Harkitsetko ennakkoperinnön antamista? – Juttele asiasta ensin juristin kanssa

Kertynyttä omaisuutta voi lahjoittaa perillisilleen elinaikana joko tavallisena lahjana tai ennakkoperintönä. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella juristin kanssa, ennen kuin omaisuutta alkaa jakaa jälkipolville.

Mitä ennakkoperintö tarkoittaa?

Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan perilliselle annettua lahjaa, joka lahjanantajan kuoltua huomioidaan laskennallisena lisäyksenä perinnönjaossa. Tällöin ennakkoperintönä omaisuutta saanut saa varsinaisessa perinnönjaossa muita perillisiä pienemmän osuuden perinnöstä. Ennakkoperinnöllä on myös vaikutusta perintöverotukseen.

– Rintaperilliselle, eli lapselle tai lapsenlapselle, annettu lahja oletetaan lain mukaan ennakkoperinnöksi. Sen sijaan rintaperillistä kaukaisemmalle perilliselle annettu lahja oletetaan ennakkoperinnöksi vain, jos lahjanantaja on erikseen niin määrännyt, kertoo lakimies Lauri Laine Nordeasta.

Lahjan antaja voi kuitenkin aina erikseen määrätä, esimerkiksi lahjakirjassa tai testamentissa, onko kyse ennakkoperinnöstä. 

– Mikäli kaikki rintaperilliset ovat saaneet samanarvoiset lahjat, ei puhuta varsinaisesti ennakkoperinnöstä. Ennakkoperintönä huomioidaan perillisen saama lahja, jota muut perilliset eivät vielä tuolloin saa, Laine täydentää.

Ennakkoperinnöllä taloudellista turvaa perillisille 

Ennakkoperinnön tarkoituksena on kohdella kaikkia perijöitä tasapuolisesti. Laineen mukaan ennakkoperintö kannattaa, jos haluaa varmistaa reilun jaon vaikkapa tilanteessa, jossa lapsia on useampi ja vanhemmat haluavat antaa taloudellista tukea yhdelle heistä. Lahjaveroseurausta voi pienentää antamalla ennakkoperinnön useammassa erässä.

– Yrityksen tai maatilan sukupolvenvaihdos toteutetaan elinkeinoa jatkavalle perilliselle usein ennakkoperintöä antamalla. Jos ylipäänsä haluaa varmistaa, että tietty omaisuus menee tietylle perilliselle, voi sen lahjoittaa eläessään ennakkoperintönä ja välttää mahdolliset perintöriidat, Laine toteaa.

Kaikissa tilanteissa ennakkoperinnön antaminen ei välttämättä ole järkevää.

–Kaikkea omaisuuttaan ei kannata lahjoittaa, sillä sitä voi tarvita myöhemmin omaan arkeen, vanhuuden turvaksi tai mahdollisiin terveyshoitoihin, Laine summaa.

Mitä huomioida ennakkoperintöä annettaessa?

Ennakkoperinnön antamiseen liittyy myös verotuksellisia seikkoja. Kun perillinen saa ennakkoperintöä, hän maksaa siitä lahjaveroa. Ennakkoperintö ja siitä maksettu lahjavero kuitenkin huomioidaan myös perintöverotuksessa lahjanantajan kuoltua. Tällöin ennakkoperintöä saaneen perillisen perintöverosta vähennetään aiemmin maksettu lahjavero.

Ennakkoperintöön liittyvä verotus voi tuntua monimutkaiselta.Perintöverotuksen progressio voi nousta, ja muutkin perilliset voivat joutua maksamaan enemmän perintöveroa, kuin jos perillinen olisi saanut tavallisen lahjan. Toisaalta ennakkoperinnön saajan perintöverosta vähennetään aiemmin maksettu lahjavero.

–Ennakkoperinnön antamisesta kannattaa ehdottomasti keskustella oman juristin kanssa. On tärkeää huomioida kokonaisuus, eikä lähteä esimerkiksi pelkästään verotusmielessä tekemään lahjoituksia, Laine kehottaa.

Lakimiestä vailla? Nordean lakimiehet ovat apuna Premium Bankingin asiakkaille varallisuuden suunnittelussa. 

Teksti: Riikka Karppinen

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: