Säästäminenkin voi olla sydämen asia

Ida-Maria Matinlauri tiesi ensimmäisen tatuointinsa aiheen jo vuosia ennen sen ottamista. Hän on myös pitkään tiennyt, että haluaa säästää toteuttaakseen unelmiaan.

Bulgariassa tatuointi maksoi 35 euroa, eikä ajanvarausta tarvittu. Se riitti Ida-Maria Matinlaurille nopean päätöksen tekemiseen.

Nyt 28-vuotias Matinlauri oli tuolloin opiskelija. Vaikka hän otti tatuoinnin reissussa hetken päähänpistosta, oli hän miettinyt sitä jo pitkään. Tekstitatuoinnin neljä riviä laulunsanoja ovat Matinlaurin lempikappaleesta.

En missään nimessä ottaisi tatuointia kevein mielin. Olin ehdottomasti valmis siihen ja miettinyt tuota nimenomaista tatuointi-ideaa vuosia.

Matinlauri on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta ja päätyi Helsinkiin työn perässä. Helsingissä hänellä on myös avopuoliso ja kaksi koiraa.

Toistaiseksi selän tekstitatuointi on jäänyt ainoaksi, mutta suunnitelma on jo seuraavasta. Kauan sitten keksitty idea ystävätatuoinnista sai uuden merkityksen, kun se ystävän kuoleman myötä muuttui ideaksi muistotatuoinnista.

Aion ottaa sen kyllä, mutta en tiedä, milloin. Jos otan tatuoinnin, se on ehdottomasti sydämen asia. Se on mukana loppuelämän, joten sitä miettii pitkään, harkitsee ja punnitsee, ehkä vähän katuukin välillä entisiä valintoja.

Nuorena harkinta jäi

Matinlauria on kaduttanut vain se, että hän otti tatuoinnin äkkiseltään Bulgariassa. Tatuoinnin sisältöön hän on tyytyväinen, mutta sen olisi voinut tehdä laadukkaasti.

Tämä on tosi huonosti tehty. Tatuoija ei myöskään osannut englantia. Laulun sanat ovat englanniksi, ja jotkut kirjaimista on tehty niin, että ihmiset lukevat sanoja välillä väärin.

Budjetilla elävä opiskelija ei tullut ajatelleeksi, että tatuoija olisi kannattanut valita ajan kanssa ja tatuointi tehdä kerralla hyvin, vaikka se olisikin maksanut enemmän.

Rahatilanne vaikutti opiskelija-aikoina myös muihin kauaskantoisiin päätöksiin. Matinlauria harmittaa nyt esimerkiksi se, ettei hän aloittanut säästämistä jo opiskeluaikoina.

 Olisihan silloin voinut laittaa talteen vaikka ihan minisummia. En myöskään ymmärtänyt silloin, kuinka helppoa säästäminen käytännössä on ja kuinka pienestä se on oikeasti kiinni, että voi aloittaa.

Ilman säännöllisiä tuloja säästäminen esimerkiksi eläkepäivien varalle tuntui hankalalta ja kaukaiselta. Säästösumman suuruutta tärkeämpää on kuitenkin säännöllisyys. Kun aloittaa ajoissa, pärjää pienillä säästöerillä. 

– Samalla turhautti, että monilla muilla oli jo vaikka mitä säästöjä, ja tuntui, että itse hyvä kun sai laskut maksettua. Nyt kun on töissä, säästäminen on helpompaa. Tililtä menee kuukausittain kiinteä summa säästöön.

Totta kai säästän

Nyt kun tulot ovat säännölliset, säästäminen on Matinlaurille itsestäänselvyys.

– Totta kai säästän tulevaisuutta varten. Kovasti mietin, mitä haaveita haluaisin toteuttaa, ja jos tulisi jälkikasvua, haluan miettiä senkin varalle. Se tietenkin antaa lisäpotkua.

Vaikeinta Matinlaurista on varmistaa, että säästöt todella säilyvät eläkepäiville asti. Eläkeaikaan on vielä vuosikymmeniä, ja välissä on monia saavuttamattomia etappeja.

En ole loppupeleissä varma, mihin kaikkeen säästöni menevät. Minulla on kuitenkin vielä talot hankkimatta ja kaikki avoinna. Voi olla, että osa säästöistä menee muihin elämänmuutoksiin.

Onneksi eläkesäästäminen voi olla joustavaa, ja sen rinnalla voi säästää myös muuta elämää varten. Tarvittaessa eläkesäästämisestä voi pitää taukoa tai säästösummaa muuttaa, jos elämäntilanne sitä vaatii.

Matinlauri haluaisi taata eläkkeelle parhaan mahdollisen elintason, jotta saisi sellaisia vapauksia, joita nyt ei ole. Siten eläkkeellä olisi aikaa ja rahaa tehdä asioita, joita nyt ei kerkeä tai voi.

Jos haluamme vaikka puolisoni kanssa lähteä kiertämään maailmaa, voimme lähteä. Eläkepäivien haaveemme on omistaa oma jahti, jolla juotaisiin skumppaa ja katseltaisiin merta laivakoiran kanssa.

Nordean uusi eläkesäästämisen ratkaisu, Nordea Future, on vaivaton tapa aloittaa eläkesäästäminen. Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle henkilökohtainen säästämisen ja sijoittamisen suunnitelma.

Eläkkeelle 2040? Aloita säästäminen nyt. Eläkesäästämisen avulla unelmien toteuttaminen on mahdollista myös eläkeaikana. Lue lisää tästä.

Mikä on Nordea Future?

Nordea Future on vaivaton tapa aloittaa eläkesäästäminen. Päätät ainoastaan, minkä suuruisella summalla aloitat säästämisen ja milloin haluat aloittaa säästöjesi nostamisen. Pääset säästämisen alkuun jo 30 euron kuukausisummalla.

Säästäminen ei vaadi sijoitusosaamista, vaan asiantuntijat tekevät sijoituspäätökset antamiesi tietojen pohjalta. Säästösi sijoitetaan kahteen sijoituskoriin, joista toinen on tuottohakuisempi ja toinen hakee maltillisempia tuottoja. Säästöjen jakaminen sijoituskorien välillä määräytyy jokaiselle säästäjälle henkilökohtaisesti sen mukaan, kuinka pitkä arvioitu sijoitusaika on.

Nordea Future on joustava säästämismuoto. Voit tarvittaessa muuttaa säästösummaa tai säästöjen nostoajankohtaa matkan varrella. Säästöjä on myös mahdollista käyttää jo ennen suunniteltua nostoaikaa.

Lue lisää Nordea Futuresta täältä. 

Teksti: Saara Tammi

Kopioi sivun linkki: