Aloitteleva yrittäjä, näin valmistaudut lainaneuvotteluihin

Rahoituksen hankkiminen on usein tarpeellista ja jopa välttämätöntä yrityksen alkutaipaleella. Yksi vaihtoehto yrityksen toiminnan rahoittamiseksi on pankkilaina. Valmistaudu lainan hakuun miettimällä ainakin näitä kysymyksiä.

Mihin tarpeeseen haet lainaa?

Haetko lainaa laitehankintoja varten tai tarvitsetko tukea toimitilasi ja sen kaluston rahoittamiseen? Ennen kuin suuntaat lainaneuvotteluihin, valmistaudu kertomaan liikeideastasi sekä siitä, mitä olet ajatellut lainalla rahoittaa. Neuvotteluja edistää, jos sinulla on jo valmiina jonkinlainen arvio hakemasi lainan määrästä.

Minkälainen on yrityksesi liikevaihto?

Valmistaudu kertomaan myös yrityksesi tämänhetkisestä liikevaihdosta. Jotta lainan maksusta ei tule yrityksellesi liian suuri taakka, on myös tärkeää tehdä realistisia arvioita tulevaisuuden tuloista ja menoista. Minkälaista liikevaihtoa ja kassavirtaa ennustat yrityksellesi? Entä mistä yrityksesi tuotot tulevat ja millaisia kiinteitä menoja yritykselläsi tulee olemaan? Huolellisesti tehdyt arviot toimivat työkaluna sopivan laina-ajan sekä kuukausittaisen vähennyssumman määrittämisessä.

Miltä yrityksen tuloslaskelma ja tase näyttävät?

Jos yritykselläsi on jo tilikausi tai useampi takana, valmistele lainaneuvotteluihin yrityksesi viimeisin tilinpäätös sekä väliajo meneillään olevasta tilikaudesta. Jos tilinpäätöksiä ei vielä ole, ota neuvotteluihin mukaan väliajoja siitä, miltä yrityksesi tuloslaskelma ja tase parhaillaan näyttävät.

Miten hoitaa lainan takaus?

Uusien yritysten lainat taataan usein Finnveran alkutakauksella. Finnvera takaa alle kolme vuotta toimineiden yritysten lainoja 80 prosenttiin asti. Vaihtoehtoisesti voit taata lainan myös reaalivakuudella, kuten asunnolla tai liikehuoneistolla.

Ovathan yrityksesi peruspankkipalvelut kunnossa?

Lainaneuvotteluiden yhteydessä on myös hyvä varmistaa, että yrityksesi peruspankkipalvelut ovat kunnossa. Mikäli palvelut eivät vielä ole käytössäsi, voit ottaa ne käyttöön lainaneuvotteluiden lomassa. Yritysasiakkaaksemme voit ryhtyä myös verkossa tai ottamalla yhteyttä Nordea Business Centre –asiakaspalveluumme, joka palvelee sinua vuorokauden ympäri.                               

Muistathan myös, että pankki tarvitsee lainan myöntämistä varten yrityksesi Y-tunnuksen. Neuvotteluissa tarvitaan myös pöytäkirja, jossa kerrotaan lainan hakemisesta sekä ilmaistaan, kenellä yrityksen jäsenistä on nimenkirjoitusoikeus.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lainatarpeistasi ja -toiveistasi

Pääset alkuun lainaneuvotteluissa ottamalla yhteyttä Nordea Business Centreen. Voit myös sopia tapaamisen asiantuntijan kanssa verkkoneuvotteluun tai varata ajan lähimpään yrittäjiä palvelevaan konttoriimme.

Vinkit lainan hakuun kertoi Nordean asiantuntija.

Lue lisää yrityksen rahoitusvaihtoehdoista

Lisätietoja ja neuvoja aloittavalle yritykselle

Suunnittele rahoituslaskurin avulla yrityksellesi sopivinta rahoituksen muotoa ja tarvetta

Uudessa kasvuyritysyksikössä täysi tohina päällä

Teksti: Oona Kansi

Kopioi sivun linkki: