Päivitetty 11/2017

Luottokortti tapissa ja kaappi täynnä vaatteita, mutta ei mitään päällepantavaa. Kuulostaako tutulta? Hannele Lampela kertoo, kuinka hän pääsi irti hallitsemattoman kulutuksen kierteestä ja sai vaatekaapin hallintaan. 

Vaatekaapin hyllyt pursuilivat halpoja trikootoppeja ja nyppyyntyneitä akryylineuleita. Tangolta riippui peräjälkeen heräteostoksina hankittuja mekkoja, joissa oli vielä hintalaput paikoillaan. 

Hannele Lampelaa turhautti. Hänellä oli kiire töihin, mutta täpötäydestä kaapista ei löytynyt mitään päällepantavaa. Ongelma toistui lähes joka aamu. Lopulta Lampela yleensä päätyi niihin samoihin perusvaatteisiin, farkkuihin ja neuletakkiin tai bleiseriin, joissa tunsi olonsa hyväksi.   

Asukriiseistä huolimatta Lampela rakasti shoppailua ja kantoi uusia vaatteita kaupasta kotiin kassikaupalla. Palkkapäivän shoppailu oli pahinta.

– Vaelsin kaupungilla heräteostoksia tehden. Kaupassa kaikki näyttää kauniilta ja ostaminen toi hetkellistä mielihyvää, Lampela kertoo.  

Kun hän sitten ostosten lomassa kahvilla alkoi kaverin kanssa vertailla hankintoja, ei hän siinä vaiheessa enää edes muistanut, mitä oli ostanut.  

– Lopulta minulla meni valtavasti rahaa vaatteisiin, joita en koskaan käyttänyt, hän sanoo. 

Raha mahdollistaa monia unelmia

Nelisen vuotta sitten Lampela sai työssään toimittajana tehtävän, joka käänsi hänen ajatusmaailmansa ja palkkapäivien kulutushysterian päälaelleen. Lampelan piti kirjoittaa juttusarja oman talouden hallinnasta. 

– Se ei todellakaan ollut lempiaiheeni. Enemmän kuin talouden hallinta, minua kiinnosti rahan tuhlaaminen, hän kertoo.  

Aiheeseen oli kuitenkin pakko paneutua. Ja mitä syvemmin Lampela uppoutui talouden hallinnan saloihin, sitä enemmän hän alkoi kyseenalaistaa omia kulutustottumuksiaan. 

– Havahduin siihen, että käytän oikeasti todella paljon aikaa rahan hankkimiseen. Mietin, että onko se todellakin nämä vaatteet, mihin haluan sen rahan tuhlata, Lampela sanoo.   

Hän päätti, että työhön käytettävä aika, joka on pois kaikesta muusta, on liian arvokasta, jotta siitä ansaittu raha kannattaisi kuluttaa tarpeettomaan tavaraan. 

– Kun ihmisiltä kysyy heidän unelmistaan, niin usein ne ovat sellaisia, jotka raha mahdollistaa: matkustelu tai muutto ulkomaille, uudelleen kouluttautuminen tai vaikka yrittäjäksi heittäytyminen.  

– Mielestäni rahaa kannattaisi kohdella pikaisen tyydyttäjän sijaan unelmien mahdollistajana, Lampela sanoo.  

Kun Lampela alkoi käydä läpi kulutustottumuksiaan, kulujaan ja menojaan, hän ymmärsi, että rahan avulla hänen olisi mahdollista myös toteuttaa unelmiaan, kuten jäädä kirjoitusvapaalle kirjoittamaan lastenkirjoja tai matkustella enemmän.

Samaan aikaan, kun Lampela alkoi pohtia rahan merkitystä unelmien mahdollistajana, myös oman vaatekaapin sisältö tuskastutti. 

– Pengoin kaappiani ja mietin, että näihinkin käyttämättömään vaatteeseen olen tuhlannut satoja euroja. 

Ensimmäinen oivallus: Rahoista on enemmän iloa säästötilillä kuin vaatekaapin täytteenä.

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa

Lampela alkoi koota unelmatyylistään taulua kuvapalvelu Pinterestiin ja tutustui ranskalaisen vaatekaapin periaatteeseen.

Ranskalainen vaatekaappi perustuu amerikkalaiskirjailija Susan Sommersin jo vuonna 1988 julkaistuun teokseen French Chic: How to Dress Like a Frenchwomen. Teos esittelee ranskalaisen vaatekaapin salaisuuden, jonka avulla on mahdollista pysyä trendeissä mukana tuhlaamatta liikaa rahaa. 

– Lähtökohtana on jokaisen yksilöllisistä lempivaatteista koostuva, laadukas ja toimiva peruspuvusto, jota voi sitten tarvittaessa täydentää muutamilla vaatteilla tai asusteilla sesonkien vaihtuessa, Lampela kertoo. 

Hänen omassa vaatekaapissaan perusvaatteita ovat esimerkiksi hyvin istuvat farkut, harmaa neuletakki, musta nahkatakki ja valkoinen kauluspaita. 

– Minulla on tällä hetkellä 17 perusvaatetta, joilla pärjään ympäri vuoden. Muutamia vaatteita puuttuu vielä ja ostan niitä sitä mukaa, kun budjettiin sopii.

Budjetilla Lampela viittaa tekemäänsä vuosisuunnitelmaan, johon on merkinnyt tarkasti kaikki tulonsa ja menonsa. Enää hän ei halua ostaa mitään vain ostamisen ilosta, vaan odottaa täydellisiä yksilöitä. 

– Esimerkiksi laadukas neuletakki tulee lopulta edullisemmaksi, kuin halpa akryylineule, joka kulahtaa jo muutaman käyttökerran jälkeen. Laadukas, kašmirvillasta tai muusta luonnonkuiduista valmistettu neuletakki voi kestää vuosia, mutta halpoja ja heikkolaatuisia neuleita joutuu uusimaan vähän väliä, Lampela sanoo. 

– Hinta ei tietenkään automaattisesti takaa laatua, mutta jos t-paita maksaa viisi euroa, niin lähtökohtaisesti se ei voi olla valmistettu laadukkaista materiaaleista.  

Toinen oivallus: Laatu korvaa määrän.

Ajatukset kirkkaaksi ja kaappi siistiksi 

Lampela on tehnyt paljon työtä taltuttaakseen vanhat tapansa.  

– Useamman kerran on käynyt esimerkiksi niin, että olen tilannut jotakin verkkokaupasta, mutta sitten kun se paketti on saapunut,  olen tajunnut, etten oikeasti halua siitä mitään. 

Vähän aikaa sitten Lampela palautti esimerkiksi kalliin villapaidan, jota oli himoinnut pitkään. 

– Päätin, että kun kerran niin kovasti sen paidan halusin, niin voisin sen ostaa, mikä onkin yleensä ihan hyvä periaate. Paidassa oli kuitenkin sellainen pikkujuttu, ettei se istunut selästä täydellisesti, hän kertoo.  

Lampela mallaili paitaa päälleen joka kulmasta, jotta saisi sen näyttämään hyvältä. Lopulta hän kuitenkin järkeili, että se luultavasti päätyisi vain muiden huonosti istuvien, käyttämättömien vaatteiden joukkoon ja palautti paidan. 

Lampela osaa kieltäytyä heräteostoksista jo melko hyvin ja huomaa harkitsevansa jokaista pientäkin ostosta, kuten vaikkapa take away -kahvia entistä tarkemmin. 

– Välillä tulee tietysti mokattua, mutta kun se perusajatus siitä, mitä sillä rahalla haluaa oikeasti tehdä, on kirkkaana mielessä, niin hairahduksia sattuu harvemmin.  

Lampela nauttii kuitenkin yhä edelleen shoppailusta ja selaa nettikauppoja rentoutuakseen. Mutta kassalle hän klikkaa yhä harvemmin. 

– Käyn nettikauppojen valikoimia läpi ja kerään tuotteita ostoskoriin. Lopuksi voin kuitenkin aivan hyvin tyhjentää sen korin ostamatta mitään. Olen saanut riittävästi iloa ja nautintoa jo pelkästä selailusta.  

Vanhat vaatteet Lampela on siivonnut kaapistaan pois japanilaisen Marie Kondon ilmiöksikin nousseessa KonMari -järjestelyoppaassa esitellyn menetelmän avulla, jota hän on jakanut myös eteenpäin.  

– Käy vaatteesi läpi yksi kerrallaan. Jos sinulle tulee yhtään sellainen fiilis, että tämä on kiva laittaa päälle, se antaa sinulle iloa j0llain tavalla, niin sitten se vaate kannattaa säilyttää. Jos siitä tulee yhtään sellainen ärsytys tai ahdistus, niin se kannattaa heittää pois. 

Kolmas oivallus: Pidä tavoite kirkkaana mielessä jakarsi kaapistasi kaikki, mikä ei tuo sinulle iloa. 

Kulutus oli kapinointia 

Lampelan ajatuksista vaatekaapin ja talouden hallintaan liittyen syntyi myös maaliskuussa ilmestynyt kirja, Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta – Onnellisen ostamisen salaisuus.

”Olet ollut rahan kanssa tekemisissä koko elämäsi, mutta oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, mistä rahankäyttötapasi ovat peräisin?”, kysyy Lampela teoksessaan. 

Tätä kysymystä hän on itse pohtinut paljon viime vuosina. Analyysi on ollut avain oman kulutuskäyttäytymisen ymmärtämiseen. 

”Kun tiedostat opitut mallit, sinun on helpompi muuttaa niitä”, Lampela kirjoittaa. 

Hänen mukaansa saamme kuluttamisen mallin yleensä kotoa. 

– Käytämme rahaa joko samalla tavalla tai sitten aivan päinvastaisesti, kuin vanhempamme, hän toteaa.  

Lampelan omat vanhemmat ovat hyvin järkeviä rahankäyttäjiä. Hän kasvoi perheessä, jossa ostettiin se, mitä tarvittiin, mutta turhaan ei tuhlattu. 

– Minä taas olin jo lapsena aikamoinen esteetikko ja rakastin kaikkea kaunista. Olisin halunnut ostaa barbeja, prinsessamekkoja ja koko maailman, mutta ymmärrettävästi vanhempani pukivat minut käytännöllisesti, hän kertoo. 

Kun Lampela sitten alkoi 16-vuotiaana ansaita omaa rahaa, tuntui se mahtavalta. 

– Ajattelin, että vihdoinkin voin ostaa mitä haluan, ilman että kukaan tulee sanomaan, että pitäisi olla kunnolla.  

Lampela ajattelee, että juuri lapsuuden kokemukset ovat isossa roolissa siinä, että hän on niin vahvasti ajatellut, että raha on nauttimista varten.

Mutta sen, mitä se nautinto oikeasti on, opin vasta paljon myöhemmin. Se ei ole viiden sekunnin hurmosta siitä ostamisesta, vaan se on sitä, että pystyy olemaan oikeasti onnellinen ja toteuttamaan omia unelmiaan.

Neljäs oivallus: Mieti, mistä kulutustottumuksesi ovat peräisin.Kun tunnistat opitut mallit, sinun on helpompi muuttaa niitä. 

Rahasta saa myös nauttia  

Lampela on kyseenalaistanut omat kulutustottumuksensa perusteellisesti, mutta on edelleen sitä mieltä, että rahasta pitää myös nauttia. Koko tiliä ei kuitenkaan tarvitse tyhjentää palkkapäivänä. 

– Minulla on sellainen sääntö, että tilanteesta riippuen laitan aina 20–30 prosenttia tuloistani säästöön ja 10 prosenttia saan törsätä ihan mihin haluan ilman, että tarvitsee kantaa yhtään huonoa omaatuntoa.  

Tällä hetkellä Lampela on hoitovapaalla. Talouden ollessa muutenkin tiukalla on säästöistä ollut iso apu. Turvakassan säästäminen antaa liikkumavaraa ja heräteostokset on helpompi välttää, kun peruspuvusto on kunnossa. 

Sanotaan, että rahalla ei voi ostaa onnea. Rakkautta sillä ei ehkä saakaan, mutta sen tuoma taloudellinen liikkumavara ja mahdollisuus toteuttaa itseään tekevät ainakin minut onnellisemmaksi. 

Raha mahdollistaa myös Lampelan suuren unelman toteuttamisen. Hänen ensimmäinen lastenkirjansa Prinsessa Pikkiriikki julkaistaan pian. Säästöjen turvin hän on pystynyt jättämään aikaa kirjoittamiselle toisin kuin silloin, kun kaikki raha tuhlaantui sitä mukaa, kun se tuli tilille. 

Lampelan mukaan hänen suhteensa rahaan on nyt huomattavasti tasapainoisempi kuin muutama vuosi sitten. Ja se on tehnyt hänet oikeasti onnellisemmaksi. 

– Sanotaan, että rahalla ei voi ostaa onnea. Rakkautta sillä ei ehkä saakaan, mutta sen tuoma taloudellinen liikkumavara ja mahdollisuus toteuttaa itseään tekevät ainakin minut onnellisemmaksi.  

Ja aikakin on rahaa. Lampela pääsee liikkeelle aamuisin huomattavasti nopeammin ja välttää viime hetken asukriisit, kun siististä ja harkitusti kootusta vaatekaapista löytyy aina jotakin päällepantavaa. 

– Tunnen itseni myös paljon tyylikkäämmäksi ja itsevarmemmaksi laadukkaissa vaatteissa kuin huonosti ommelluissa ryysyissä.  

Viides oivallus: Anna itsellesi lupa nauttia rahasta. 

Tämän laskurin avulla näet ja voit suunnitella, mihin rahasi käytät!

Vinkki arkeen: Luottokortti antaa joustoa talouteen tarvittaessa.

Jutun kuvauspaikkana toimi Arela.

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: