Näin käytät pankkipalveluita turvallisesti älypuhelimella – paina mieleesi viisi vinkkiä

Mobiilipankki ja tunnuslukusovellus sekä Nordea Pay, eli lähimaksu puhelimella, ovat käteviä ja turvallisia välineitä pankkiasiointiin. Perushuolellisuus on kuitenkin hyvä muistaa. Näillä vinkeillä varmistat turvallisuuden, kun käytät pankkipalveluita puhelimella.

1. Pidä puhelimen lukituskoodi ja paikannusohjelmat päällä 

Puhelimissa on monia toimintoja, jotka suojaavat käyttäjän tietoturvaa. Tärkein näistä on lukitus- tai pääsykoodi, joka kannattaa pitää käytössä siltä varalta, että puhelin katoaa tai varastetaan. Pankkipalvelut vaativat aina kirjautumisen omilla tunnuksillasi, mutta esimerkiksi sähköpostisovellukseen pääsee usein käsiksi ilman minkäänlaista salasanaa tai tunnistautumista. 

Puhelimen paikannusohjelma, kuten iPhonen Find My iPhone kannattaa kytkeä päälle laitteen asetuksista. Android-laitteiden vastaava Android Device Manager on automaattisesti aktiivisena. Näiden toimintojen avulla voit jäljittää kadonneen puhelimesi ja lukita laitteen menemällä nettiselaimessa joko osoitteeseen icloud.com tai google.com ja kirjautumalla sisään omalle Apple- tai Google-tilillesi.

2. Älä tallenna puhelimeen käyttäjätunnuksia, tunnuslukuja tai salasanoja

Pankin mobiilisovellusten suunnittelussa lähtökohtana on se, ettei puhelimen katoaminen tai vääriin käsiin joutuminen vaaranna pankkitilin turvallisuutta. 

Riski turvallisuudelle syntyy vasta silloin, jos puhelimen käsiinsä saanut henkilö saa tietoonsa myös mobiilipankin salasanan ja tunnukset. Älä siis säilytä tunnuksiasi ja salasanojasi puhelimen tiedostoissa – aivan kuten et säilytä niitä maksukortin kanssa kukkarossakaan.

3. Pidä puhelimen käyttöjärjestelmä ja ladatut sovellukset ajan tasalla

Varsinaisen laitteen suojauksen murtamisen lisäksi turvallisuusriskejä voi aiheutua verkon kautta tulevista hakkerointi- ja tietojenkalasteluyrityksistä. Myös puhelimessa ja sovelluksissa on kuitenkin useita suojamekanismeja tunkeilijoita vastaan. Siksi sovelluksia ei tulisi ladata muualta kuin virallisista sovelluskaupoista. Virallisia sovelluskauppoja ovat esimerkiksi iPhonella App Store ja Android-laitteilla Google Play.

Käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset tuovat usein parannuksia tietoturvaan. Kannattaa siis huolehtia siitä, että käytössä ovat sovellusten viimeisimmät versiot. Sovelluspäivitykset voi laittaa myös automaattisiksi puhelimen asetuksista, jolloin niistä ei tarvitse huolehtia itse.

4. Käytä vain langatonta verkkoa, johon voit luottaa

Etenkin ulkomaanmatkoilla tulee usein tarve käyttää langatonta verkkoa. Älä kuitenkaan liity mihin tahansa tuntemattomaan verkkoon, vaan käytä vain luotettaviksi tunnistamiasi verkkoja. Joissakin tapauksissa laitteista on kalasteltu tietoja epäluotettavien verkkojen välityksellä. Hotellien tai kahviloiden verkot, jotka vaativat salasanan, ovat useimmiten turvallisia käyttää. 

5. Ota yhteyttä sulkupalveluun, jos puhelimesi katoaa

Jos Nordea Pay -ominaisuudella varustettu puhelimesi katoaa tai varastetaan, ota yhteyttä Sulkupalveluun numerossa 020 333 (pvm/mpm, avoinna 24 h/vrk). Tällöin puhelimesi maksuominaisuus poistetaan, mutta voit yhä käyttää maksukorttiasi. Samalla myös tunnuslukusovelluksen ja mobiilipankin käyttö voidaan estää.

Maalaisjärki ja varovaisuus on hyvä pitää mielessä kaikessa pankkiasioinnissa, niin mobiililla, selaimella kuin pankkiautomaatilla asioidessa. Turhaan huoleen ei kuitenkaan ole syytä: Nordean mobiilipankkiin kirjaudutaan tällä hetkellä 8,5 miljoonaa kertaa joka kuukausi, mutta yhtään väärinkäytöstä, jossa käyttäjän rahat olisivat mobiilipankin väärinkäytöksen seurauksena hävinneet, ei ole tapahtunut.

Vinkit antoivat kehityspäällikkö Mikko Pehkonen ja mobiilimaksamisen asiantuntija Tomi Hakari Nordeasta.

Tutustu mobiilipankkiin

Mikä on Nordea Pay? 

Tunnuslukusovellus on avain moneen oveen

Näin otat mobiilipankin käyttöön tunnuslukusovelluksella

Teksti: Veera Argillander

Kopioi sivun linkki: