50 vuotta suvussa kulkenut kesämökki on ollut Harri Temoselle aina kodin jälkeen tärkein paikka. Ajan myötä mökki ei kuitenkaan enää palvellut perheen tarpeita ja mies joutui pohtimaan, kuinka säilyttää suvulle tärkeä paikka.

Harri Temonen muistaa hyvin vuoden takaisen joulukuun. Nelihenkinen perhe oli tullut viikonlopun viettoon Ruokolahdella sijaitsevalle mökilleen. 

Kun mökin ovet aukesivat, sisällä oli yli kymmenen astetta pakkasta. Kärinki-järvelle avautuvista ikkunoista ei nähnyt ulos pienien jääkiteiden vallattua ikkunaruudut. 35-neliöisessä mökissä tuoksui kostealta ja haju tarttui saman tien vaatteisiin. Kylmä viima puhalsi vanhojen punamultaisten lautojen välistä sisään. 

Samoja lautoja alle 10-vuotias Temonen kantoi 50 vuotta sitten, kun vanhemmat alkoivat rakentaa mökkiä. Perheen yhdessä rakentama lautamökki oli ollut jatkuvassa käytössä, mutta ei enää vuosikymmenien jälkeen pystynyt täyttämään Temosen perheen tarpeita. Teini-ikäiset lapset nukkuivat patjoilla vanhempiensa vieressä ja talviasuttavaksi tarkoitetun mökin ympärivuotinen käyttö oli mahdotonta.

Nyt kuusi kuukautta myöhemmin Temonen istuu uutuuttaan hohtavassa tuvassa ja muistelee tuota joulukuista iltaa hymyillen. Paljon on muuttunut, mutta matka on ollut pitkä.

Lapsuuden maisemissa 

Mökki Ruokolahdessa oli ollut pitkään Temosen vanhempien unelma. Ongenkoukun muotoisen järven vastarannalla sijaitsi perheen vanha kotitalo ja kodin vaihduttua mökki oli luonnollinen tapa säilyttää perheelle tärkeä paikka. 

– Perheemme juuret ovat siellä. Vanhempani eivät edes harkinneet mökin rakentamista muualle, Temonen sanoo.

Pitkäaikaiset mökkihaaveet muuttuivat todeksi vuonna 1966, kun Temosen vanhemmat hankkivat tontin vanhaa kotitaloa vastapäisestä niemestä. Temosen isä työskenteli paperitehtaalla rakennusmiehenä, ja ajan hengen mukaisesti hän keräili tehtaalta ison kasan ylimääräiseksi jäänyttä purkupuuta, lautoja ja pakkauspaperia. Näistä kierräytyslaudoista isä ja äiti päättivät rakentaa mökin ja kaksi aittaa.

Koko viiden hengen perhe osallistui yhteisen unelman toteuttamiseen. Alle 10-vuotias Temonen sai olla isän apuna, kun tehtaalta saatuja lautoja kuljetettiin soutuveneellä lahden yli. Mökkitontille ei kulkenut tietä, joten soutaminen oli ainoa tapa saada rakennustavara perille.

– Aika monta kertaa sain soutaa vastarannalle ja takaisin, Temonen naurahtaa.

Kouluikäinen poika repi myös valmiiksi naulatut laudat irti toisistaan. Nikkarointia harrastava isä keskittyi rakentamiseen, äiti ja kaksi pikkusisarusta touhusivat kasvimaalla ja kalastivat. Ruokapöydässä nautittiinkin usein järvestä nostettua ahventa.

Koivuniemi-niminen tila valmistui muutamassa vuodessa. Rakentamien vei aikaa, sillä perheellä ei ollut ylimääräistä rahaa.

– Aika hitaasti se tapahtui, kun juuri mitään ei ostettu. Tehtiin siitä mitä saatiin, Temonen kertoo.

Kun mökki oli valmis, siellä ei ollut sähköä, vettä eikä mökkitietä. Yksinkertaisista oloista huolimatta hinku mökille oli kova: perhe kävi Ruokolahdessa ympäri vuoden. Kesällä perhe ylitti lahden soutuveneellä ja talvella suksilla, jolloin tavarat kulkivat pulkassa.

– Iltaisin oltiin kynttilän valossa ja poltettiin öljylamppuja. Mökki lämmitettiin puuhellalla, öljykaminalla ja samassa rakennuksessa olevalla saunalla, Temonen kertoo.

Remontti, purku vai uusi mökki? 

Ajan saatossa suurella kulutuksella ollut mökki alkoi lahota. Kymmenen vuotta sitten Temonen osti kahden sisaruksensa osuudet tilasta ja huomasi mökin rapistuneen kunnon. Peltikatto ja ikkunankarmit vaativat kunnostusta, lämpöeristeet eivät enää pitäneet ja sisällä haisi kostealta. Tuvan katto oli tummanharmaa vanhan takan ja kynttilöiden noesta.

Lapsesta asti remonttitöitä tehnyt Temonen hoiti pintaremontin itse. Kun lämpöeristeiden vaihtaminen ja sisäilman puhdistaminen tulivat ajankohtaiseksi, mies nosti kätensä pystyyn.

– Käytännössä olisi pitänyt purkaa melkein kaikki ja rakentaa mökki uudestaan, Temonen sanoo.

Käytännössä olisi pitänyt purkaa melkein kaikki ja rakentaa mökki uudestaan.

Muutama vuosi tämän jälkeen alkoivat suuremmat remonttisuunnitelmat. Muiden puutteiden lisäksi haaveena oli saada enemmän tilaa ja rantasauna.

Yrittäjänä työskentelevälle Temoselle projekti oli haastava. Vaikka mies olisi pystynyt tekemään suuren osan remontista itse, kiireinen arki ja kolmen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva koti rajoittivat tekemistä.

Haasteista huolimatta Temonen perheineen halusi säilyttää suvussa kulkeneen mökkipaikan, ja pitkän pohdinnan jälkeen remontti päätettiin aloittaa keväällä 2016. Tammikuisena pakkasyönä Temonen ei kuitenkaan saanut unta.

– Keskellä yötä tuli semmoinen olo, että hankitaan kokonaan uusi mökki.

Päätös ei ollut helppo, sillä vanhaan mökkiin liittyi paljon tunnearvoa. Ideana oli kuitenkin säilyttää perheelle tärkeä paikka ja rakentaa uusi mökki vanhan tilalle. Myös mökkiä aikoinaan rakentamassa ollut äiti hyväksyi purkupäätöksen.

– Äidille riitti tieto siitä, että hän voisi jatkossakin uida mökkirannassa ja katsella tuvan ikkunasta kaunista järveä ja sen yllä liitäviä kalasääskiä.

Muuttovalmis mökki kolmessa päivässä 

Kun ajatus vanhan mökin kunnostamisesta oli hylätty, alkoi uuden mökin ideointi. Helsingissä työskentelevälle Temoselle oli tärkeintä, että kesäpaikka saataisiin pystyyn mahdollisimman nopeasti ja pienellä vaivalla. Kun Temonen selasi tietokoneelta erilaisia vaihtoehtoja, hän muisti kolmen vuoden takaiset mökkimessut. Rantasaunaa metsästänyt mies oli tuolloin ihastunut suomalaisesta hirsipuusta mökkejä rakentavaan Salvokseen

Temonen päätti soittaa mökkifirmaan ja kertoa unelmastaan. Mies ei ollut uskoa korviaan, kun Espoon toimipisteessä puhelimeen vastannut asiakaspalvelija lupasi täysin valmiin mökin jo samaksi kevääksi. Suurmoduuleista rakennettu valmismökki olisi muuttovalmis jo kolmessa päivässä.

Huolellisesti etukäteen suunniteltu valmismökki oli myös tavallista mökkiä huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Salvos tarjosi Temoselle mökistä täydellisen kustannusarvion, jonka ansiosta ikäviä yllätyskuluja ei tulisi.

– Monta mökkiunelmaa on kaatunut epäonnistuneeseen budjettiin. Sen takia me haluamme antaa asiakkaalle realistisen arvion kustannuksista, Salvoksen toimitusjohtaja Joni Koskelo sanoo. 

Monta mökkiunelmaa on kaatunut epäonnistuneeseen budjettiin.

Tarkasta budjetista huolimatta uusi mökki oli Temoselle iso sijoitus. Mökkeilyä rakastava mies oli kuitenkin valmis panostamaan suvun mökkipaikkaan. Kun tieto matalakorkoisesta Salvos-rahoituksesta kantautui Temosen korviin, päätös oli sinetöity.

– Nordea myöntää etukäteen tiedossa olevan kulutason pohjalta mökkiin 75 prosentin vakuusarvon. Loput 25 prosenttia voi vakuuttaa muilla kiinnityksillä, joten tilillä ei tarvitse välttämättä olla rahaa mökkiunelman toteuttamiseen, Koskelo kertoo.

Pitkään toimivasta mökkikokonaisuudesta haaveillut Temonen hehkuttaa Nordean ja Salvoksen yhteistyötä.

– Asioiden selvittely oli nopeaa ja helppoa. Tuntui myös, että ensimmäistä kertaa mökkiunelmaani tuetaan, Temonen sanoo tyytyväisesti.

Kun Temonen lämpimänä huhtikuisena tiistaina käveli Helsingin Mannerheimintien konttoriin allekirjoittamaan lainapapereita, mieltä lämmitti ajatus tulevasta. Ensimmäistä kertaa koko perhe voisi viettää mökillä stressitöntä aikaa.

Modernisti mökillä 

Uuden mökin lähtökohtana oli kaunis Kärinki-järvelle avautuva näköala. Koko elämänsä purjehdusta harrastaneelle Temoselle vesi on tärkeä elementti. 

Perinteisen 60-luvun lautamökin tilalle haluttiin moderni mökki, jossa on isot ikkunat ja lasitettu terassi. Myös sähkölämmitys, juokseva vesi ja sisävessa olivat toivomuslistalla. 

Salvoksen Joni Koskelon mukaan moni suomalainen mökkeilijä pohjaakin ratkaisunsa nykyään järkeen.

Mökit ovat moderneja ja niiltä vaaditaan käytännöllisyyttä.

– Emme ole enää suuruudenhulluja. Tehokkaat, 35–40 neliön valmismökit ovat suosiossa. Mökit ovat moderneja ja niiltä vaaditaan käytännöllisyyttä, Koskelo sanoo.

Vanha mökki purettiin uuden tieltä huhtikuussa. Temonen ei ollut paikalla, kun kaivinkone jyräsi lapsuudessa rakennetun kesäparatiisin. Kaksi alkuperäistä aittaa jätettiin kuitenkin paikoilleen.

Haaveissa oli saada uusi mökki asumiskelpoiseksi ennen juhannusta. Kesäkuisena sunnuntai-iltana Temonen oli vaimonsa kanssa käymässä nukkumaan, kun aitan ikkunan läpi alkoi kuulua meteliä. Ensimmäiset uuden mökin valmispalat saapuivat kuorma-autolla pihalle.

– Pystytys alkoi heti seuraavana aamuna. Jo keskiviikkona uusi mökki oli sähkö- ja vesijohtojen kytkemistä vaille valmis, Temonen kertoo.

Sähköt oli vedetty mökkitontille vuotta aiemmin. Myös hiekkatie oli tehty kolme vuotta sitten. Viikko mökin pystytyksen jälkeen kuorma-auto toi sitä pitkin kyydissään kokonaisen saunan.

– Hauskaltahan se näytti. Ei tarvinnut onneksi kuitenkaan kaataa kuin yksi puu tieltä, Temonen naurahtaa.

Huoletonta lomailua 

Kesäkuun ilta-aurinko värjää rannan punaisen eri sävyillä. Järveltä kuuluu ääniä, kun joutsenet lipuvat poikasineen lahden rantoja pitkin. 

Temonen kiikaroi lintuja laiturilta.

– Lapsuuden maisemat ovat hyvin rentouttavia. Suurinta huvia on mennä laiturinnokkaan katselemaan lahdelle ja hengittää.

Helsingin sykkeessä elävä yrittäjä on kiitollinen tilanteestaan. Unelmien mökki valmistui ennätysajassa, eikä pitkää ja stressaavaa remonttia tarvittu. Pienet rakennusvaiheen ongelmat mökin värin ja vesijohtojen kanssa selätettiin nopeasti ja mökki valmistui lupausten mukaisesti juhannukseksi. Koko perhe, Temosen äiti mukaan lukien, oli silloin yhdessä juhlistamassa uutta kesäparatiisia.

Nyt Temonen haaveilee siitä, että mökillä voisi vain olla.

– Kaipaan hiljaista mietiskelyä ja rauhaa, luontoa rakastava Temonen sanoo.

Uuden rakennuksen myötä mökistä tuli paljon käytännöllisempi. Muutaman lisäneliön, sähkölämmityksen ja omien makuuhuoneiden ansiosta perhe voi viettää nyt enemmän aikaa mökillä.

– Tarkoituksena on viettää eläkepäiviä Ruokolahdessa. Sen jälkeen mökki on valmis seuraavalle sukupolvelle.

Oletko ostamassa mökkiä? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva mökkilaina ja tee unelmastasi totta.

Mistä sinä haaveilet? Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle oma säästämisen suunnitelma.

Teksti: Iisa-Noora Leppänen

Kuvat: Pinja Nikki ja Harri Temonen

Kopioi sivun linkki: