Elämän isot ja pienet hankinnat: kulutusluotolla joustovaraa

Mistä rahoitus, kun elämässä tulee eteen täydellinen auto? Tai kun pesukone hajoaa tai muu yllättävä rahantarve iskee? Kulutusluotto antaa joustoa omaan talouteen suurissa ja pienissä hankinnoissa.

Vain todellinen autoharrastaja tietää, kuinka helposti autoharrastukseen hurahtaa. Aina on pieniä projekteja työn alla, ehkä pari uutta suunnitteilla.

37-vuotias rovaniemeläinen autoharrastaja Antti Koskiniemi omistaa kolme silmäterää: pihassa on Mercedes-Benz vuosimallia 1962, Range Rover 1978 ja viimeisimpänä hankintana klassinen Mercedes-Benz G vuodelta 1990.

Kipinä saada G-Mersu muuttui poltteeksi, kun Koskiniemi selaili netissä synkkänä syysiltana. Autosivuilla surffannut Koskiniemi huomasi, että vain 150 kilometrin päässä Sallassa odotti sopiva maasturi. Se miellytti silmää, joten oli pakko toimia nopeasti.

– Olen todennut G-sarjan Mersun hyväksi autoksi. Se on klassikko, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Kun sopiva löytyi, päätin ostaa heti. Rahoitin sen joustoluotolla, kun tuttu pankkineuvoja sitä suositteli. Pitäähän pojalla Mersu olla, Koskiniemi kertoo.

Hän on tyytyväinen Mersuun ja aikoo loihtia siitä unelmien maasturin. Täydellisen läpikäynnin jälkeen alla on kulkupeli, jolla pääsee ajelemaan Lapin selkosille offroad-ajeluita.

– Aika keveillä safareilla tällä täytyy käydä, ei noin hienoa autoa viitsi lähteä pahoihin kivikoihin hakkauttamaan, Koskiniemi suunnittelee.

Tällaisia kulutusluottoja suomalaiset ottavat

Käytetyn auton hankinta on Koskiniemelle ja monelle muullekin suomalaiselle ykkössyy hakea joustoluottoa. Joustoluotto on vakuudeton kulutusluotto, joka voi olla suuruudeltaan 2000–25 000 euroa. Joustoluotto on tarkoitettu kestokulutustavaroiden ja palvelujen hankintaan. Vakuutta ei siis tarvita, mutta säännölliset tulot ja moitteettomat luottotiedot hakijalla on oltava.

Joustoluotto otetaan yleensä siksi, että se on nopea ja helppo tapa rahoittaa hankinta. Se antaa nimensä mukaisesti joustoa arkeen. Keskimäärin suomalaiset ottavat kerralla 5000 euron kulutusluoton, ja yleisimmin esimerkiksi auton hankintaan, mutta myös kodin ja pihan kunnostamista varten otetut kulutusluotot ovat yleistyneet. Suomalaiset tahtovat asua mukavasti.

Joustoluottoa voi hakea verkkopankissa asioimalla, soittamalla Nordea asiakaspalveluun tai käymällä konttorissa. Päätöksen saa samalla asiointikerralla, ja rahat tilille saman tien. Kulutusluottoa kannattaa hakea pankista, jotta kokonaistalous pysyy hanskassa.

Vakuudellisia kulutusluottoja otetaan yleensä isompiin hankintoihin, kuten vaikkapa uuden auton, asuntovaunun tai veneen ostamiseen. Vakuudellisen luoton korko on yleensä edullisempi kuin vakuudettomassa kulutusluotossa. Vakuutena voi käyttää esimerkiksi asuntoa tai kesämökkiä.

Luottokortti vai joustoluotto? Tarve ratkaisee

Oma tarve määrittelee, onko luottokortti vai joustoluotto itselle sopiva ratkaisu. 

Joustoluotto otetaan usein kertaluontoisiin hankintoihin, kuten sohvaan, ruokailuryhmään tai autoon, kun taas luottokortissa on aina liikkumavaraa myönnetyn luottorajan verran esimerkiksi yllättäviin kuluihin.

Jos tekee usein hankintoja verkkokaupoista tai matkustelee paljon, on luottokortti kätevä, kansainvälisesti toimiva maksuväline. Luottokorteissa on myös turva- ja vakuutusominaisuuksia: esimerkiksi Nordea Goldiin sisältyy tuoteturvavakuutus sekä matkavakuutus, joka on voimassa vapaa-ajan matkoilla, kun yhteenlasketuista matka- ja majoituskuluista vähintään 75 prosenttia on maksettu kortin luotto-ominaisuudella. Kun luottokortti on kerran myönnetty, se tuo joustoa jatkuvasti.

Juttua varten on haastateltu Tero Pirskanen ja Aleksi Tapola Nordeasta. 

Tee oma Joustoluotto-laskelma

Katso videolta, miten haet helposti kulutusluottoa

Matka, auton hankinta tai remontti tulossa? Laina tarpeidesi mukaan

Teksti: Laura Kokko

Kuvat: Petri Teppo

Kopioi sivun linkki: