Viisi vinkkiä fiksuun metsänomistajuuteen

Suomen vihreä kulta on kansalaistensa omistuksessa: maassamme on noin 740 000 metsänomistajaa. Sanotaan, että omistus on niin monimuotoista, ettei tyypillistä metsänomistajaa ole. Alan ammattilaisilla on kuitenkin muutama nyrkkisääntö, joita kaikkien olisi hyvä noudattaa.

1. Älä jätä metsää oman onnensa nojaan

Jokainen metsänomistaja ja tilus on erilainen, joten metsään kohdistetut toimenpiteet vaihtelevat haltijan arvojen ja omistuksen sijainnin mukaan. Varmaa kuitenkin on, että metsälle kannattaa aina tehdä jotakin. Esimerkiksi nuoren metsän hoito on ensiarvoisen tärkeää. Ellet tee mitään, lopputuloksena voi olla viisimetrinen läpäisemätön riukumetsä, joka ei ajan saatossa miksikään muutu.

2. Muista käyttää metsänomistajan edut

Metsänomistajan kannattaa muistaa verovähennykset, ja esimerkiksi hyödyntää verotuksessa vähennettävä matka tiluksille, sekä tutustua saatavilla oleviin tukiin. Tuet kannustavat omatoimisuuteen. Esimerkiksi energiapuun korjauksia voi tehdä itse, ja siitä on saatavana korvaus puukuutiometreittäin. Sitä voi ajatella hyötyliikuntana. Samalla, kun avaat maisemaa, saat vieläpä vaivastasi palkkaa.

3. Hyödynnä uuden metsälain tuomia mahdollisuuksia

Viime vuonna käyttöön otettu uusi metsälaki on tuonut metsänomistajan arkeen joustoa, mikä käytännössä tarjoaa mahdollisuuksia kokeilla erilaisia ratkaisuja, kuten eri-ikäiskasvatusta tai poimintahakkuita.

4. Osallistu tilaisuuksiin ja tee yhteistyötä muiden metsänomistajien kanssa

Muut metsänomistajat eivät ole vihollisia, päinvastoin. Mikäli tahdot isoista avohakkuista eroon, saat naapuritilojen kanssa tehdystä kaupasta usein paremman sopimuksen, sillä metsäyhtiöt ovat halukkaita ostamaan suurempia määriä samalta keräilypaikalta.

Omaa tietämystään kannattaa kartuttaa erilaisten tilaisuuksien avulla. Monesti ajatellaan tapaamisissa olevan vain eläkeläisiä ja kylän vanhoja, mutta todellisuudessa metsänomistajien kirjo on laaja, ja tilaisuuksia järjestetään arki-iltaisin esimerkiksi kaupunkien keskustoissa, joten kiireisempikin ennättää paikalle.

5. Aloita taimikonhoito varhain

Hyvin hoidettu taimikko on edellytys taloudellisesti ja hoidollisesti kannattavalle ensiharvennukselle. Terve nuori metsä voi lisätä vuosikasvua jopa 20–50 prosenttia.

Vinkit antoivat Bluewhite Bioforestin Anni-Sofia Hoppi, Jyrki Nieminen ja Matleena Rytkönen.

Teksti: Mikaela Remes

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: