Mänty haaveilevat myös siitä, että tulevaisuudessa Cuckoo Workoutia pelataan toimistojen lisäksi myös esimerkiksi kouluissa ja lentokoneissa.

Kansainvälistymishaaveissa Cuckoo Wourkoutia auttaa myös Nordea.

– Me näemme, että Cuckoo Workoutilla on kansainvälisen kasvun mahdollistava liiketoimintamalli ja uskomme sen kasvumahdollisuuksiin. Globaalina pankkina voimme olla vahvasti mukana kansainvälistymistavoitteissa. Rahaliikenne ja maksuasiat hoituvat kansainvälisillä markkinoilla joko suoraan tai meidän yhteistyökumppaneiden kautta, asiakasvastuullinen Esa Kankainen sanoo.

Näkyvä menestys on vain jäävuoren huippu

Yrityksen alkutaipaleella Mänty ja Lehmonen ajattelivat, että jos yksikin ihminen pystyy tekemään työnsä paremmin Cuckoo Workoutin ansiosta, niin he ovat onnistuneet.  

– Ja nyt niitä ihmisiä on jo monta, Lehmonen sanoo.

Palaute taukoliikuntasovelluksesta on ollut hyvää.

Cuckoo Workout on mahtava, se saa tällaisen ylipainoisen sohvaperunankin ylös kolme kertaa päivässä.

– Eräs työntekijä oli esimerkiksi käynyt fysioterapeutilla niska-hartiaseudun ongelmien takia. Fysioterapeuttikin oli sanonut huomanneensa eron ja muutoksen parempaan Cuckoo Workoutin käytön jälkeen, Lehmonen sanoo.

Palvelun käyttö on rajattu työaikoihin, sillä sen tarkoitus on saada liikkeelle ja motivoida erityisesti niitä ihmisiä, jotka eivät liiku työpäivän ulkopuolella. Ainakin palautteen mukaan tässä on Lehmosen mukaan onnistuttu.

– Eräs käyttäjä antoi palautetta, että Cuckoo Workout on mahtava, se saa tällaisen ylipainoisen sohvaperunankin ylös kolme kertaa päivässä.

Kolmen vuoden aikana Lehmonen ja Mänty ovat oppineet paitsi yritysmaailmasta ja bisneksestä, myös omasta itsestään.

– Ulkopuolisena sitä katsoo jotain yritystä, joka on kauhean pitkällä tai menestyy aivan loistavasti, mutta se on vain se jäävuoren huippu, joka näkyy ulospäin. Pinnan alla on niin paljon hikeä ja kyyneleitä ja matka menestykseen on voinut olla tosi kuohuvaa.

Onko mielessäsi yrityksen perustaminen? Tutustu yrityksen pankki- ja vakuutusratkaisuihin 

Pohditko, minkä yritysmuodon valitsisit? Lue lisää yritysmuodon valinnasta

Tee startup-unelmasta totta osakaslainalla – Lue lisää 

Näin kuntoilet ruudun ääressä – Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin 

Unelmoitko startup-yrityksen perustamisesta? – 3 oppia Cuckoo Workoutilta

Cuckoo Workoutin Advisory Boardin, eli liiketoiminnan kehittämisessä sparraavan neuvonantajapaneelin jäsen Juha-Pekka Burman Nordeasta kertoo, mitä startup-yrittäjyydestä haaveilevat voivat oppia Veera Lehmoselta ja Ida Männyltä.

1. Rakenna tarpeellinen ja aikaan sopiva palvelu

”Istumisen vaaroista puhutaan nyt enemmän kuin koskaan. Myös yritykset ovat heränneet asiaan, ja ymmärtäneet, että ennaltaehkäisyllä voi olla suuretkin vaikutukset sairauspoissaolojen määrään ja näin ollen säästettyihin euroihin sekä parempaan tuottavuuteen. Cuckoon ratkaisulla ennaltaehkäisy on helppoa ja kivaa pelillisyytensä vuoksi.”

2. Usko omaan tekemiseen ja asiaan täysillä

”Hyvän tuotteen ja palvelun lisäksi ehkä vieläkin tärkeämpi vahvuus on yrittäjäkaksikon energia ja päämäärätietoisuus. Heidän tekemisen meininki on todella tarttuvaa ja sitä on ollut ilo seurata. Kaksikon tahtotila tehdä ja muuttaa asioita on ihailtavaa.”

3. Uskalla pyytää ja vastaanottaa apua

”Me Nordeassa näimme Cuckoo Workoutissa potentiaalia. Vaikka yritys oli vielä alkutaipaleella, tarjosimme yhteyshenkilön auttamaan yrittäjiä pankkiasioinnin kanssa. Ajatus on, että yrittäjät voivat keskittyä yrityksensä menestymisen rakentamiseen, kun pankkiasioista ei tarvitse olla huolissaan. Alkutaipaleella auttoi myös Nordean hyvä yhteistyö Finnveran kanssa, mikä mahdollisti kasvua tukevan rahoituspaketin rakentamisen. Kaksikko on valjastanut myös esimerkiksi Advisory Boardin jäsenet tehokkaasti käyttöönsä.”

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: