Kun kaikki paloi poroksi – miten toimia tulipalotilanteessa?

Parhaat keinot välttää tulipalo ovat varovaisuus ja ennaltaehkäisy. Jos pahin kuitenkin tapahtuu, tuo kotivakuutus turvaa.

”Ruoka kärähti uuniin – savu levisi porraskäytävään.”

”Kerrostalo ilmiliekeissä – asukkaat evakuoitiin.”

”Kolme lasta ja nainen kuolivat tulipalossa.” 

Jokainen meistä on nähnyt uutisotsikoita tulipaloista, jotka paitsi tuhoavat omaisuutta myös vievät ihmishenkiä. Pelastustoimi raportoi Suomessa joka vuosi reilut 5 000 rakennuspalon vaaraa tai rakennuspaloa, joissa menehtyy vuosittain noin 80 henkilöä. Tyypillisesti tulipalot saavat alkunsa liedestä, viallisista sähkölaitteista, varomattomasta tulenkäsittelystä ja tuhopoltoista. Parhaassa tapauksessa tulipalon jäljistä selvitään siivoustyöllä, mutta pahimmillaan menetetään koteja ja ihmishenkiä. 

Kuinka toimia, jos pahin tapahtuu ja oma koti palaa poroksi? Entä miten tulipaloja voisi ehkäistä?

Miten toimia, jos pahin tapahtuu? 

Mikäli liekit pääsevät leviämään varotoimenpiteistä ja alkusammutuksesta huolimatta, on toimittava ripeästi. Tulipalo kehittyy hengenvaaralliseksi jo muutamassa minuutissa. 

 • Pelastaudu ja auta muut turvaan. Savu nousee ensimmäisenä katonrajaan, joten on turvallisinta pysytellä pelastautumistilanteessa matalalla ja tarvittaessa ryömiä ulos turvaan. Tärkeintä on pelastaa ensin ihmiset ja eläimet. 
 • Pyri hidastamaan palon etenemistä. Sulje ovet matkalla ulos, jotta palon kehittyminen ja vaarallisten savukaasujen leviäminen hidastuvat. 
 • Soita 112. Pelastautumisen jälkeen tulee tehdä hätäilmoitus palokunnalle yleiseen hätänumeroon 112. 
 • Rajaa vahinkoja. Hälytyksen jälkeen voi rajata vahinkoja, jos se vain on mahdollista. Tulen valtaamaan, savuiseen tilaan on vaarallista palata, joten omaa henkeä ei tule riskeerata esimerkiksi irtaimiston takia. 
 • Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön. Kun tilanne on ohi, ota yhteyttä vakuutusyhtiöön. If palvelee tulipalon kaltaisissa vahingoissa vuorokauden ympäri. Vakuutusyhtiö ja asiakas alkavat selvittää, mitä kaikkea korvausprosessissa pitää ottaa huomioon. Ensimmäisenä ratkaistaan, missä kotinsa ja omaisuutensa menettäneet asukkaat voivat majoittua. Yleensä tulipalon jälkeen on kiire ohi, koska vahinko on jo tapahtunut, joten muut korvausasiat hoidetaan myöhemmin. Myös viranomaiset tarvitsevat työrauhan tehdä omia tutkimuksia tulipalon syystä ja seurauksista. 

Kotivakuutus tuo turvaa myös tulipalon varalta

Kotivakuutus on ensiarvoisen tärkeä myös tulipalotilanteissa, sillä se sisältää turvan tulipalon varalta. Esimerkiksi suurin osa Nordean kumppanin Ifin kotivakuutuksista ovat niin sanottuja täysarvovakuutuksia, jotka korvaavat tulen ja savun irtaimistolle aiheuttamat vahingot vakuutuksen turvalaajuudesta riippumatta. Tällöin vakuutuksen ottajan ei tarvitse määrittää omaisuuden arvoa erikseen, vaan hinnoittelu perustuu muun muassa asunnon pinta-alaan. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin osakehuoneistojen sisäosat eli kiinteät kalusteet ja pintamateriaalit, joille on määritelty vakuutuskirjassa enimmäiskorvausmäärä. Summaa voi ja kannattaa tarvittaessa korottaa. Esimerkiksi jos olet remontoinut kotisi keittiön ja uusinut parketit, voi olla syytä nostaa kiinteän sisustuksen enimmäiskorvausmäärää. 

Osakehuoneistossa taloyhtiö vakuuttaa rakennuksen erikseen kiinteistövakuutuksella, jolloin asukkaalle riittää pelkkä koti-irtaimiston vakuutus. Omakotitalossa taas rakennukset ja koti-irtaimisto tulee vakuuttaa erikseen.

Koti-irtaimistovakuutuksissa yksittäisen esineen enimmäiskorvausmäärä on turvatasosta riippuen 5 000 tai 17 000 euroa. Tätä kalliimmat yksittäiset arvotavarat tulee vakuuttaa erikseen. On myös hyvä muistaa, ettei taloyhtiöiden häkkivarastoissa tai vastaavissa kannata säilyttää arvokasta tavaraa. Siellä säilytettävää irtaimistoa korvataan enintään 3 500 euroon asti.

Tulipalon jälkeen voi kestää pitkään ennen kuin vahingot on korjattu ja asukas pääsee muuttamaan takaisin omaan kotiinsa. Sen vuoksi kotivakuutuksiin sisältyy myös turva asumisen keskeytyksen varalta, jolloin se korvaa myös tilapäisasumista.

Suojeluohjeiden noudattaminen vaikuttaa korvaussummaan

Suurimmat tulipalovahingot voivat helposti nousta satoihin tuhansiin euroihin, jopa puoleen miljoonaan euroon. Jos esimerkiksi omakotitalo irtaimistoineen tuhoutuu täysin, puhutaan helposti 300 000 euron vahingosta. 

Kun vakuutusyhtiö alkaa arvioida korvaussummaa, se kartoittaa, mikä tilanne on ollut ennen vahinkoa. Korvaussummaan vaikuttavat monet asiat, kuten kuinka suuresta ja vanhasta kiinteistöstä on kyse, mitä peruskorjauksia taloon on tehty ja mitä materiaaleja on käytetty.

Jotta voit saada vakuutuksesta täyden korvauksen, on tärkeää, että kotivakuutuksen ehdoissa olevia suojeluohjeita on noudatettu. Suojeluohjeet ovat tavallisimpia varotoimenpiteitä, joilla vahingon synty pyritään estämään tai vahingon laajuus pitämään pienenä. Jos vakuutusyhtiö esimerkiksi katsoo, että vaikkapa voimakas humalatila tai huolimattomuus sähkölaitteen käsittelyssä on edesauttanut vahingon syntyä, voi vakuutuskorvaus pienentyä.

Kuka korvaa, jos naapurissa palaa? 

Vaikka omassa asunnossa ei palaisi, voi vaikkapa naapuriasunnon tulipalo aiheuttaa myös itselle haittaa. Esimerkiksi kerrostaloissa voi tulla rappukäytävän kautta savu-, noki- ja hajuvahinkoja myös muihin asuntoihin. Nämä vahingot vaativat yleensä siivoustyötä eli koneellista hajunpoistoa, nokivahinkojen pyyhintää sekä irtaimiston puhdistusta ja pesua.

Kotivakuutus on aina tarpeellinen, vaikka et uskoisi itse aiheuttavasi vahinkoa. On tärkeää muistaa ja ymmärtää, että jokaisen tulee hakea tulipalosta aiheutuneita vahinkoja omasta koti-irtaimistovakuutuksestaan, vaikka tulipalo olisi saanutkin alkunsa naapurin asunnosta. Lähtökohtaisesti vahingonkorvausta haetaan aina sen henkilön vakuutuksesta, kenen omaisuutta on vaurioitunut. Jos esimerkiksi naapurin pesukone syttyy palamaan kesken käytön ja se aiheuttaa savuvahinkoja myös sinun asuntoosi, korvaa oma kotivakuutuksesi vahingon.

Et voi hakea pyykinpesukoneen omistajalta eli naapuriltasi korvausta, koska pesukoneen tulipalo ei aiheuta niin sanottua tuottamusta vahinkoon. Jos voidaan katsoa, että vahingon aiheuttajalla on tuottamus vahinkoon eli vahinko johtuu laiminlyönnistä tai se on tahallinen, on kyseessä poikkeustilanne. Jos tulipalo johtuu vaikkapa alkoholinkäytöstä tai sähkölaitteen väärinkäytöstä, aiheuttajan vastuuvakuutus korvaa myös sinun asuntosi vahingot.

Jos sinulta ja naapuriltasi puuttuu kotivakuutus, voivat seuraamukset olla kalliit. Mikäli naapurilla ei ole vastuuvakuutusta eikä itselläsi kotivakuutusta, et saa vakuutuksesta lainkaan korvausta. 

Huolellisuus ja asenne ratkaisevat 

Tulipalojen ennaltaehkäisyssä on pitkälti kyse huolellisuudesta ja asenteesta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tulta on käsiteltävä varoen ja sähkölaitteita käytettävä ohjeiden mukaisesti oikeisiin tarkoituksiin. 

Myös tervettä maalaisjärkeä käyttämällä pääsee pitkälle. Onnettomuusriskin voi pitää pienenä, kun muistaa varmistaa esimerkiksi seuraavat asiat:

 • Toimiva palovaroitin on halpa henkivakuutus. Varmista, että palovaroitin toimii ja että niitä on asennettu riittävästi järkeviin paikkoihin. Hyvä muistisääntö on vaihtaa palohälyttimen paristo ja testata toimivuus aina syntymäpäivänä.
 • Hallitse alkusammutuksen alkeet. Joka kodin alkusammutusvälineisiin tulisi kuulua ainakin sammutuspeite, jolla voi tukahduttaa uhkaavan palon alun liedeltä tai kynttilästä. Sähkölaitteissa paras apu on virran katkaisu laitteesta. Selvitä esimerkiksi, missä on astianpesukoneen pistoke tai sulake, jotta saat tarvittaessa kytkettyä koneesta virran pois.
 • Mieti etukäteen, miten poistut asunnosta palotilanteessa. Joskus poistuminen rappukäytävään voi olla pahin vaihtoehto. 
 • Käytä sähkölaitteita niiden oikeisiin tarkoituksiin. Älä esimerkiksi kuivata vaatteita saunassa, etenkään kiukaan läheisyydessä.
 • Käytä sähkölaitteita vain valvotusti. Valvo liedellä olevan ruoan valmistumista äläkä jätä pesu- tai tiskikonetta päälle, jos poistut asunnosta. 
 • Käsittele tulta varoen. Polta kynttilöitä tai ulkoroihuja vain valvotusti, lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa, palamattomalla alustalla ja kaukana helposti syttyvistä materiaaleista, kuten verhoista. 

Vahinko ei katso aikaa eikä paikkaa – se voi sattua kenelle tahansa. Siksi jokaisen kannattaa harkita teknisten turvavarusteiden hankkimista. Joskus unohduksia sattuu meille kaikille. Esimerkiksi liesi voi jäädä päälle, kun yrittää tehdä kokkauksen lisäksi toista asiaa samanaikaisesti. Teknisistä apuvälineistä liesivahti ja älypalovaroitin katkaisevat sähkövirran automaattisesti ja auttavat juuri silloin, kun oma lipsahdus sattuu.

Juttua varten on haastateltu korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtasta, omaisuusvakuuttamisen asiantuntija Johannes Pulkkia sekä vahingontorjunnan päällikkö Jari Pekka Koskelaa Vakuutusyhtiö Ifiltä. 

Nordea ja If tekevät yhteistyötä sinun eduksesi. Nordean asiakkaana hoidat näppärästi myös vakuutusasiasi kuntoon. If Kotivakuutus auttaa arjen yllätyksissä kotona ja mökillä.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: