Osakaslainalla startup-unelmasta totta

Ripaus sattumaa ja sopivaan aikaan pankkineuvojan kanssa käyty keskustelu mahdollistivat Aki Antmanin unelman yhtenä Appedin pääosakkaana.

Elettiin lokakuuta 2014, kun pitkän linjan it-yrittäjä Aki Antmanilla ja hänen tulevilla yhtiökumppaneillaan sytytti. He saivat idean uudesta yrityksestä, joka mullistaisi työelämän rutiinit. Asiaa oli pohdittu jo pitkään Antmanin johtaman it-konsulttiyhtiö Sulavan hallituksessa, koska käytännössä kaikilla yrityksen asiakkailla alkoi näkyä tarve rutiiniasioiden tehokkaaseen hoitoon mobiililaitteilla. 

– Meillä on vapaa-ajalla valtava määrä mobiilisovelluksia, joita on hyvin helppo ja mukava käyttää. Ne hoitavat älyttömän hyvin sen asian, mihin ne on tarkoitettu, mutta sitten, kun palaamme työpaikoille, olemme kiinni hyvinkin jäykissä prosesseissa. Yksittäisen asian hoitaminen voi vaatia viiden tai kymmenen eri sovelluksen käyttämistä ja muistamista, mitä kussakin tilanteessa oikein pitää edes tehdä, Antman tiivistää.

Mobiilisovelluksilla helpotusta työelämään

Sulavan tarjoamat Microsoftin pilvipalvelut toimivat loistavasti asiakasyritysten käytössä, mutta joitakin asioita haluttiin hoitaa aiempaa yksinkertaisemmin ja nopeammin. Esimerkiksi työntekijän sairastuessa voisi mobiilisovelluksessa yhdellä napin painalluksella ilmoittaa tiimille poissaolosta, aktivoida sähköpostin tai pikaviestimen poissaoloviestin sekä peruuttaa tai muuttaa videokokouksiksi sovittuja palavereja. Tavallisesti tämän asian hoitamiseen tarvittaisiin useita sähköposteja ja muutoksia eri sovelluksissa. Näin päätettiin perustaa uusi startup-yritys Apped, joka tarjoaisi työntekijän arkea helpottavia mobiilisovelluksia. 

Kokeneelle yrittäjälle oli selvää, että uutta liiketoimintaa varten perustetaan uusi yritys eikä lisätä mobiilisovelluksia Sulavan tarjontaan. Sulava keskittyy kotimaisiin asiakkaisiin, kun taas uusien mobiilisovellusten tarve on maailmanlaajuinen ja niiden päämarkkinat muualla kuin Suomessa, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Aasiassa. 

Idea uudelle menestystarinalle oli siis syntynyt, mutta Antmanin oli vielä järjesteltävä rahoitus ennen kuin hän pystyi lähtemään mukaan perustamaan startup-yritystä.

Mikä ihmeen osakasrahoitus?

Osakkaaksi lähtemiseen tarvittavat rahat olivat olemassa paperilla, mutta käytännössä niiden järjestäminen oli mutkikkaampaa. Apped on Antmanin kohdalla jo kolmas startup-yritys, jota hän on ollut perustamassa. Viimeisin on vuonna 2010 perustettu Sulava, jossa Antman on edelleen isoin yksittäinen omistaja sekä toimii yrityksen toimitusjohtaja. 

– Omat rahat ovat pitkälti kiinni listaamattomissa yrityksissä, niistä ei ole järkeä ottaa rahoja pois eikä käytännössä edes mahdollisuutta siihen, Antman kertoo. 

Ennen kuin Antman ehti alkaa järjestellä rahoitusta uuteen yritykseen, hänellä oli tapaaminen uuden henkilökohtaisen pankkineuvojansa kanssa. Edellinen kun oli jäänyt juuri eläkkeelle. Tapaamisessa pankkineuvoja mainitsi sattumalta Nordean tarjoamat osakasrahoitusratkaisut, joiden avulla avainhenkilöt voivat hankkia omistusosuuksia yrityksestä. 

– Sitä ennen en ollut ikinä kuullutkaan vastaavasta palvelusta enkä ollut edes ajatellut, että Suomessa toimiva pankki voisi olla näin nykyajassa mukana ja tarjota tuollaista rahoitusmallia, Antman kertaa Appedin perustamista edeltäviä tapahtumia.  

Osakaslainan turvin omistajaksi

Appedilla osakaslainaa tarjottiin kaikille yrityksen osakkaille, mutta siihen lähti Antmanin lisäksi mukaan vain yksi osakas. Muilla yhtiökumppaneilla oli jo rahoitusasiat mietittynä valmiiksi eivätkä he lähteneet niitä enää muuttamaan. Apped perustettiin helmikuussa 2015, minkä jälkeen monen mieli on muuttunut rahoituksen suhteen. 

– Itse asiassa useammat ovat jälkeenpäin sanoneet, että he olivat hulluja, kun eivät silloin tarkemmin tutustuneet ja tarttuneet tarjoukseen, Antman kertoo.

Antmanille rahoituksen järjestäminen ilman osakaslainaa olisi ollut paljon hankalampaa eikä taloudellisesti yhtä järkevää. Osakaslainan turvin hänen oli mahdollista ryhtyä yhdeksi Appedin isoimmista omistajista. 

Rahoituspäätös on monen muuttujan summa

Nordean Helsingin Aleksanterinkadun konttorin korkea pankkisali vastaanottaa vierailijan juhlavasti perinteistä pankkimaailman arvokkuutta henkien. Rakennuksessa toimii myös osakasrahoitukseen erikoistunut osasto. Kun laaja kokemus, osaaminen ja asiantuntijuus keskitetään yhdelle osastolle, voidaan asiakkaille tarjota räätälöityä, joustavaa ja nopeaa palvelua sekä tietysti kilpailukykyinen hinnoittelu.

Asiantuntijajohtaja Merja Pitkänen kertoo, että osakasrahoitus vaatii pankilta paneutumista rahoitettavaan yritykseen ja sen toimialaan. 

– Me analysoimme aina yritykset, joihin me lähdemme tarjoamaan osakaslainaa, vaikka kyseessä onkin yksityishenkilön rahoitus. 

Pitkäsen mukaan yrityksen täytyy olla taloudellisesti hyvin vakaa, mutta esimerkiksi startup-yrityksillä, joilla liikevaihtoa ei vielä ole, täytyy sen sijaan olla selkeä liikeidea ja järkevä toimenpidesuunnitelma. Myös yrityksen johto ja osakkaiksi lähdössä olevat henkilöt sekä heidän näyttönsä liike-elämässä merkitsevät.  Lisäksi lainanottajan maksukyvyn ja varallisuusaseman tulee olla kunnossa.

– Kaikki nämä asiat vaikuttavat lopulliseen rahoituspäätökseen ja varsinkin lainaehtoihin, Pitkänen summaa.

Asiantuntemus ja asenne tekivät vaikutuksen

Juuri Nordean asiantuntemus teki Antmaniin suuren vaikutuksen. Hän arvosti erityisesti sitä, miten ammattimaisesti ja tehokkaasti koko rahoitus järjestyi.

Antmanin mukaan Nordealla huomioitiin hyvin myös se, miten nykyajan startup-yritykset toimivat ja millaisia niiden yrittäjät ovat. Antman kertoo törmänneensä ajoittain siihen, ettei uusia start upeja oteta vakavasti. Nordealla oli kuitenkin hänen mukaansa asenne alusta asti kohdallaan.

– Siellä ymmärretään start upien mahdollisuudet ja nähdään, että suomalaiset start upit ovat kuitenkin yksi keskeinen tekijä tulevaisuudessa, että saadaan tämä maa nostettua. On upea nähdä, miten hyvin Nordealla on ajateltu ja huomioitu tuo asia.

Keskustelu kannattaa aina

Antmanin mukaan Suomessa on totuttu siihen, että rahoitus startup-yrityksiin saadaan lähinnä ystäviltä, sukulaisilta, tavallisina lainoina tai enkelirahoittajilta.

– Keskustelu rahoituksesta on toisenlainen silloin, kun yritystoimintaa ei vielä ole eikä varsinkaan liikevaihtoa, tuloksesta puhumattakaan, Antman kertoo.

Pitkänen kertoo osakasrahoituksen olevan kasvava liiketoiminnan alue ja lisäävän jatkuvasti suosiotaan niin pienten kuin suurtenkin yritysten keskuudessa.

– Tällä hetkellä Nordea rahoittaa kaikkea pienyrityksistä suuriin pörssiyhtiöihin. Mitään yritystä ei koon vuoksi suljeta pois vaan kaikki tutkitaan ja katsotaan. Jos henkilö on luottokelpoinen pankin näkövinkkelistä ja yrityskin näyttää hyvältä, niin ei ole estettä tarjota osakasrahoitusta, Pitkänen kertoo.

Omien kokemustensa perusteella Antman kehottaa muita yrittäjiä ottamaan yhteyttä Nordeaan ja keskustelemaan osakasrahoituksesta. Hän kannustaa yrittäjiä myös miettimään tarkemmin, miten omaa pankkiaan voisi hyödyntää, ja keskustelemaan pankin kanssa avoimesti yrityksen liiketoiminnasta ja kehittymistavoitteista.

– Yrittäjä ajattelee, että pankki on välttämätön paha, mistä saa tilinumeron ja luottokortin. Kuitenkin yhteistyö pankin kanssa voi olla pienellekin yritykselle hyvin paljon muuta kuin pelkästään peruspankkipalvelut. Jos pankki tuntee yrityksen liiketoimintaa, niin se pystyy palvelemaan paremmin niin pientä kuin isompaakin yritystä, Antman summaa. 

Apped on hyvässä nousussa

Helmikuun jälkeen on tapahtunut paljon. Appedin  ensimmäiset mobiilisovellukset tulevat alkusyksystä testikäyttöön ensimmäisille asiakkaille, joiden joukossa on suuryrityksiä kuten UPM, Sanoma, Finnair, Fortum ja VR. Vuoden loppuun mennessä on tavoitteena julkaista yhteensä viisi sovellusta, saada satoja tuhansia aktiivisia käyttäjiä ja suunnata Yhdysvaltojen markkinoille. Uusi start up on siis päässyt hyvään nousuun. 

Tällä hetkellä Antmanilla ei ole vielä suunnitelmia seuraavan yrityksen varalle, mutta jos ja kun sellainen tilanne tulevaisuudessa tulee, harkitsee hän uudestaan osakasrahoitusta.

– Jos maailmassa ei tapahdu mitään ihmeellistä, niin osakaslaina on todennäköisesti ensimmäinen rahoitusvaihtoehto, minkä katson.

Osakasrahoitus

  • Omistusosuuden hankkimista varten tarkoitettu laina, jonka avulla yritys voi sitouttaa avainhenkilöitään eli esimerkiksi yrityksen ylintä johtoa
  • Osakaslainan turvin avainhenkilöt pääsevät yrityksessä omistajarooliin ja vastavuoroisesti yritys saa pääomaa käyttöönsä.
  • Osakaslainatarjoukset räätälöidään yrityskohtaisesti
  • Vaikka laina tarjotaan yritykselle yritysjärjestelyihin tai kannustinohjelmiin, lainanottaja on kuitenkin yksityishenkilö tai holding-yhtiö.
  • Osakaslainan vakuutena toimivat ensisijaisesti ostettavan yrityksen osakkeet. Lisävakuuden tarpeellisuus katsotaan aina tapauskohtaisesti.
  • Luottopäätös on henkilökohtainen, joten lainanottajan maksukyvyn ja varallisuustilanteen pitää olla kunnossa lainan saadakseen.

Ota yhteyttä 0200 2121 (pvm/mpm) ja jätä soittopyyntö osakasrahoitustiimille.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: