Asiantuntija: Suomen yrittäjiä odottaa valoisa tulevaisuus

Synkät talousuutiset eivät ole koko totuus suomalaisesta liike-elämästä. Ympäri maata syntyy nyt rohkeita innovaatioita ja kasvutarinoita, jotka povaavat hyviä aikoja yrittämiselle Suomessa.

Nordea Järvi-Suomen aluejohtajan Mikko Pakarisen mielestä suomalaisilla on turhan pessimistinen kuva yrittäjien tulevaisuudesta.

– Pahimpaan varautuminen on suomalaisessa perusluonteessa. Kansakuntamme tarina on sitkeyden tarina ja korostamme ennemmin vaikeuksia kuin mahdollisuuksia, Pakarinen sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu: Pakarinen tapaa työssään valtavasti suomalaisia pk-yrittäjiä ja neuvoo heitä Suomen suurimmassa kasvuyritysten sparraustapahtumassa, Kasvu Openissa.

Yrittäjien rohkeus on tärkeää kansantaloudelle

Pessimismin takana ovat paitsi vanhat ajatusmallit, myös kovaa faktaa maailman huonosta taloustilanteesta. Uutiset työttömyydestä ja laskevasta BKT:sta voivat luoda tunteen, että yrittäminen nyky-Suomessa on hullun hommaa. Pakarisen mukaan suomalaiset yrittäjät kuitenkin uskovat tulevaisuuteensa – syystä.

– Olen tavannut esimerkiksi Kasvu Openissa valtavasti innostuneita, innovatiivisia yrittäjiä. Tänä vuonna odotamme mukaan ainakin tuhatta kasvuhanketta. Suomalaiset haluavat kasvattaa toimintaa ja ottaa riskejä.

Pakarinen muistuttaa, että tällä rohkeudella on suuri kansantaloudellinen vaikutus: 80 prosenttia uusista työpaikoista syntyy tällä hetkellä juuri PK-yrityksissä.

Kotimaisessa politiikassakin yrittäminen on nyt keskiössä.

– Pohditaan esimerkiksi yrittäjien verotusta ja sitä, miten voisi parantaa yrittämisen mahdollisuuksia ja auttaa yrittäjää nousemaan jaloilleen, jos bisnes epäonnistuu.

Talousjohtaja vuokralle

Uudet teknologiat ovat mullistaneet liiketoiminnan logiikan monella alalla. Vaikka talouden murroksesta puhutaan pelokkaaseen sävyyn, muutos luo Pakarisen mukaan valtavasti mahdollisuuksia uusille innovaatioille ja yrittäjille. Hän mainitsee esimerkiksi tilitoimistot, jotka ovat siirtyneet nopeasti mapeista sähköisiin tiedostoihin.

– Nyt perustetaan paljon uusia yrityksiä, joissa voi olla aluksi vaikka kolme työntekijää. Jos taloushallinto ei ole kenenkään ydinosaamista, on järkevää ulkoistaa se ja keskittyä kehittämään omaa toimintaa. Tilitoimistot ovat oivaltaneet, että tällaisille yrityksille kannattaa vuokrata talousjohtajia, Pakarinen kertoo.

Oivallukset jakoon verkostoitumalla

Pakarinen iloitsee siitä, että Suomessa on nyt paljon yrittäjille suunnattuja tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia. Startup-tapahtuma Slushin ja Nordic Business Forumin lisäksi ympäri maata putkahtelee esimerkiksi paikallisten yrittäjäjärjestöjen ja kauppakamareiden järjestämiä tilaisuuksia. Pakarinen kannustaa erityisesti pienyrittäjiä verkostoitumaan.

– Tietenkään kilpailijalle ei pidä möläytellä liikesalaisuuksia. Sen sijaan kannattaa jakaa muiden yrittäjien kanssa parhaita oivalluksia esimerkiksi asiakaspalvelusta tai esimiestyöstä.

Teksti: Pauliina Suominen

Kopioi sivun linkki: