Elämän täyskäännös: Unelmatyö uhkasi terveyttä

Intohimoinen leipuri Sari Järvenpää oli uuden ja odottamattoman edessä, kun työympäristö uhkasi viedä terveyden. Työelämän täyskäänteestä voi kuitenkin selvitä, koska laki ja vakuutukset ovat työntekijän turvana.

Inhottava, aivastuttava, kutittava jauhopöly. Syypää, minkä vuoksi moni lähtee leipomoalalta. Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa todetaan vuosittain useita jauhopölyn aiheuttamia ammattitauteja. Myös Sari Järvenpää joutui luopumaan leipurin työstään terveyssyistä.

– Ihan hirveää jättää lempityönsä. Olen 4-vuotiaan tyttäreni ainut vanhempi ja minulla oli säännöllinen vakituinen päivätyö, josta jouduin lähtemään pois, Järvenpää kuvailee tunnelmiaan äkillisestä työuran päättymisestä.

Kokiksi opiskellut Sari on tehnyt ravintola-alalla montaa eri pestiä. Intohimosta leipomiseen hän hankki leipurin ja kondiittorin lisäkoulutuksen. Hän työskenteli puoli vuosikymmentä tilausravintolassa, jossa leivottiin pullia, leipiä ja kakkuja parhaimmillaan tuhannen hengen tilaisuuksiin.

Kun elettiin vuoden 2012 elokuuta, Saria alkoivat piinata allergiset oireet: hengitystiet menivät tukkoon, oli pöhnäinen olo ja ääni hävisi.

– Allergisoiduin jauhopölylle, eikä leipurin työssä sellainen käy. Sinnittelin sitkeästi töissä reilun vuoden oireista huolimatta. Lomalla aina paranin, mutta saman tien töihin palattua alkoivat hengitystieoireet, iho-oireet ja lopulta katosi äänikin, hän muistelee.

Mistä rahaa uuteen alkuun?

Ihminen voi joutua taloudellisesti loukkuun terveyden pettäessä. Sarikin sinnitteli, koska hänellä ei ollut varaa irtisanoutua palkkatyöstä. Ei ilman ammattitaudin diagnoosia ja sitä myötä vakuutuksesta saatavia korvauksia. Oireet pahenivat ja pahenivat. Astman pelko oli kova.

– En ikinä olisi pystynyt sanomaan irti itseäni ja lähteä opiskelemaan, rahatilanteen vuoksi se ei ollut mahdollista.

Sari ravasi työterveyshuollossa ja iho- ja allergiasairaalan testeissä, jotta hän saisi ammattitaudin diagnoosin. Se vaaditaan, jotta voi saada tapaturmaeläkettä. Lakimääritelmän mukaan ammattitauti on sairaus, joka todennäköisesti on pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä.

Vuonna 2013 hän sai lausunnon ammattitaudista, joka on jauhopölyallergia. Sitä ennen hän oli ollut kuukauden vailla ääntään, töissä kumminkin.

– Tavallaan oli helpotus, kun sain päätöksen, että tämä on ammattitauti, Järvenpää pohtii.

Ensin Sari oli sairaslomalla, sitten tapaturmaeläkkeellä. Hän sai vakuutusyhtiöstä henkilökohtaisen avustajan, joka kannusti hakeutumaan koulutukseen. Sarin piti kuitenkin itse selvitellä, millaisiin opintoihin hän voisi hakeutua. Suunnan löytämisessä auttoi lähinnä Google.

– Aiempi tutkintoni on ammattikoulusta, joten en voinut opiskella toista perustutkintoa. Se oli aika haastava tilanne. En ollut opiskellut mitään lukemista vaativaa aikoihin. Ammattikorkeasta en tiennyt mitään, se vaikutti isolta möröltä.

Talous turvattu opintojen ajan

Sari löysi lopulta hyvältä tuntuvan opintolinjan, jossa hän voi hyödyntää aiempaa työkokemustaan. Syksyn 2014 yhteishaussa hän pääsi opiskelemaan restonomiksi.

– Paikkaan oli yli 300 hakijaa, ja vain 40 aloituspaikkaa. Hain opiskelupaikkaa toki ympäri Suomen, mutta ykkösvaihtoehto tärppäsi. Minun ei tarvinnut muuttaa, vaikka siihenkin olisin saanut tukea, Sari riemuitsee onnekkaasta käänteestä.

Opintojen ajan taloustilanne on turvattu. Kuntoutusraha on hieman aiempaa kuukausipalkkaa pienempi summa, mutta Sari ja tytär pärjäävät sillä.

Sarin asuntolainassa oli vakuutus väliaikaisen työkyvyttömyyden varalle, joten sairasloman ajalta sekin oli hoidossa. Nyt opiskelijana Sari maksaa asuntolainastaan pelkkiä korkoja, koska kukkaroa painaa myös kotiin vastikään tehty putki- ja keittiöremontti.

– Rahallinen tilanne on toki tosi haastava. Tämä on nyt tätä, mutta toivottavasti pääsen työelämään heti opintojen jälkeen kiinni.

Valmistumisen jälkeinen elämä jännittää Sari Järvenpäätä, mutta uudet opit yhdistettynä pitkään elintarvikealan työhistoriaan antavat hyvät valmiudet ponkaista takaisin työelämään.

– Opinnot kestävät vuoteen 2018. Sitten minusta tulee matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomi. Palveluliiketoiminta kiinnostaa, sopisin esimerkiksi ravintoloiden myyntipalveluihin ja organisointipuolelle. Siinä työssä olisi iso etu aiemmasta työkokemuksesta, Sari suunnittelee.

Lainaturva hoitaa lainan takaisinmaksun elämän yllättävissä käänteissä

Teksti: Laura Kokko

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: