Valinnanvapaus on varallisuutta ja 9 muuta oivallusta irtiotoista

Irtiottoa voi edeltää pitkä arpominen. Sen tekemisen ei tulisi olla loikka tuntemattomaan, vaan tarkkaan harkittu teko. Suunnitelmallisella valmistautumisella voit vähentää uuden elämäntilanteen tuomaa epävarmuutta.

Kun muutosvalmentaja, kirjailija ja oman yrityksensä toimitusjohtaja Maaretta Tukiainen istahtaa haastateltavaksi, hänellä on takanaan herätys aamuviideltä ja pitkä kuvauspäivä. Siitä huolimatta hän puhkuu intoa ja energiaa kertoessaan irtiottoon liittyvistä oivalluksistaan.

– Irtiotto sanana kuulostaa vapaudelta ja sellaiselta, että minäpä tästä repäisen ja lähden, mutta järkevästi tehtynä se on harkittu repäisy, Tukiainen kertoo.

Vaikka yrittäjänä päivät venyvät välillä pitkiksi ja tulot syntyvät lukuisista eri projekteista, on Tukiaisen työ mielekkäämpää kuin koskaan. Päivät koostuvat nyt luovuudesta ja hän voi valita itse ihmiset, joiden kanssa tehdä töitä. Ja mikä tärkeintä – hän ei joudu istumaan toimiston lasikuutiossa, missä hän aiemmin johtajana vietti 10 tuntia päivässä. Tukiainen on vapaa työskentelemään vaikkapa puutarhamajassa, missä haastattelukin tehdään.

Oli irtiotto sapattivuosi ulkomailla matkustellen, hengähdystauko rakkaaseen harrastukseen keskittyen tai täysin uusi ura, mitä oivalluksia Tukiainen antaisi evääksi elämänmuutosta suunnittelevan matkaan?

1. Älä hyppää tyhjän päälle

– Joskus ihmiset ovat niin väsyneitä työhönsä, että he saattavat tehdä yllättäen irrationaalisia päätöksiä. Valmentajan näkökulmasta en koskaan suosittele hyppäämistä tyhjän päälle. Siinä ei ole mielestäni järkeä: ei oman talouden eikä tulevan elämänhallinnan kannalta.

2. Mieti, mitä haluat elämälläsi tehdä

– Monet irtisanoutuvat, jotta he voisivat miettiä, mitä he haluavat elämällänsä tehdä. Minun mielestäni se pitäisi tehdä toisin päin. On hyvä miettiä ensin ja toimia vasta sitten, kun tietää, mitä haluaa tehdä.

3. Muista järjen lisäksi tunteet

– Rakastan sellaisia päätöksiä, joita ohjaavat sekä järki että tunne. Jos referoi viimeaikaista intuitiotutkimusta, paras tulos päätöksenteossa syntyy näiden yhdistelmänä. Hyvän osaamisen, ammattitaidon, ymmärryksen tai varautumissuunnitelman lisäksi intuitio tai tunne ohjaa onnistunutta päätöksentekoa.

4. Varmista turvaverkko

– Irtiotto vaikuttaa aina myös sosiaalisiin suhteisiin. Kannattaa etukäteen varmistaa lähimmäisten tuki ja varasuunnitelma, jos jokin meneekin pieleen.

5. Tee minikokeiluja

– Jos haluaa vaikka vaihtaa uraa, kannattaa kokeilla erilaisia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita ja panna merkille, mikä niistä kolahtaa. Kannattaa miettiä, mistä pitää ja mistä ei. Kokeilla pieniä juttuja, reflektoida ja kokeilla uudestaan. Lomarahat voi vaihtaa lomaksi tai pyytää palkatonta vapaata töistä. Jos huomaa, ettei ole vielä valmis vaihtamaan uraa, voi aina palata takaisin.

6. Anna muutokselle aikaa

– Tulosten näkyminen kestää aina paljon kauemmin kuin mitä kuvittelee. Siitä syystä elämänmuutoksen ennakkovalmistelu on hyvin tärkeää. Minulla esimerkiksi oli ollut firma jo yli vuoden ajan ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

7. Ole oman itsesi johtaja

– Irtiotto on kuin iso urheilusuoritus, maraton. Siihen valmistaudutaan vuoden ajan tekemällä pienempiä lenkkejä. Itse maraton on iso ponnistus, joka vaatii myös henkistä valmistautumista. Moni kuvittelee irtioton olevan helpotus, mutta ei – stressi alkaa vasta silloin, kun elämäntilanne muuttuu. Tätä ihmiset eivät tajua, minkä vuoksi itsensä johtamisen taidot ovat muutosprosessissa olennaisen tärkeitä.

8. Valinnanvapaus on varallisuutta

– Olen ollut aina sitä mieltä, että säästöjä pitää olla. Kun on puskuria, ei tarvitse miettiä, millä maksaa laskut. Koen, että olen vapaa ja vauras, kun minulla on mahdollisuus tehdä itselleni mielekästä työtä ja päättää mitä teen, milloin ja kenen kanssa.

9. Irtiotto on mahdollinen kenelle tahansa

– Irtiotto on suunnitelmallisuutta, itsensä johtamista ja hyvää taloudenhoitoa sekä elämistä sen mukaan, miten on rahaa. Jos talousasiat ovat olleet hallinnassa jo muutenkin, toteutuu irtiotto enemmän sillä tavalla kuin sen haluaa toteutuvan. Elämää kannattaa tarkastella kokonaisuutena ja tehdä valmistelut ja kokeilut oman elämän mittasuhteissa.

10. Anna myös sattumalle tilaa

– Sanotaan, että sattuma suosii valmistautunutta mieltä. Se toimii mielestäni erittäin hyvin myös elämänhallinnan ja taloudenhallinnan näkökulmasta. Nykyään työelämässä tulee usein eteen tilanteita, kuten vaikka yllättävät YT-neuvottelut, että yhtäkkiä lähes tarjotaan mahdollisuutta irtiottoon. Kun on miettinyt asiat jo valmiiksi ja kerännyt puskurirahastoa, oikean hetken tullen on helppo vain hypätä. On inspiroivaa, että varautuminen muutokseen mahdollistaa sen, että sattuman kautta voi tapahtua jotain vielä parempaa kuin mitä on kuvitellut.

Suunnitelmallisuus on avain unelmiin ja niiden rahoittamiseen! Katso videolta, miksi säästämisen suunnitelman teko kannattaa.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin tehdään yhdessä sinulle henkilökohtainen suunnitelmasi säästämiseen.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Jirina Alanko

Kopioi sivun linkki: