Yrityksen pankki vain puhelinsoiton päässä

Tiesitkö, että keskustelut yrityksen perustamisesta ja rahoittamisesta onnistuvat myös puhelinneuvotteluna tai verkkotapaamisessa? Nordea Business Centren tapaamisen aikana voidaan hoitaa monia asioita yrityksen perustamisesta rahoituspäätöksiin, vaikka yrittäjä istuisi aamukahvin ääressä.

Kymmenen minuuttia seuraavan neuvottelun alkuun. Palveluneuvoja Ida Koski valmistautuu puheluun silmäilemällä tietokoneen näytöltä läpi yrityksen tiedot, tarkastamalla yritysmuodon ja selaamalla aiempien puheluiden muistiinpanot.

Vielä muutama vuosi sitten yritykset soittivat Nordeaan varatakseen ajan tapaamiseen pankkikonttoriin. Vuodesta 2014 alkaen Nordea Business Centren toiminta on laajentunut ja myös suurimman osan neuvotteluista voi hoitaa puhelimessa ja verkkotapaamisena.

Arkisten asioiden ratkomista ja uusien yritysten perustamista

Puheluissa ratkotaan yleensä yritysten arkeen liittyviä pankkiasioita. Useimmiten kysymykset koskevat maksuliikennettä, palveluiden avaamista, säästämistä, rahoitusta, vakuutuksia ja muita päivittäisiä pankkiasioita, kuten kortteja ja käyttörajojen muuttamista. Asiakkaat vaihtelevat yksinyrittäjistä suuriin firmoihin ja eri toimialoja on laaja kirjo.

– Tämä on näköalapaikka suomalaiseen yrittämiseen, kertoo yrittäjäyksikön johtaja Sakari Kalliolahti Nordea Business Centrestä.

Yksinkertaiset asiat voidaan hoitaa heti puhelimessa, mutta laajempia kokonaisuuksia, kuten yrityksen perustamista tai sopimusten tekemistä varten kannattaa varata aika neuvotteluun.

Kun pankkiasiat voi hoitaa puhelimitse tai verkkotapaamisessa, yrittäjä saa olla siellä, missä hän kokee olonsa parhaaksi. Kalliolahden mukaan puhelinneuvottelut ovatkin usein konttoritapaamista tehokkaampia, kun yrittäjän ei tarvitse kesken päivän lähteä pankkitapaamiseen vaan hän voi hoitaa asiat omalta työpisteeltään tai vaikka lauantaina aamupalaa nauttiessaan.

Kalliolahti kertoo, että lauantaisin tulee paljon puheluita juuri yrityksen perustamiseen liittyen.

– Yrityksen perustamisella ei yleensä ole tulenpalava kiire, mutta se on sellainen asia, mikä pitää hoitaa. Jos päivisin on vielä palkkatöissä, niin viikonloppuna on paremmin aikaa.

Tuntemalla parempia ratkaisuja

Minuutti sovittuun tapaamiseen. Koski asettaa kuulokkeet korvilleen ja valitsee asiakkaan puhelinnumeron. Puhelin ehtii hälyttää pari kertaa ennen kuin nuori naisääni vastaa.

– Nordean Business Centrestä Ida Koski hei, Koski sanoo ja toivottaa asiakkaan tervetulleeksi puhelintapaamiseen.

Langanpäässä on liiketoimintaansa aloitteleva kampaamoalan yrittäjä, joka on perustanut toiminimen ja haluaa nyt avata yritykselleen tilin.

Kun asiakas on ensin tunnistautunut pankkitunnuksilla, Koski kyselee asiakkaan liiketoiminnasta: missä vaiheessa yrityksen perustaminen on, mitä yritys tekee, kuinka suurta liikevaihtoa tavoitellaan, mitä suunnitelmia yrittäjällä on tulevaisuudelle ja mitkä muut pankkipalvelut tilin lisäksi olisivat tarpeellisia.

Koski päättelee vastauksista, ettei ainakaan tällä hetkellä yritystoiminta ole vielä niin laajaa, että yrittäjä välttämättä tarvitsisi erillistä yrityksen verkkopankkia. Se voi tulla ajankohtaiseksi, kun yritystoiminta laajenee.

Kalliolahden mukaan on tärkeää, että pankki tuntee asiakkaan. Kun palveluneuvojalla on selkeä kuva, millaista liiketoimintaa yritys harjoittaa, kuka sen omistaa ja miten paljon kassavirtaa on, hänen on helpompi suositella sopivia pankkipalveluja ja löytää ratkaisuja yrittäjän haasteisiin.

Kalliolahti suosittelee, että yrittäjä itse valmistautuu neuvotteluun toimittamalla liiketoimintasuunnitelman etukäteen pankkiin ja kirjaamalla ylös yrityksen rahoituslaskelmia ja tulosennusteita.

– Ne helpottavat ja nopeuttavat asioiden käsittelyä.

”Hienoa, kun voi soittaa pankkiin ja olla kotona”

Seuraavaksi Koski siirtyy puhelun alkuperäiseen aiheeseen, tilin avaamiseen. Keskustelun aikana hän huomasi, että kampaajayrittäjän kannattaisi ottaa käyttöön maksupääte, jolla hän voisi veloittaa asiakkaita suoraan kortilta. Koski tiedustelee, olisiko myös yrityksen tiliin kytketylle pankkikortille käyttöä. Yrittäjä kuitenkin empii.

Koski kertoo, että kortin voi tilata myös myöhemmin soittamalla Nordea Business Centreen. Hän käy vielä läpi yrittäjän eläke- ja muut vakuutustarpeet, laskutusta sekä muita yrittäjän mieltä askarruttavia asioita.

Säästäminen on yksi asia, mikä otetaan usein puheeksi yritysasiakkaan kanssa. Henkilöasiakkaille on tuttua laittaa rahaa säästöön ”pahan päivän varalle”, mutta moni yrittäjä ei tule ajatelleeksi, että myös yrityksen on mahdollista tasapainottaa kassaa ja varautua kausivaihteluihin kuukausittaisilla säästöillä. Säästämällä voi myös esimerkiksi kerätä käsirahaa johonkin yrityksen isompaan investointiin tai rahoitustarpeeseen.

– Jos tilille jää saldoa, se kannattaa sijoittaa tuottavammin, Kalliolahti summaa.

Keskustelun aikana käy ilmi, että yritystoimintaa aloittaessaan yrittäjän on hankittava hiustenkuivaaja, suoristusrauta ja muita työhön liittyviä laitteita ja välineitä. Koski antaa neuvottelun päätöksenä asiakkaalle lainalupauksen liiketoiminnan aloittamiseen sekä käyttöpääomaksi, kun toiminta kunnolla starttaa.

Koski kysyy vielä puhelun päätteeksi, mitä mieltä asiakas on ylipäätään mahdollisuudesta hoitaa pankkineuvottelua puhelimitse. Asiakas toteaa, että on hienoa, kun pankkiin voi soittaa kotoa käsin, ja kiittää huippuhyvästä palvelusta.

Kysymykseen, hoitaisiko asiakas pankkiasiat jatkossakin puhelimitse, tulee myöntävä vastaus.

– Ei pankkiasioita hoitaessa tarvitse silmiin tuijottaa!

Lue lisää yrityksen perustamisesta

Ota yhteyttä Nordea Business Centreen 0200 2121 (pvm/mpm). Autamme sinua puhelimitse yrityksen pankkiasiointiin liittyvissä asioissa ma–su 24 h/vrk.

Nordea Business Centre palvelee 24/7

Nordea Business Centreen tulee päivittäin jopa 1 000 puhelua. Neuvotteluja käydään joka viikko noin 300. Yhteydenottojen määrät vaihtelevat päivittäin; maanantait ovat yleensä vilkkaimpia ja eniten puheluita tulee aamupäivällä ja lounasaikaan. Nordea Business Centre kuitenkin palvelee vuorokauden ympäri Helsingissä, Vaasassa ja Tallinnassa. Myös neuvotteluita voi sopia arkisin joustavasti kello 7.30–22.00 väliselle ajalle. Syksyllä 2016 ajan voi varata myös lauantaille, kun laajennettua aukioloaikaa kokeillaan.

Ota yhteyttä Nordea Business Centreen ma–su 24 h/vrk 0200 2121 (mpm/pvm).

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: