Eläkesäästämisessä tärkeintä on aloittaminen – Näin kartutat, hoidat ja nostat eläkesäästöjä

Eläkesäästäminen ja eläkevakuutuksen hoitaminen tuovat taloudellista turvaa, jotta eläkepäivinä on mahdollisuus aktiiviseen ja mukavaan elämään.

Vapaaehtoisten eläkevakuutusten sääntöjä on muutettu lainsäädännöllä useita kertoja viimeisen 15 vuoden aikana, mikä on saattanut herättää eläkesäästäjissä hämmennystä. Yksi merkittävimmistä eläkevakuutuksiin vaikuttavista muutoksista on eläkeiän nousu.

Alkuvuodesta 2017 voimaan tullut työeläkeuudistus toi muutoksia eläkevakuutuksiin. Vuoden 2017 alusta vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen maksetut maksut kerryttävät eläkettä, mutta rahoja ei voi uudistuksen myötä enää nostaa ennen lakisääteistä eläkeikää. Alin mahdollinen eläkeikä määräytyy syntymävuoden mukaan. Oman vanhuuseläkeiän voi tarkistaa eläkeuudistus.fi-sivun laskurista.

Uusia eläkevakuutuksia ei ole enää mahdollista avata, mutta mikäli sinulla on jo eläkevakuutus, kannattaa siitä pitää hyvää huolta.

Kannattaako vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen yhä säästää?

Yksi vapaaehtoisen eläkevakuutuksen keskeisimmistä eduista on vakuutusmaksujen verovähennysoikeus, joka on säilynyt eläkevakuutuksissa lakimuutoksista huolimatta. Vähennysoikeus on 5000 euroa vuodessa.

Mikäli omaan säästötavoitteeseen sopii se, että säästöt pääsee nostamaan vasta vanhuuseläkkeelle jäätyä, voi eläkevakuutukseen säästäminen olla hyvä vaihtoehto. Jos taas arvostaa esimerkiksi joustavuutta ja haluaa päästä säästöihin käsiksi jo ennen eläkkeelle jäämistä, voi jokin muu säästämisen muoto olla sopivampi ratkaisu. Esimerkiksi Nordea Future on joustava eläkesäästämisen vaihtoehto. Futureen voi sijoittaa itselle sopivaan tahtiin, ja säästöjä voi myös nostaa joustavasti. Lue lisää Nordea Futuresta.

Vinkki! Omaa eläkevakuutusta on mahdollista seurata verkkopankissa, jossa voi kätevästi tarkistaa esimerkiksi kertyneiden eläkesäästöjen määrän sekä sen, milloin säästöjä voi alkaa nostaa.

Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen

Eläke on keskimäärin noin 40–50 prosenttia palkkatulosta. Mikäli elämän varrelle sattuu pidempiä jaksoja, jolloin tulot laskevat esimerkiksi opiskelun tai työttömyyden takia, voi eläkkeen määrä jäädä vielä pienemmäksi. Säästämällä on mahdollista varmistaa, että tulevien eläkepäivien tulotaso on juuri omaan tilanteeseen sopiva.

Eläkesäästämiseen pätee sama yksinkertainen sääntö, kuin kaikkeen muuhunkin säännölliseen säästämiseen; mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän säästöjä ja tuottoja karttuu. Kun säästämisen aloittaa ajoissa, esimerkiksi 30–40-vuotiaana, riittää pienempikin kuukausittainen summa kartuttamaan säästöjä. Vastaavasti, mitä myöhemmin säästämisen aloittaa, sitä suurempi summa on kuukausittain saatava kasaan, jotta säästöjä ehtii kertyä eläkevuosiin mennessä riittävästi.

Juttua varten on haastateltu Oliver Kauppilaa Nordeasta

Laske sinulle sopiva säästämisen summa säännöllisen säästämisen laskimella.

Eläkkeelle 2040? Aloita säästäminen nyt

Säästämisessä vaikeinta on aloittaminen. Lue tästä ekonomistin vinkit säästämisen aloittamiseen.

Aloitatko eläkevakuutuksen nostamisen tänä vuonna?

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: