5 asiantuntijan neuvoa: Kuolinpesän raha-asiat kuntoon

Raskas raha-asioiden taakka kevenee, kun suunnittelu on tehty kunnolla. Kuolinpesän osakkaiden kannattaa huomioida myös verotukseen liittyviä asioita päätöksiä tehtäessä.

1. Elämä järjestyksessä oman tahdon mukaan

Ovathan raha-asiasi järjestyksessä? Avioehto, testamentti ja henkivakuutusjärjestelyt kannattaa pohtia ajan kanssa, ilman isoja tunnekuohuja. Vaikka tuntuu raskaalta miettiä kuolemaan ja perintöön liittyviä asioita, se saattaa olla keino välttää perintöriidat.

– Oman talouden asiat voi suunnitella etukäteen. Näin saa myös oman tahtonsa kuuluville, muistuttaa konttorinjohtaja Maria Metsola Nordeasta.

2. Nopeasti yhteys pankkiin

Kuolinpesän osakkaita ovat yleensä puoliso, perilliset ja mahdolliset testamentin saajat. Omaisten kannattaa olla yhteydessä pankkiin mahdollisimman pian läheisen kuoleman jälkeen. Henkilön kuoltua pankki päättää kaikki käyttöoikeudet hänen tileihinsä, ja pankkitunnukset suljetaan.

– Kun pankissa tiedetään tilanne, voidaan välttyä monilta väärinkäsityksiltä tai jopa väärinkäytöksiltä, Metsola kertoo.

Hän muistuttaa, että on tärkeää maksaa vainajalle osoitetut laskut nimenomaan vainajan tililtä – esimerkiksi sairaala- ja hautauskulut. Laskuja ei kannata maksaa kuolinpesän osakkaan omalta tililtä – näin kuolinpesän raha-asiat pysyvät järjestyksessä.

3. Perunkirjoitus asiantuntijalla

Lakimiehistä on iso apu perunkirjoituksessa, koska heillä on paras tietotaito esimerkiksi siitä, miten verotus on hyvä huomioida päätöksiä tehtäessä.

On myös henkisesti huojentavaa jakaa kuolinpesän selvittelytaakkaa. Lakimies huolehtii paperiasioista ja aikataulussa pysymisestä: perukirja on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa omaisen kuolemasta.

4. Perintöveron huomiointi

Metsola muistuttaa kuolinpesiä, että verotukseen liittyviä asioita on hyvä pohtia jo etukäteen. Progressiivisen perintöveron kanssa kannattaa tehdä laskelmia: mikä on perillisten kannalta järkevintä?

Perintöveron määrään voi vaikuttaa. Esimerkki: iäkäs vanhempi menehtyy. Hänen tyttärensä luopuu vapaaehtoisesti omasta perintöosuudestaan, jolloin se jakautuu pienemmiksi osuuksiksi hänen kolmelle lapselleen– saajat eivät maksa veroa alle 20 000 euron perinnöstä. Ja tämä on vain yksi esimerkki perintöverotusta silmällä pitäen.

5. Mikä on oikea aika tehdä perinnönjako?

Perukirjan tekemisen jälkeen kuolinpesä voi valtuuttaa esimerkiksi jonkun osakkaista hoitamaan valtakirjalla kuolinpesän raha-asioita.

Jakamattoman kuolinpesän hoidosta voi pahimmassa tapauksessa syntyä turhaa kärhämää. Kun perunkirjoitus on tehty, on yksinkertaisinta tehdä pesän ositus ja perinnönjako heti – ellei sitten ole erityistä syytä odottaa, kehottaa Metsola.

Erilaisista elämäntilanteista johtuen kannattaa punnita tarkkaan, mikä on kaikkien kannalta paras ajankohta perinnönjaolle.

Kattava tietopaketti kuolinpesän raha-asioiden järjestämiseen

Teksti: Laura Kokko

Kopioi sivun linkki: