Neljä vinkkiä, miten yritys voi alkaa säästää

”Penni on miljoonan alku”, oppi moni jo lapsena pudottaessaan kolikot säästöpossuun. Säästäminen on tuttu juttu yksityishenkilöille, mutta yrityksille usein vierasta. Katso neljä vinkkiä, joiden avulla yritys pääsee alkuun säästöjen kartuttamisessa.

Kun liiketoiminta rullaa ja yrittäjän päivät täyttyvät aamusta pitkään iltaan yrityksen pyörittämisestä, ei säästäminen välttämättä tunnu ajankohtaiselta tai kassanhallinta ole päällimmäisenä mielessä. Kuukausittaisten maksujen jälkeiset ylijäämävarat jäävät helposti lepäämään tilille. ”Miksi minun pitäisi säästää”, saattaa moni yrittäjä miettiä.

Hyvä kassanhallinta ja säästäminen ovat kuitenkin osa viisasta yritystoimintaa. Kun puhutaan yrityksistä, säästäminen ei ole kolikoiden keräämistä säästöpossuun vaan varautumista tulevaan.

Säästöt vahvistavat yrityksen tasetta ja vaikuttavat vakavaraisuuteen, jolloin vaikkapa suhdannemuutokset eivät keikauta yrityksen tilannetta yhtä helposti, kuin jos säästöjä ei olisi. Yrityksen pulleammalla lompakolla on myös varaa tehdä hankintoja, investoida ja saada rahoitusta edullisemmin.

1. Tärkeintä on aloittaa

Jos yritykselle ei ole vielä kertynyt varoja säästöön, voi nyt olla hyvä aika aloittaa kuukausisäästäminen. Se sopii hyvin erityisesti pienelle yritykselle tai yrittäjälle. Kun säästää kuukausittain tietyn summan, on jatkossa helpompi varautua tuleviin hankintoihin, hiljaisempien kuukausien palkanmaksuun tai vaikkapa seuraavan kesän lomarahoihin. 

2. Laita ylimääräiset rahat tililtä töihin

Jos rahaa jää yli menojen, ei sitä kannata makuuttaa pankkitilillä, vaan laittaa töihin tuottamaan. Yrityksen onkin hyvä määritellä, kuinka paljon tilillä on oltava joka kuukausi rahaa erilaisten maksujen, kuten palkkojen, laskujen ja vuokrien maksuun. Yli jäävät varat voi hyvin sijoittaa.

3. Kartoita säästöaika ja riskinottohalukkuus

Seuraavaksi on tärkeää miettiä, miten pitkäksi ajaksi ylimääräiset varat voi sitoa esimerkiksi sijoituksiin. Jos rahoille on käyttöä jo parin kuukauden päästä, ei niitä välttämättä kannata sijoittaa. Toisaalta yritykset jättävät usein maksuliiketilille turhankin suuren puskurin, joka olisi järkevämpää sijoittaa paremmalla tuotolla.

Riskinottohalukkuus taas määrittelee sen, millaista tuottoa sijoituksille voi ajan kuluessa odottaa. Mitä isompi on riski, sitä parempi on myös tuotto-odotus.

4. Tee lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmat

Suunnittelu on sijoittamisessa kaiken a ja o. Niin lyhyen kuin pitkän aikavälin säästämiselle kannattaa tehdä sijoitussuunnitelma. Siinä tarkastellaan esimerkiksi, miten lyhyen aikavälin sijoitukset ja yrityksen kassassa olevat varat ovat käytössä mahdollisimman tehokkaasti. Pidemmän aikavälin sijoituksille määritellään riskitaso ja sijoitussalkkuun sopivat ratkaisut.

Nordea Business Centren sijoitusasiantuntijat neuvovat tässä mielellään. Soita ja varaa aika tapaamiseen – Nordea Business Centre palvelee joka ikinen päivä kellon ympäri numerossa 0200 2121 (mpm/pvm).

Yrityksen säästövinkit antoi Jari Ohrankämmen Nordeasta. 

Testaa laskimella, kuinka paljon sijoitus eri tuotto-odotuksilla eripituisina aikoina tuottaa.

Testaa säännöllisen säästämisen laskurilla, paljonko juuri sinä voisit saada säästöön kuukaudessa.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: