Loma se on yrittäjälläkin

Myös yrittäjä tarvitsee irtiottoa työstä. Jukka Kangas kertoo, miten hän onnistuu jättämään aikaa myös lomailulle ja vapaa-ajalle ja mitä ne hänelle merkitsevät.

Yrittäjä on kiinni oman yrityksensä pyörittämisessä viikon jokaisena päivänä vuoden ympäri. Jos yrittäjä pitää vapaapäivän, se on omasta pussista pois.

Uskomus siitä, että yrittäjällä ei ole koskaan lomaa, elää tiukassa.

Fysioterapia-alan yrittäjä Jukka Kangas toivoo, että myytti on vähitellen murtumassa.

Kangas on juuri palannut Italiasta yhdistetyltä työ- ja lomamatkalta. Lauantaista keskiviikkoon hän on kouluttanut fysioterapeutteja Pohjois-Italian Bresciassa ja loppuviikon lomaillut vaimonsa ja heidän italialaisen ystäväpariskuntansa kanssa Sardiniassa.

– Italialaiset ystävämme ovat viettäneet paljon lomia Sardiniassa ja he ehdottivat, että ottaisimme pari päivää lomaa siihen työrupeaman päälle, Kangas kertoo.

Sardinia on toukokuussa kaunis, kun kevät on kukkeimmillaan. Koska huippusesonki ei ole vielä alkanut, on saarella rauhallista. Rauhaa kiireinen yrittäjä lomaltaan kaipaakin.

Vaikka Kangas on yrittäjä, hän pyrkii pitämään kiinni säännöllisistä lomista ja riittävästä vapaa-ajasta. Oma hyvinvointi on hänen mukaansa sellainen asia, josta yrittäjän ei kannata tinkiä.

Hyvä suunnittelu mahdollistaa yrittäjän loman

Kangas on toinen omistaja yksityisessä fysioterapiaklinikkayrityksessä FTK Fysioterapiakonsultit Oy:ssä. Yrityksellä on 11 työntekijää ja kaksi toimipistettä Helsingissä. 

Lisäksi Kankaalla on oma yritys PTC PhysioTherapy Clinic Oy, jonka kautta hän ohjaa manuaalisen terapian erikoistumiskoulutuksia sekä alaraaja-alueen kuntoutuksen työpajoja ympäri Eurooppaa. Työmatkoilla vierähtää noin kaksi kuukautta vuodesta.

Huolellinen ja pitkäjänteinen suunnittelu mahdollistaa sen, että kahden yrityksen pyörittämisen ohella Kangas ehtii nauttia myös vapaa-ajasta.

– Nyt koulutuskalenterini on buukattu vuoteen 2018 asti ja tiedän aikatauluni karkeat raamit jo ensi vuodelle melko tarkkaan. Näin tiedän myös, missä vaiheessa minulla on mahdollisuus lomaan, Kangas kertoo.

Myös Sardinian loma varattiin vuotta ennen matkaa.

Kangas on oppinut hallitsemaan kalenteriaan kokemuksen ja liiketoiminnan järjestelmällisen kehittämisen kautta. Hän on toiminut yrittäjänä 15 vuotta, joten hän tuntee alan syklit ja näkee jo seuraavaa vuosineljännestä pidemmälle.

Näin ollen Kangas voi esimerkiksi luottaa siihen, että yritys pysyy pystyssä ja asiakkaat saavat laadukasta palvelua myös silloin, kun hän on itse poissa.

– Tieto siitä, että fysioterapeuttiemme toiminta on samansuuntaista ja täyttää tietyn standardin, lisää luottamusta, Kangas kertoo.

Huomioi hinnoittelu ja hyvät verkostot 

Ennen osakkuuttaan FTK:ssa Kangas teki fysioterapeutin töitä fysioterapiaklinikalla tuntiperusteisesti. Vaikka hän oli vastuussa vain omasta työstään ja asiakkaistaan, hän pyrki järjestämään niin, että asiakkaat saivat apua myös silloin, kun hän oli itse lomalla. Avaintekijä oli hyvä ammatillinen verkosto.

– Jos lähdin lomalle, saatoin aina sanoa asiakkaalle, että soita tälle ja tälle kollegalle, niin saat apua.

Nyt Kankaan yritys pyörii ja tekee tuottoa, vaikka yrittäjä olisi itse lomalla. Tuntipalkkaisessa työssä ongelma oli kuitenkin sama, kuin yksityisyrittäjyydessä; loma voi tarkoittaa isoa lovea tuloihin.

– Ajattelen kuitenkin niin, että kun päättää lähteä yrittäjäksi, ottaa vastuun omasta työllistymisestä ja myös työtulosta.

Kankaan mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi hinnoittelua. Omasta työstä pitää pystyä saamaan sellainen hinta, ettei joudu vararikkoon, vaikka ei työskentelisi ympäri vuoden seitsemänä päivänä viikossa.

Vastuu lomasta on yrittäjällä itsellään 

Kukaan ei tule hakemaan yrittäjää lomalle tai kyselemään lomatoiveista. Omista aikatauluista on pidettävä huolta itse.

Kangas kertoo viime tammikuisesta keskiviikkoillasta, jolloin hän istui sohvalla 10-vuotias tyttärensä kainalossaan. Perjantaiaamuna edessä oli työmatka Zurichiin Sveitsiin.

– Totesin tyttärelleni, että vitsi sentään, väsyttää jo valmiiksi niin, että ei todellakaan huvittaisi lähteä reissuun, Kangas kertoo.

Tähän hänen tyttärensä totesi, että ”iskä, teet sä jotain väärin, kun sikäli kun mä oon ymmärtänyt, niin sä suunnittelet itse sun aikataulut.”

Kankaalle se oli muistutus siitä, että yrittäjyys on omia valintoja.

– Kokemuksen kautta olen tajunnut sen, että kukaan muu kuin minä itse ei ole vastuussa siitä, että kaikki tulee tehtyä ja toiminnalla on jatkuvuutta. Jatkuvuus taas edellyttää omasta jaksamisesta huolehtimista.

Aikaa myös muulle elämälle 

Vaikka Kangas näyttää muille yrittäjille hyvää esimerkkiä vapaa-ajan järjestämisessä, ei hänkään ole aina osannut pitää lomaa. Etenkin uran alkuvaiheessa työpäivät venyivät helposti iltamyöhään.

– Vaikka lomailu olisi taloudellisesti ollut mahdollista, en vain malttanut olla poissa töistä, koska olin niin innostunut, Kangas kertoo.

Kokemuksen myötä hän on kuitenkin oppinut, että vaikka työ itsessään ei muuttuisi ylikuormittavaksi, voi elämässä muuten tulla eteen tilanteita, joissa jaksaminen joutuu koetukselle. Esimerkiksi perhepiirissä voi tapahtua raskaita asioita, jotka vievät voimia. Toisaalta myös positiiviset muutokset saattavat verottaa energiaa.

– Sellaisissa käännekohdissa olen havahtunut siihen, että aikaa ja energiaa pitää jäädä työn lisäksi myös muulle elämälle, Kangas kertoo.

Hänen kohdallaan yksi merkittävimmistä käännekohdista oli isäksi tuleminen vuonna 2006.

– Isyyden kautta havahduin, että aikaa haluaa säästää muuhunkin, kuin omiin tekemisiin, Kangas sanoo.

Kangas ajattelee nykyisin myös niin, että jokaisessa päivässä on oltava työn lisäksi myös jotakin muuta, mikä tekee päivästä merkityksellisen.

– Vaikka olen edelleen superinnostunut työstäni, niin yksin se ei riitä tekemään päivästä hyvää.

Hyvinvoinnista huolehtimisen tulisi olla jokapäiväistä

Kangas ei elä lomia odotellen, vaan hänen filosofiaansa kuuluu, että omasta jaksamisesta on huolehdittava päivittäin. 

– Koitan organisoida kalenterini niin, ettei vapaa-aika ole vain periodi jossain, vaan kulkee koko ajan arjessa mukana. Silloin loma on vain jotain ekstraa jaksamiselle, eikä siihen myöskään kohdistu kohtuuttomia odotuksia.

Kankaan mielestä lepo on tärkeä osa myös ammatissa kehittymistä.

– Sitä tarvitaan ihan sellaisen ammatilliseen innovointiin. Jos on liian kiire, niin kehittymiselle ei jää aikaa eikä energiaa, Kangas sanoo.

Kangas pitää omasta hyvinvoinnista huolehtimista myös ammatillisesti vastuullisena. Fysioterapeuttina hän tekee myös terapiatyötä. Jos hän ei huolehdi omasta jaksamisestaan, ei hän voi olla avuksi myöskään potilailleen.

– Ehkä se on myös sellaista elämän mukanaan tuomaa kypsymistä, että on tajunnut, ettei kysymys ole vain siitä, että jaksaako itse olla töissä, vaan myös siitä, että pystyy terapeuttina antamaan apua sitä tarvitsevalle.

Kangas pitää hyvinvoinnistaan huolta muun muassa liikkumalla, viettämällä aikaa perheensä kanssa ja pyhittämällä viikonloput vapaa-ajalle. Tällä hetkellä hänen urheiluharrastuksiinsa kuuluvat juokseminen ja painonnosto. Parasta on kuitenkin kotona vietetty aika.

– Vaimon kanssa pidämme hyvästä ruoasta. Saatamme käyttää koko lauantain hyvän illallisen valmistamiseen ja siitä nauttimiseen. Ja tietysti aika oman tyttären kanssa on tärkeää, Kangas kertoo.

Tänä kesänä Kangas aikoo olla lomalla elokuun kolme ensimmäistä viikkoa. Lisäksi hän on ajatellut tehdä heinäkuun ajan vain nelipäiväistä työviikkoa. Lomasuunnitelmiin kuuluu kotona oleminen.

– Saan työn puolesta reissata niin paljon, että kotona oleminen on luksusta.

Yrittäjä, näin mahdollistat lomailun – Jukka Kankaan vinkit:

  • Kalenteri on yrittäjän paras kaveri. Suunnittele työsi huolellisesti ja varaa kalenterista aikaa myös lomalle.
  • Rakenna luottamusta työntekijöihisi. Kun tiedät, että yritys pyörii myös lomasi aikana, voit ladata akkuja rauhassa. 
  • Hyödynnä ammatilliset verkostosi. Ohjaa asiakkaat eteenpäin, jotta he saavat palvelua ja apua myös lomasi aikana. 
  • Ota loma huomioon työsi hinnoittelussa. 
  • Muuta ajattelumalliasi; ota omasta hyvinvoinnistasi huolehtiminen osaksi jokaista päivää. Yrittäjän jaksaminen on olennainen osa yrityksen menestymistä.

Loman tarve on hyvä huomioida jo liiketoimintasuunnitelmaa tehtäessä. Katso vinkit liiketoimintasuunnitelmaan.

Miten hinnoitella omaa työpanostaan? Hyödynnä hinnoitteluvinkit.

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: