Viisi digivinkkiä yrittäjälle

Kasvava digitaalisuus on monelle yrittäjälle varjoissa vaaniva mörkö. Digiasiantuntija Ville Tolvanen vinkkaa, miten pääset digimatkallasi turvallisesti alkuun ja vältät syvimmät sudenkuopat.

1. Laadi tarkka suunnitelma

Aloittaessa on tärkeä ymmärtää, miten digitalisoituminen muuttaa liiketoimintaa. Tavallisin virhe on, että syöksytään verkkoon suin päin ilman suunnitelmaa, valmiita prosesseja ja työkaluja sekä kurinalaista toteutusmallia.

Digitaalisuuden kehittäminen on verrattavissa talon rakentamiseen: valuviat tehdään suunnittelun alkuvaiheessa. Siksi on satsattava tarkkaan suunnitelmaan.

2. Mieti upeita mahdollisuuksia, älä vaanivia vaaroja

Älä turhaan pelkää epäonnistumista, vaan keskity pääpalkintoon. Mitään pahaa ei voi tapahtua. Mahdollisuudet sen sijaan ovat rajattomat. Kokeilemalla opit, mikä toimii omalle yrityksellesi parhaiten. On uskallettava heittäytyä ja testata kaikkea.

3. Kerro tarinasi rohkeasti eteenpäin

Verkossa yrityksen on luotava oma tarinansa ja kerrottava sitä rohkeasti eteenpäin, vaikka muut pitäisivätkin ihan hulluna. Kun perinteisessä kaupassa myydään tuotteita, verkkomaailmassa luodaan kysyntää levittämällä yrityksen sanomaa sen ainutlaatuisten tarinoiden kautta.

Digimaailmassa on oltava aito ja avoin. On puhuttava ihmisistä ja ideologiasta toiminnan takana.

4. Ole realisti ja pyydä apua

Älä rakastu ideoihisi sokeasti, vaan luo mahdollisimman realistinen kuva yrityksesi verkkopresenssistä. Oma tekeminen hahmottuu paremmin, kun pyytää ulkopuolisen mielipidettä.

Mitä enemmän testaat ideaasi muilla, sen paremmaksi lopputulos hioutuu. Kysy siis neuvoa mahdollisimman monelta eri taholta – ystäviltä, sukulaisilta, ammattilaisilta tai vaikka ohikulkijoilta. Tärkeintä on, että kysyt. Ihmiset auttavat mielellään.

5. Älä luovuta!

Verkossa yrittäminen on kuin huippu-urheilua, on oltava sitkeä ja kurinalainen. Tilastojen mukaan valtaosa yrityksistä lopettaa toimintansa ensimmäisen viiden vuoden aikana, mutta juuri viisi vuotta on sellainen aikaväli, jossa toiminta vakiintuu ja asiakkaat löytävät yrityksen.

On siis oltava sitkeä sekä jaksettava uusiutua ja hakea menestystä periksiantamattomasti. Yrittäjän on myös hyvä muistaa, ettei digimatkalle tarvitse lähteä yksin, sillä apua on aina tarjolla. Sitä tarvitsee vain kysyä.

KUVA: Maija Astikainen

Teksti: Maikki Merilehto

Kopioi sivun linkki: