Rahat kiinni seinissä – mikä avuksi?

Edessä yllättävä putkiremontti tai haaveissa talvi etelän lämmössä, mutta ylimääräistä rahaa ei ole? Yllättävissä rahoitustarpeissa AsuntoJousto voi auttaa pois pinteestä tai mahdollistaa pitkäaikaisia unelmia.

Odotetut eläkevuodet ovat koittaneet. On vihdoinkin aika toteuttaa työvuosien aikana tehtyjä suunnitelmia, matkustella ja tehdä kotona perusteellinen remontti. Mutta onko siihen rahaa? Pankkitilillä ei ole riittävästi ylimääräistä ja kaikki vuosien varrella kertynyt omaisuus on kiinni velattomassa asunnossa. Onko oman kodin laittaminen myyntiin siis ainoa vaihtoehto rahoituksen ratkaisemiseksi? 

Asuntovarallisuus euroiksi

Jos asunnossa kiinni olevia varoja haluaa käyttöönsä ilman asunnon myymistä, on hyvä harkita AsuntoJoustoa, joka vapauttaa asuntoon sidottua varallisuutta lainana asunnon omistajan käyttöön. Lainan vakuutena toimii kokonaan tai lähes velaton omistus- tai sijoitusasunto. 

– Kun asiakas ottaa yhteyttä, selvitetään aina hänelle paras ratkaisu lainan tarpeeseen. AsuntoJousto on nopea ja joustava rahoitusratkaisu erityisesti silloin, kun omaisuus on kiinni omassa kodissa tai sijoitusasunnossa, kertoo Nordean asuntolainatuotteista vastaava asiantuntija Riitta Reijonen.

Käytä niin kuin haluat 

AsuntoJoustoa on mahdollista hakea, kun asuntolaina on suurimmaksi osaksi maksettu pois. Kun pankki myöntää lainan, se siirretään AsuntoJousto-tilille, missä rahat ovat asiakkaan käytettävissä samaan tapaan kuin tavallisella palkka- tai eläketilillä.

– Tilillä olevat varat ovat heti nostettavissa ja tilille voi tehdä talletuksia vapaasti, Reijonen sanoo.

Näin asiakas voi melko pienellä korolla saada tilille vararahastoa tulevien suunnitelmien toteuttamista varten. Lainasta maksettava korko on Nordea Prime viitekorko + marginaali. Asiakkaan AsuntoJousto -tilillä oleville rahoille maksetaan samaa korkoa, kuin mitä lainasta maksetaan.

Lainan käyttötarkoitusta ei ole korvamerkitty, vaan sen voi hyödyntää vapaasti omien rahoitustarpeiden mukaan.

– AsuntoJouston voi ottaa esimerkiksi silloin, kun haluaa ostaa kesämökin, matkustella eläkkeellä, tehdä peruskorjauksen asuntoon tai siirtää varallisuutta perillisille, selvittää Reijonen.

Kuinka ison lainan asuntoa vastaan saa?

Jos asunnon arvo on 300 000 euroa, paljonko sitä vastaan voi saada lainaa? Reijosen mukaan asuntovarallisuuden arvo lasketaan pankissa asiakaskohtaisesti vähentämällä omistus- tai sijoitusasunnon arvosta mahdolliset lainat. 

Asunnon arvo on sen markkina-arvo eli mitä asunnosta saisi, jos se myydään.

– Asuntovarallisuutta vastaan voi saada lainaa 30–65 prosenttia asunnon arvosta, Reijonen sanoo.

Jos velattoman asunnon arvo on siis 300 000 euroa, voi sitä vastaan saada lainaa 90 000 eurosta aina 195 000 euroon asti.

– Nämä ovat jo merkittäviä summia. Usein summa riittää hyvin asiakkaan tarpeiden tai unelmien toteuttamiseen, kertoo Reijonen.

Maksat laina-aikana vain lainan korot

AsuntoJousto on tavallisesti kymmenen vuoden laina, jota ei tarvitse lyhentää laina-aikana, vaan lainanottaja voi pelkästään maksaa korkoja joka kuukausi. 

Kun laina-aika on kulunut umpeen, sitä voidaan pidentää vielä kymmenellä vuodella, mikäli normaalit luotonantoperusteet täyttyvät ja lainansaaja on maksukykyinen.

– Lainan hinta sovitaan silloin uudelleen, Reijonen selventää.

Viime kädessä laina maksetaan pois, kun asunto myydään, tai kuolinpesän varoista.

Voisiko AsuntoJousto mahdollistaa sinun unelmasi? Lue lisää AsuntoJoustosta.

Teksti: Tanja Kröger

Kopioi sivun linkki: