Freelancerilla ei ole varaa levätä

Freelancerina voi tienata suomalaisen keskipalkan verran, mutta usein töitä joutuu tekemään tavallista palkansaajaa enemmän – ja samalla sietämään epävarmuutta.

Hanna Onttonen oli vuonna 2012 vastavalmistunut medianomi. Eräänä aamuna unet venyivät pitkiksi, ja puhelin oli jäänyt yöksi äänettömälle. Onttoselle oli soitettu aikaisin aamulla. Hän soitti takaisin ja sai kuulla, että iso työkeikka oli mennyt sivu suun.

Rahallinen menetys oli freelancerille merkittävä.

Siitä aamusta lähtien Onttonen on herännyt joka aamu hyvissä ajoin lukemaan kaikki viestit ja mailit. Työtarjouksia voi tulla milloin vain, ja jotta tulotaso pysyy tavoitteessa, viesteihin tulee reagoida välittömästi. Se on osa freelancerin arkea. Keikan tai projektin menettäminen voi tuntua palkassa pitkään.

35-vuotias Onttonen on media-alan moniottelija. Hän kirjoittaa, valokuvaa, videokuvaa ja juontaa messuja. Asiakkaita ovat media- ja viestintätoimistot, lehdet, tv-kanavat ja tapahtumajärjestäjät. Töitä hän tekee pääasiassa omistusasuntonsa kotitoimistolta käsin.

– Nykyään pitää voida tarjota asiakkaalle koko paketti, muuten ei pärjää. Yleensä teen 3–4 keikkaa viikossa. Muutoin olen kotitoimistolla aamusta iltaan. Kun työt pitää saada valmiiksi, teen niitä vaikka kolmeen asti yöllä, Onttonen kertoo.

Vielä joulukuussa Onttonen työskenteli vuoden määräaikaisessa työsuhteessa. Se on pisin kokoaikainen työsuhde, joka hänellä on ollut. Työsuhteen loputtua edessä oli monelle freelancerille tuttu ja hankala tilanne.

– Alkuun oli tosi hiljaista, koska asiakkaani eivät tienneet, että olen vapaa. Pidemmän työpätkän jälkeen monen freelancerin täytyykin hankkia kontaktinsa uudelleen.

Onttonen teki pitkään töitä freelancer-verokortilla. Sitten asiakkaat alkoivat pyytää häneltä laskua, jotta heidän työmääränsä palkanmaksussa vähenisi.

– Mietin, että apua, miten minä osaan muka laskuttaa, Onttonen toteaa.

Monen freelancerin tapaan Onttonen kääntyi laskutuspalvelun puoleen. Aikaa varsinaiselle työlle säästyi näin merkittävästi. Siitä huolimatta Onttosen työajasta jopa kolmasosa saattaa kulua asioihin, jotka ovatmonelle  palkansaajalle vieraita – esimerkiksi tarjousten tekemiseen ja asiakkaiden kontaktointiin.  

Kuinka paljon freelancer sitten voi laskuttaa työstään? Entä miten rahat riittävät elämiseen?

Onttonen laskuttaa yleensä 250–350 euroa päivältä. Tällä hinnoittelulla ja laajalla asiakasverkostolla hän yltää suunnilleen suomalaisen keskiansioon. Toimittajana hänen työkalunsa ovat oma pää sekä tietokone, joten Onttosella ei ole monille muille yrittäjille tyypillisiä kiinteitä kuluja.

Palkansaajan tavoin Onttonen ei voi nauttia taloudellisesta varmuudesta, sillä työn ja tulojen määrä vaihtelee.

– Muutamaan vuoteen mahtuu joitakin kuukausia, yleensä tammikuu, jolloin minulla ei ole ollut lainkaan töitä. Ne kuukaudet menin pitkin seiniä ja selailin työvoimatoimiston sivuja, Onttonen sanoo ja naurahtaa.

Nuo kuukaudet olivat kuitenkin poikkeus. Yleensä Onttosen haaste on ennemmin se, että raja työn ja vapaa-ajan välillä hämärtyy. Lomaa voi pitää silloin kun ehtii, vaikka aina on olemassa riski, että varattu matka täytyy lopulta perua. Eteen saattaa tulla nimittäin työkeikka, josta ei voi kieltäytyä.

– Sen rahan, jota en käytä opinto- ja asuntolainojen lyhentämiseen, kulutan usein matkustamiseen. Se on ainoa konsti päästä töistä pois.

Miten hinnoitella omaa työpanostaan? Hyödynnä hinnoitteluvinkit. 

Myös loman tarve on hyvä huomioida jo liiketoimintasuunnitelmaa tehtäessä. Katso vinkit liiketoimintasuunnitelmaan. 

Kiinnostaako yrittäjäksi ryhtyminen? Lue lisää ja ota yhteyttä. 

Freelancer – näin paljon sinun pitää laskuttaa, jotta tienaat suomalaisen keskipalkan verran

Ammatinharjoittaja, itsensä työllistäjä, freelancer, elinkeinonharjoittaja, yksinyrittäjä –  monta eri nimeä samaan ryhmään kuuluville. Suomalaisen palkansaajan kuukausittainen keskiansio on Tilastokeskuksen mukaan noin 3 300 euroa mutta itsensä työllistäjä ei pääse tähän helpolla. 

Lue, mitä freelancerin tulisi huomioida työnsä hinnoittelussa.  

 

Teksti: Sebastian Koskinen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: