Elämänmittaisia päätöksiä

Ensimmäisen tatuoinnin ottamista saattaa miettiä pitkään, mutta sen jälkeen onkin helppo ottaa toinen ja kolmas. Myös säästämisessä vaikeinta on aloittaminen. Mutta kun aloittaa, alkavat säästöt kertyä kuin huomaamatta.

Vuonna 1992 nuori mies astui lahtelaiseen tatuointiliikkeeseen kädet täristen. Mika Lahtinen oli 17-vuotias ja halusi ottaa ensimmäisen tatuointinsa. 

Liikkeessä vastassa ollut pitkätukkainen mies näytti siltä, että olisi kuulunut moottoripyöräkerhoon. Lahtisella oli mukanaan lehdestä leikattu kuva tatuoinnista, jollainen oli myös hänen sen aikaisella idolillaan. Samanlaisen hän halusi olkapäähänsä. 

Tatuoija käski mennä syömään ja tulla tunnin päästä takaisin, ja Lahtinen totteli. 

Nyt 42-vuotias Lahtinen asuu Helsingissä ja työskentelee mainostoimistossa. Hänellä on kolme lasta. Ja tatuoinnit, niitä on tullut tasaiseen tahtiin lisää. Täysin koskematonta ihoa on vain kaulasta ylöspäin.

Yksikään päätös ei kaduta

Jo ennen kuin Lahtinen otti ensimmäisen tatuointinsa, hän oli miettinyt sitä, että kuva iholla on pysyvä. Hän myös tiesi haluavansa useamman kuin yhden kuvan. 

Joillain se menee niin, että tatuoinnin ottamiseen menee kauan ja ensimmäinen kuva on ihan älyttömän harkittu. Yhtäkkiä sen jälkeen otetaankin heti toinen ja kolmas, kun kynnys katoaa.

Toki monella Lahtisen tatuoinnilla on ensimmäistä tatuointia syvällisempi merkitys: lapsen syntymä, läheisen menetys tai merkittävä ihmissuhde. Jälkeenpäin hän ei ole halunnut peittää yhtäkään tehtyä päätöstä.

– Vaikka 17-vuotiaana otettu tatuointi olisi kuinka lehdestä leikattu, se muistuttaa itsestäni siinä iässä. Kuinka hienolta tuntuikaan kävellä liikkeestä tatuointi olkapäässään.

Aktiivinen elämä ei pääty eläkkeeseen

Kun teini-ikäinen Lahtinen tuli tatuoituna kotiin, hän sai äidiltään kovat huudot. Siitä Lahtinen pääsi myöhemmin naljailemaan, sillä äiti otti lopulta itsekin tatuoinnin.

Tatuointi kuusikymppisenä kuvastaa muuttuneita käsityksiä siitä, mitä vanhuus ja eläkkeelle jääminen voivat olla. Näin ainakin Lahtiselle, jonka äiti ja tuttavien vanhemmat alkavat olla eläkeiässä.

– Nyt näkee, miten elinvoimaisia ihmiset ovat jäädessään eläkkeelle. Siitä lähtee ikään kuin uusi toimelias elämä, josta ollaan iloisia. 

Eläkkeelle jääminen ei olekaan kiikkumista vanhainkodin keinutuolissa viltin alla.

Näen koko ajan enemmän eläkkeelle jääviä ihmisiä. Itsellänikään se ei ole enää niin kovin kaukana, vaikka en nelikymppisenä koe olevani vanha. Se pistää miettimään sitä, mikä oma eläke tulee olemaan ja mitä sillä voi tehdä. 

Hetkessä eläessä säästäminen jää

Nordean Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista kokee eläkepäiviin varautumisen tarpeelliseksi. Kuitenkin vain puolet suomalaisista on aloittanut niihin varautumisen esimerkiksi säästämällä. Suomalaiset myös aloittavat eläkesäästämisen keskimäärin melko myöhään, vasta noin nelikymppisenä.

Lahtinen uskoo, että yksi syy hänen säästämättömyyteensä on hetkessä eläminen. Kun ei ole koskaan ollut suuri säästäjä ja elämäntilanne vaihtelee, on tottunut miettimään sitä, mitä tällä hetkellä tarvitsee. 

Eläkesäästäminen ei kuitenkaan vaadi säästäjältä paljon, ja kuukausittainen säästösumma voi olla pienikin. Riittää, että tekee päätöksen aloittaa ja toimii sen mukaan. Jos säästösumman ohjaa vaikkapa palkasta suoramaksuna, ei vaivaa ole nimeksikään. Lahtinen tietää tämän itsekin.

Jos siirtäisi tilille pienen summan kuukausittain, siitä kertyisi vuodessa hyvä potti, puhumattakaan 25 vuodesta.

Osa Lahtisen nuorena otetuista tatuoinneista on ehkä haalistuneita uudempien rinnalla, mutta ne muistuttavat päättyneistä elämänvaiheista pitkään.

Ajoissa tehdyn säästämispäätöksen muistaa vielä vanhanakin. Mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sitä pienemmällä kuukausittaisella säästösummalla pärjää. Samalla turvaa eläkettään kuin huomaamattaan.

Nordean eläkesäästämisen ratkaisu, Nordea Future, on vaivaton tapa aloittaa eläkesäästäminen. Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle henkilökohtainen säästämisen ja sijoittamisen suunnitelma.

Eläkkeelle 2040? Aloita säästäminen nyt. Eläkesäästämisen avulla unelmien toteuttaminen on mahdollista myös eläkeaikana. Lue lisää tästä.

Mikä on Nordea Future?

Nordea Future on vaivaton tapa aloittaa eläkesäästäminen. Päätät ainoastaan, minkä suuruisella summalla aloitat säästämisen ja milloin haluat aloittaa säästöjesi nostamisen. Pääset säästämisen alkuun jo 30 euron kuukausisummalla.

Säästäminen ei vaadi sijoitusosaamista, vaan asiantuntijat tekevät sijoituspäätökset antamiesi tietojen pohjalta. Säästösi sijoitetaan kahteen sijoituskoriin, joista toinen on tuottohakuisempi ja toinen hakee maltillisempia tuottoja. Säästöjen jakaminen sijoituskorien välillä määräytyy jokaiselle säästäjälle henkilökohtaisesti sen mukaan, kuinka pitkä arvioitu sijoitusaika on.

Nordea Future on joustava säästämismuoto. Voit tarvittaessa muuttaa säästösummaa tai säästöjen nostoajankohtaa matkan varrella. Säästöjä on myös mahdollista käyttää jo ennen suunniteltua nostoaikaa.

Lue lisää Nordea Futuresta täältä. 

Teksti: Saara Tammi

Kopioi sivun linkki: