Yrittäjien yhteiset haasteet

Naisten Pankki tukee naisyrittäjiä kehitysmaissa. Tutustuimme naisyrittäjän arjen haasteisiin Liberiassa. Liberialainen pienyrittäjä kamppailee ajankäytön kanssa siinä missä suomalainenkin ja molemmille tärkeintä on perheen hyvinvointi.

Liberialainen Tenneh Singbe, 43, on yrittäjä. Siltä hänestä nykyään vahvasti tuntuu. Ja se jos mikä tuntuu mahtavalta, sillä viiden lapsen äidillä ei ole ollut aiemmin työtä kodin ulkopuolella.

Tenneh ompelee perinteisiä tilkkutäkkejä Naisten Pankin tukemassa äitikerhossa Bensonvillen kylässä, pääkaupunki Monrovian laitamilla. Kolme naista ompelee yhtä peittoa viikon, mutta tuotteille on jatkuvasti kysyntää. Arvokkaita peittoja annetaan lahjaksi, kun varakkaat menevät naimisiin.

Tenneh ei kuulu varakkaisiin. Yli 80 prosenttia liberialaisista elää alle 1,2 dollarilla päivässä. Ennen työtään Tennehilläkään ei ollut aina varaa valmistaa lapsilleen kahta ateriaa päivässä.

Suomalainen Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden köyhimpiä naisia pääsemään kiinni työelämään. Äitien kerhojen ideana on opettaa naisille ammatti- ja yrittäjyystaitoja, joiden avulla he voivat pyörittää pientä yritystoimintaa. Äitien kerho tarjoaa myös luku- ja kansalaistaito-opetusta esimerkiksi naisten oikeuksista. 

– Olen saanut Äitien kerhon kautta itseluottamusta. Saan voimaa muista naisista, kun keskustelemme työn lomassa paljon.

Tenneh kertoo, että nyt kun hänkin tuo kotiin rahaa, hän päättää enemmän asioista yhdessä miehensä kanssa. Hän haaveilee omasta tontista ja kodin ehostamisesta. Ja siitä että voisi työskennellä kotoa käsin. Ajankäyttö ja työn ja perheen yhdistäminen ovat haasteita naisyrittäjälle Liberiassakin.

Koska alueelta puuttuvat sähköt ja juokseva vesi, kaikkeen kuluu hurjasti aikaa. Tenneh kävelee Äitien kerhoon joka päivä puolitoista tuntia suuntaansa. Kotiin hän joutuu aina kiiruhtamaan, jotta ehtii hoitaa kotityöt ennen pimeää. Kun hän laittaa ruokaa, ensin pitää kyniä kana ja hakea vihannekset pellolta. Ruoka valmistuu tulella. Pyykin hän pesee käsin, ja vesi kannetaan tietenkin kaivolta. 

– On hienoa kuulua Äitien kerhoon, jossa voimme oppia toisiltamme. Olen opiskellut siellä myös markkinointia, esimerkiksi opetellut, kuinka saan parhaan tuoton työstäni. 

Tenneh on kiitollinen kuullessaan, että tuki toiminnalle tulee Suomesta tavallisilta naisilta. Bensonvillen äitikerholaisetkin keräävät säästöjä, joista voi myöntää lainoja ja antaa rahaa kaikista köyhimpien tyttöjen, yleensä orpojen, koulutukseen. Aina jostain löytyy joku vielä köyhempi.

Nordea tekee yhteistyötä Naisten Pankin kanssa tarjoamalla pankkialan osaamistaan ja ratkaisujaan. 

Mitkä ovat suomalaisen naisyrittäjän vinkit yrittäjän alkutaipaleelle? Lue aiheesta lisää täältä.

Tue Naisten Pankin toimintaa: naistenpankki.fi/lahjoita

Tuunaa oma korttisi! Naisten Pankin -kuvalla tilatulla kortilla tuet Kirkon Ulkomaanavun säätiön Naisten Pankki -rahaston toimintaa.

Teksti: Tia Nikkinen

Kopioi sivun linkki: