Siirry huoltoleasingiin ja vapauta yrityksen pääomaa tehokkaaseen käyttöön

Mahdollisuus pääoman tehokkaampaan käyttöön sai maalausyrittäjän siirtymään autojen omistamisesta leasingiin. Autojen liisaaminen säästää yrittäjältä aikaa ja pitää budjetin kurissa.

Maalausliikkeen auton voisi helposti olettaa maaliroiskeiden tahrimaksi, tärpätintuoksuiseksi menopeliksi. Mielikuva ei voisi mennä enempää pieleen, kun remonttikohteeseen kurvaa Maalaus Sallinen Oy:n tuliterä pakettiauto kyljet valkoisina hohtaen.

Maalaus Sallisella on käytössään kaksi bränikkää – toimitusjohtaja Tuukka Sallisen sanojen mukaan kaikilla herkuilla varusteltua – Transporter-pakettiautoa. Niillä kehtaa kurvailla.

Rekisteriotteissa ei omistajan rivillä lue kuitenkaan Sallisen nimeä, sillä autot on hankittu NF Fleet -leasingyrityksen kautta.

Yritysleasing myös pk-yritysten käyttöön

Yritysautojen leasing, eli auton pitkäaikainen vuokraaminen yrityksen käyttöön, ei ole uusi keksintö. Itse asiassa Suomessa autoja on liisattu yrityksille jo yli 35 vuotta. Perinteisesti yritysleasing on kuitenkin mielletty suurten yritysten tavaksi hankkia yritykselle kalustoa. Sen sijaan pk-sektorin yritykset ovat tyypillisesti omistaneet kulkupelinsä.

NF Fleetin toimitusjohtajan Jussi Katteluksen mukaan sama liiketoimintalogiikka toimii niin isoissa kuin pienemmissäkin yrityksissä: pääoma pitää käyttää järkevästi ja tuottavasti. Näin ollen onkin nähty selkeä tarve sille, että myös pienyritykset voisivat siirtyä autojen liisaamiseen omistamisen sijaan.

Pääoma tehokkaaseen käyttöön

Pääoman järkevämpi käyttö sai myös Sallisen siirtymään leasingautoiluun. Aiemmin Sallisen yritys on omistanut kulkupelinsä. Yrityksen autojen mittaristoon kertyi kuitenkin vuosittain hirmuisesti kilometrejä, ja autojen arvo käytännössä suli käsiin.

– Jatkuva uusien autojen ostaminen rasitti turhaan firman tasetta, Sallinen summaa.

Sallisen omistusautot maksettiin osamaksulla. Kuukausittaisen maksusuoritteen lisäksi rahaa kului tasaiseen tahtiin huoltoihin ja yllätysvikoihin. Sallisen nyt maksama leasingmaksu on kutakuinkin samansuuruinen kuin aiempien autojen osamaksusuorite. Leasingmaksussa hintaan kuuluvat kuitenkin huollot, mahdollisten vikojen korjaaminen ja renkaiden uusiminen. Sallinen pitää heille kertyvillä kilometrimäärillä hintaa kilpailukykyisenä.

– Jos ajokilometrejä kertyy mittariin samaan tahtiin kuin meille, tuntuu auton omistaminen ihan järjettömältä sijoitukselta. Omistaminen rasittaa tasetta ja sitoo pääomaa ihan turhaan, Sallinen toteaa.

Autoilun kulut usein hämärän peitossa

Kattelus kertoo havainneensa, että hyvin harvalla autonsa omistavalla yrityksellä on tarkkaan tiedossa, kuinka paljon autoiluun kuluu rahaa vuodessa.

– Jos huoltoleasing tuntuu kalliilta, ei lainkaan tiedetä, mitä autoilu nyt maksaa. Talousihminen tietää poistot, huoltoihminen puolestaan huoltokulut. Vakuutuksista vastaa kenties vielä joku muu. Ei oikeasti tiedetä, mitä autoilu kokonaisuudessaan maksaa, Kattelus kuvailee.

Huoltoleasingissa yrittäjä maksaa vain auton käytöstä, eikä autoilusta tule yllätyskuluja. Leasing-autoilu onkin helppo sovittaa yrityksen budjettiin, sillä autoilun kulut on helppo ennakoida.

– Lisäksi leasingautoilu säästää yrittäjän aikaa. Yrittäjä voi keskittyä ydinliiketoimintaansa, kun aikaa ei kulu autokauppojen hieromiseen ja huoltolaskujen miettimiseen. Jos autoon tulee vika, se on helppo hoitaa leasingyrityksen kautta, Kattelus summaa.

Ei paluuta autojen omistamiseen

Sallisen leasing-sopimuskaudet ovat vasta aluillaan, mutta yrittäjän on vaikea kuvitella paluuta autojen omistamiseen.

– Halusin aiemminkin, että yrityksen autot ovat uusia. Haluan, että auto kestää eikä ylimääräisissä huolloissa tarvitse rampata. Minulle käytetty auto ei ole vaihtoehto. Leasing-autoiluun siirtyminen oli lopulta helppo valinta, sillä vaihtoehtona oli joko ostaa uudet autot, joiden arvo alenee koko ajan, tai ottaa vanhojen tilalle uudet leasing-autot, jolloin arvon alenemisella ei ole väliä, Sallinen kiteyttää.

Pähkinänkuoressa: mitä huoltoleasing tarkoittaa?

– Huoltoleasing on auton vuokraamista. Auton vuokraaja saa käyttöönsä sovituksi ajaksi ja sovitulle kilometrimäärälle juuri sellaisen auton kuin tarvitsee ja maksaa siitä vuokraa.

– Huoltoleasing soveltuu yksittäisistä henkilö- tai pakettiautoista suurten autokantojen hankkimiseen.

– Leasingyritys vastaa kaikista auton omistamisesta aiheutuvista kuluista. Tällaisia ovat muun muassa auton arvon aleneminen, huoltotoimenpiteet, tekniset korjaukset ja renkaiden uusimiset.

– Leasingyritys ostaa auton autoliikkeestä ja myy sen aikanaan pois. Käyttäjän ei tarvitse huolehtia autokaupoista.

Oletko kiinnostunut yritysleasingista? Tutustu tarkemmin pk-sektorin yrityksille suunnattuun NF Drive -huoltoleasingiin.

NF Fleet Oy on Nordea Rahoituksen osakkuusyhtiö ja se vastaa Nordean huoltoleasingtoiminnasta. 

Teksti: Riikka Karppinen

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: