Sparrauskilpailusta tulevaisuuden tekijöitä

Suomen kiinnostavimmat kasvuyritykset astuvat parrasvaloihin Kasvu Openissa. Jo kolmatta kertaa järjestettävä yritysten kasvun sparrauskilpailu saattaa yhteen maan potentiaalisimmat yrittäjät ja alan rautaiset ammattilaiset. Digialan kasvupolkuun osallistuneet Congrid ja Treamer ovat inspiroivia esimerkkejä halusta kasvaa.

Kädet hikoavat, pulssi kohoaa. Aula kuhisee jännittyneitä yrittäjiä, jotka valmistautuvat esittelemään yrityksensä kymmenpäiselle yleisölle auditoriossa. Kahvipöytien ääressä käydään keskustelua Supercellistä ja menestyksen salaisuudesta. Sana riski toistuu puheissa.

Myös 57 Helsingin Digialan kasvupolkuun hakenutta yritystä ovat ottaneet riskin uskaltautuessaan kilpailuun. Tänään 15 mukaan valittua yritystä kilpailee voitosta ja paikasta syksyn valtakunnalliseen finaaliin. Tunnelma Soneran pääkonttorilla Vallilassa on odottavainen.

Paperista mobiiliin

Yleisö istuu paikoillaan, kun kilpailijoita pyydetään eteen. Riviin astuvien yrittäjien esiintymisjärjestys on arvottu. Pitchauskierroksen aloittaa rakennusteollisuuden digitalisoimisen puolesta puhuva startup-yritys Congrid Oy. Aikaa yleisön ja tuomariston vakuuttamiseen on vain minuutti.

Congridin kehityksestä ja myynnistä vastaava 26-vuotias Matti Huusko puhuu varmasti, vaikka tilanne on jännittävä.

– Kädet tärisivät, kun joutui puhumaan ensimmäisenä. Meillä on kuitenkin kova tahtotila ja halu näyttää, Huusko sanoo itsevarmasti.

Kolme vuotta sitten perustettu Congrid tarjoaa mobiilin ohjelmistoratkaisun rakennustuotannon turvallisuuden- ja laadunhallintaan. Käytännössä se tarkoittaa aikaisemmin paperille tehtyjen dokumenttien siirtämistä digitaaliselle alustalle.

Yli tuhannen käyttäjän Congrid on mukana jo 500 projektissa. Yritys on saanut tulevaisuuttaan ajatellen paljon apua kahdesta keväällä järjestetystä Kasvu Openin kiitoratapäivästä. Sparrauksen myötä liikeidea on kirkastunut. Erityisesti alan ulkopuolelta tulleet kommentit ovat olleet hedelmällisiä.

– Olemme kehittäneet sitä, miten kerromme tarinamme. Rakennusalan ulkopuolisten henkilöiden on voinut olla vaikea ymmärtää, mistä ohjelmistossamme on kyse, esitykseensä tyytyväinen Huusko sanoo.        

Työvoimaa minuuteissa

Toinen kisan kiinnostavista start-upeista on Treamer Oy. Pitchauskierros lähenee loppuaan, kun 20-vuotias Matias Mäkitalo odottaa vielä vuoroaan. Kellon soidessa kisan untuvikko ottaa lavan haltuun.

Yrityksen perustaja Mäkitalolla on homma hallussaan. Isoveli ja Treamerin viestintäjohtaja Miikka Mäkitalo istuu sivussa ja katsoo veljensä esiintymistä ylpeästi. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi Treamer on yksi kisan ennakkosuosikeista.

Treamerin tarina sai alkunsa, kun idean isä Matias Mäkitalo oli vasta 16-vuotias. Lukiolainen ihmetteli, miksi tilapäisen työvoiman hankkiminen tuntuu olevan niin hankalaa.

– Matias huomasi ystäväpiirissään, että nuoret tykkäävät oppia keikkahommien kautta eivätkä koe tarkoituksenmukaiseksi sitoutua yhteen työhön pitkäksi aikaa, isoveli Miikka Mäkitalo kertoo.

Ideasta on nyt rakentunut yritys, jonka menestystä tukevat Miikan sekä kolmannen perustajajäsenen, toimitusjohtaja Peter Sazonovin kansainvälinen kokemus. Tiimin tavoitteena on työmarkkinoiden mullistaminen. Treamerin huhtikuussa julkaistun sovelluksen avulla kuka tahansa voi palkata itselleen työvoimaa muutamassa minuutissa. Työt vaihtelevat lasten vahtimisesta yritysten tuotantoassistentin tehtäviin.

Huikean vastaanoton saanut Treamer on löytänyt Kasvu Openin kautta paljon yhteistyökumppaneita. Nuoruuden intoa uhkuvat veljekset olisivat toivoneet sparraajilta kuitenkin myös kovempaa haastamista. 

– Vielä kovempaa saisi tulla lapiolla päähän. Oikeassa elämässä, jos pitchaa huonosti asiakas on entinen eikä taputa selkään.

Kasvua rajojen ulkopuolelle

Auditorion seinällä oleva juliste kehottaa avaamaan ikkunan maailmalle. Kansainvälistyminen onkin yksi Kasvu Openin avainteemoista ja monelle yritykselle suurin tavoite.

Myös pitchauskierroksen jälkeen järjestetyssä workshopissa, missä keskusteltiin yritysten kehityksestä, ulkomaille laajeneminen nousi ykkösaiheeksi.

Samassa pienryhmässä keskustelleet Congrid ja Treamer ovat molemmat ottaneet Kasvu Openin ansiosta askeleita Suomen ulkopuolelle.

– Olemme saamassa Tekesiltä rahoitusta, minkä avulla pääsemme tekemään markkinatutkimusta Pohjoismaihin, Congridin Huusko kertoo workshopissa.

Digialan kasvupolulla tarjottiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kansainvälistä sparrausta. Tulokset olivat hyviä ja toisena kiitoratapäivänä moni loi tärkeitä kontakteja esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon.

Myös vasta vuoden ikäisen Treamerin suunnitelmissa on aloittaa alkuvuodesta pilotit Pohjoismaissa. Kansainvälistyminen ei kuitenkaan jää siihen, vaan tähtäimessä ovat myös Euroopan ulkopuoliset markkinat.

– Vuoden päästä meillä on käyttäjiä ainakin yhdessä maassa Euroopan ulkopuolella ja viiden vuoden päästä Treamer on globaalisti tunnettu työllistämisen applikaatio, Mäkitalo sanoo silmät säihkyen. 

Kohti karnevaalia

Digialan kasvupolku lähenee loppuaan ja 15 kasvusta haaveilevaa yrittäjää odottaa malttamattomana tulosta. Jännittyneet kilpailijat liikehtivät hermostuneesti tuoleissaan. Kahden onnekkaan matka jatkuu lokakuussa järjestettävään valtakunnalliseen Kasvun Karnevaali -finaaliin.

Tuomaristo valitsee ensimmäiseksi jatkoon menijäksi Sniffle Sofware Oy:n. Kun tulee aika paljastaa voittajan nimi, kilpailijat vilkuilevat toisiaan.

Yleisö puhkeaa raikuviin aplodeihin, kun Treamerin nimi ilmestyy valkokankaalle. Mäkitalon veljekset tuulettavat helpottuneena – koko kevään mittainen hanke saa ansaitsemansa kruunun.

– Nyt lähdetään hankkimaan käyttäjiä. Tehdään tuloksia, joiden varaan voidaan rakentaa hyvin uskottava pitchaus, Miikka Mäkitalo kertoo suunnitelmistaan syksyn finaalia varten.

Vaikka Congrid ei sijoittunut kilpailussa, Huusko tuntee olonsa voittajaksi.

– Ihan loistava fiilis! Olen todella iloinen, että lähdettiin mukaan. Sparraus on ollut kullanarvoista, positiivinen Huusko iloitsee.

Tärkein Kasvu Openista käteen jäänyt vinkki on ollut Huuskolle asiakaslähtöisyyden kehittäminen. Molemmat Huusko ja Mäkitalo kannustavat kasvua suunnittelevia yrityksiä tarjoamaan rohkeasti tuotetta asiakkaille.

– Tuote heti asiakkaille käyttöön ja palautteet ylös. Sitä kautta kehitetään timantteja, Huusko vinkkaa.

Juttua varten on haastateltu myös Samuli Kaijomaata Nordeasta.

Tutustu Treameriin ja Congridiin

 

Mikä on Kasvu Open?

Kasvu Open on Suomen suurin yritysten kasvuun keskittyvää sparrauskilpailu. Kilpailu koostuu 29 alueellisesta kasvupolusta ja lokakuussa järjestettävästä valtakunnallisesta Kasvun Kaarnevaali -finaalista.

Kilpailussa yli 900 Suomen liike-elämän huippua sparraa kilpailuun osallistuneita yrityksiä kasvusuunnitelmissaan. Mukana on sekä start again - että start up -yrityksiä. Tänä vuonna jopa 349 yritystä on saanut vinkkejä, kuinka liikeideaa voi kehittää.

Kasvu Openin maksuttoman sparrausohjelman mahdollistaa Nordea yhdessä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lue lisää Kasvu Openista.

Teksti: Iisa-Noora Leppänen

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: