Eläkesäästäminen – turhaa rahanmenoa vai tulevaisuuden turvaa?

Vaikka työvuosia olisi vielä reilusti enemmän edessä kuin takana ja eläkkeelle jääminen tuntuisi kaukaiselta, Risto Kuoppamäki Nordeasta kannustaa säästämään eläkepäiviä varten.

Lyhennän palkastani asuntolainaa ja säästän säännöllisesti lomamatkaan sekä pahan päivän varalle. Eläkeikään on vielä yli 30 vuotta – miksi siis laittaisin rahaa sivuun eläkevuosia varten, kun sille olisi nyt paljon muutakin käyttöä?

– On hyvä olla erilaisia säästämistavoitteita. Ne säästöt ovat kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi eikä niistä jää turvaa eläkevuosia varten, Risto Kuoppamäki Nordea varallisuudenhoidosta muistuttaa.

Eläkesäästöillä parempi elintaso

Kuoppamäen mukaan suurin syy eläkesäästämiselle on työvuosina saavutetun elintason säilyttäminen. Vaikka Suomessa on hyvä eläkejärjestelmä, suomalaisen eläkekertymä on vain noin puolet palkkatulosta. Lakisääteisen eläkkeen pieni määrä ja elintason merkittävä putoaminen voivat tulla monelle yllätyksenä.

Eläkesäästöjen avulla on mahdollista tasoittaa lakisääteisen eläkkeen ja työvuosien palkkatulon välistä eroa. Lisäksi eläkesäästöt mahdollistavat elämästä nauttimisen ja matkustelun sitten, kun niihin on eläkkeellä enemmän aikaa.

Rahat ovat seinissä, eivät tilillä

Moni suomalainen ajattelee, että velaton omistusasunto tuo turvaa eläkevuosiin. Eläkesäästöt olisi kuitenkin hyvä pitää erillisenä pottina, joka otetaan käyttöön vasta työuran jälkeen. Kuoppamäki muistuttaa, että asunnossa varallisuutta ei voi muuttaa rahaksi ilman asunnon myyntiä. Asunto ei myöskään tuota tuloja, joita eläkkeellä oleva tarvitsee jokapäiväiseen elämään.

– Esimerkiksi putkiremontin yhteydessä voi joutua taloudellisesti tiukille, jos ei ole muita säästöjä kuin oma asunto, Kuoppamäki kertoo.

Miten aloitan eläkesäästämisen?

Hyvä ratkaisu eläkesäästämiseen on esimerkiksi tavoitesäästö, jonka avulla voi säästää rahaa kuukausittain. Lisäksi eläkesäästöjä voi kerryttää ostamalla esimerkiksi sijoitusasunnon, metsää tai osakkeita. Ne kuitenkin vaativat enemmän osaamista ja vaivannäköä kuin kuukausisäästäminen.

Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa 30–40-vuotiaana, mutta viimeistään 50-vuotiaana. Kun säästämisen aloittaa ajoissa, pienempikin summa riittää kartuttamaan säästöjä. Jos eläkesäästämisen aloittaa esimerkiksi 30-vuotiaana, voi säästettävä summa olla 50–100 euroa kuukaudessa.

Mitä myöhemmin säästämisen aloittaa, sitä suurempi summa on kuukausittain saatava säästöön jotta säästöjä ehtisi kertyä eläkevuosiin mennessä riittävästi. Esimerkiksi, jos säästämisen aloittaa yli 50-vuotiaana, olisi säästettävän summan hyvä olla vähintään joitakin satoja euroja kuukaudessa tai hieman suurempi kertasijoitus.

Itselle sopivan summan voi laskea säännöllisen säästämisen laskurilla.

Lue lisää Tavoitesäästöstä

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: