Hanna Porkka on Nordean rahastojohtaja, mutta puhuu vastuullisen sijoittamisen puolesta myös siviilissä. Hän murtaa myyttejä ja parantaa maailmaa osake kerrallaan.

Hanna Porkkaa naurattaa, jos joku tituleeraa häntä viherpiipertäjäksi tai puunhalaajaksi. Hänellähän on vaikeuksia pitää edes huonekasvejaan hengissä. Sellainen ennakko-oletus tuntuu monella kuitenkin olevan vastuullisen sijoittamisen puolestapuhujasta.

– Vastuullista sijoittamista luullaan yhä jonkinlaiseksi hötöksi, vaikka se on ennen kaikkea tuottojen turvaamista ja riskien hallintaa samalla kun tekee hyvää. Se on omista arvoista riippumatta kaikille sijoittajille järkevää, Porkka sanoo.

Vuosikymmen sitten maailmanlaajuisesti syntynyt käsitys vastuullisesta sijoittamisesta tarkoitti etupäässä eettistä sijoittamista. Tietty arvo tai aate ohjasi voimakkaasti sitä, mihin sijoitti. Jotta omat arvot toteutuisivat, oltiin myös valmiita luopumaan osasta tuottoja.

– Oli tärkeintä sijoittaa tietyllä tavalla, vaikka tuotto olisi huonompi. Kun kymmenen vuotta sitten kuulin vastuullisesta sijoittamisesta, se ei rehellisesti sanoen säväyttänyt minua voimakkaasti.

Vastuullisuuden voittajakombinaatio

Toisin kuin ennen, nykyään vastuullisuudella pyritään sijoittamisessa nimenomaan parempaan tuottoon.

Ensin katsotaan sijoittamista ohjaavia taloudellisia tunnuslukuja. Onko yrityksen bisnesidea sijoitusmielessä hyvä? Onko sen toiminta kannattavaa? Sitten huomioidaan, toimiiko yritys vastuullisesti. Se tarkoittaa sitä, että yritys ottaa toiminnassaan huomioon ympäristönsä, sidosryhmänsä ja asiakkaansa.

Hurrikaanit Karibialla ja maastopalot Kaliforniassa ovat saaneet ihmiset tajuamaan, ettei vaikkapa ilmastonmuutos olekaan huijausta. Kuluttajat ja sijoittajat voivat omien valintojensa kautta vaikuttaa.

– Jos yritys on todella vastuullinen, mutta sen bisnesidea on huono, se ei ole hyvä sijoituskohde. Molempien asioiden pitää olla kohdillaan, jotta muodostuu voittajakombinaatio, Porkka summaa.

Tähän voittajakombinaatioon Porkka on uskonut nyt viitisen vuotta.

Globaalien trendien yleinen tiedostaminen on lisännyt kiinnostusta vastuullista sijoittamista kohtaan. Ilmastonmuutoksesta puhutaan enemmän kuin vuosikymmen sitten, ja on ymmärretty, että asioille on tehtävä jotakin. Tällä työmaalla myös yrityksillä on osansa tehtävänä.

– Hurrikaanit Karibialla ja maastopalot Kaliforniassa ovat saaneet ihmiset tajuamaan, ettei vaikkapa ilmastonmuutos olekaan huijausta. Kuluttajat ja sijoittajat voivat omien valintojensa kautta vaikuttaa, Porkka sanoo.

Myös Porkka havahtui vastuullisen sijoittamisen tärkeyteen julkisuuteen nousseiden ikävien tapausten myötä. Esimerkiksi, kun brittiläisen öljy-yhtiön BP:n öljynporauslautalla Meksikonlahdella sattui räjähdys.

Paitsi että onnettomuudessa kuoli ihmisiä, sitä seurasi valtava ympäristökatastrofi. Öljyä valui mereen kolmen kuukauden ajan.

– Jos yritykset kantavat vastuunsa huonosti, kaikki kärsivät, niin ympäristö kuin sijoittajatkin. Haluan, että omat rahani ovat firmoissa, joissa vastaavanlaista ei todennäköisesti tapahdu.

Riskinotto vaati kypsyttelyä

Porkka aloitti työnteon jo koululaisena. Siten hän oppi varhain laittamaan pieniä summia syrjään palkoistaan vaatekaupassa, kaupan kassalla, R-kioskilla ja leipätiskillä. Nuorena hän ei kuitenkaan ymmärtänyt sijoittamisesta paljoakaan, jätti vain rahat pankkitilille makaamaan.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Porkka haki kesätöitä ja toivoi pääsevänsä hyödyntämään kielitaitoaan. Suomen Yhdyspankin Tapiolan-konttorissa oli ulkomaan osasto, ja kesätyö siellä vuonna 1988 oli Porkan ensikosketus työhön pankissa.

– Kiinnostus säästämistä kohtaan alkoi todella nuorena, mutta uskallus lähteä kunnolla ottamaan riskejä tuli vasta, kun ymmärsin asioista vähän enemmän. Taisin olla reilu parikymppinen, kun tosissani aloin ajatella tekemiäni sijoituspäätöksiä.

Silloin Porkka oli jo aloittanut korkeakouluopinnot pääaineinaan kansantalous ja rahoitus. Hän uskaltautui siirtämään rahojaan säästötililtä osakkeisiin ja rahastoihin.

– Olen aina kokenut, että haluan rahallisen turvapuskurin. Omasta lähipiiristä on ikäviä kokemuksia siitä, mitä voi käydä, jos henkilökohtainen tilanne muuttuu eikä turvana olekaan säästöjä tai sijoituksia.

Jos yritykset kantavat vastuunsa huonosti, kaikki kärsivät, niin ympäristö kuin sijoittajatkin. Haluan, että omat rahani ovat firmoissa, joissa vastaavanlaista ei todennäköisesti tapahdu.

Porkan valmistuessa Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1995 hän oli entistä rohkeampi sijoittaja. Ura pankkialalla jatkui Kansallispankissa valuuttadiilerinä.

– Tavallaan koko elämäni olen ollut sijoittamisen, valuuttojen ja osakkeiden kanssa tekemisissä. Koskaan en ole ajatellut, että tämä olisi tylsää, sillä ala on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana valtavasti.

Vaikka Porkka miettii sijoitus- ja rahastoasioita Nordean rahastojohtajana työkseen, vastuullinen sijoittaminen on hänen intohimonsa myös toimistoaikojen ulkopuolella.

Omat rahat ammattilaisten käsiin

Porkka on työskennellyt Nordealla reilun vuoden. Kun hän aloitti rahastojohtajana, oli selvää, että hän puhuisi vastuullisen sijoittamisen puolesta.

– Kukaan ei sanonut minulle, että minun pitäisi edistää vastuullisuutta, mutta olen itse ottanut sen tärkeäksi osaksi työtäni, sillä uskon siihen aidosti.

Vaikka Porkka on sijoitusalan ammattilainen, hän jättää omat sijoituksensa muiden käsiin. Sijoittaminen kun vaatii paljon perehtymistä, etenkin jos sen tekee alusta loppuun itse.

– Minulle sopii parhaiten se, että rahojeni perään katsoo salkunhoitaja, joka sitä täyspäiväisesti ammatikseen tekee.

Yksityishenkilön on lisäksi vaikea saada selville, kuinka vastuullisesti yritykset toimivat. Suurin osa Porkan sijoituksista onkin rahastoissa, jotka ovat sitoutuneet tiettyihin vastuullisuuskriteereihin.

Vastuullisuuden lisäksi Porkka painottaa sijoitusten hajauttamista. Tärkeää on myös tehdä pitkäaikainen suunnitelma ja pysyä siinä. Vaikka maailmalla tapahtuisi, pitkän aikavälin sijoittajan ei kannata hötkyillä. Paniikissa ei synny mitään hyvää, hän painottaa.

– Välillä kurssit laskevat, on lamaa ja vaikka mitä. Salaisuus sijoittamiseen on siinä, että jatkaa suunnitellusti. Jos säästää vuosikymmeniä, mukaan mahtuu mielettömiä nousuja ja laskuja.

Vastuullisuus on pieniä tekoja

Porkan mielestä suomalaisten mieliin on jo iskostettu monia vastuullisuuteen liittyviä toimintatapoja. Vettä ei valuteta turhaan ja valot sammutetaan, jos lähdetään kotoa. Tyhjät pullot viedään pullonpalautusautomaattiin, eikä niitä heitetä roskikseen.

– Teemme arjessamme jo hirveästi vastuullisia asioita, mutta ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että varsinkin omien sijoitusten kautta pystyy vaikuttamaan.

Porkka sijoittaa vastuullisesti myös siksi, että hän haluaa turvata rahansa. Sijoitetut rahat luovat tunteen siitä, että on vaihtoehtoja. Niillä turvaa eläkepäiviä tai ikävää elämänmuutosta, kuten sairautta, työttömyyttä tai avioeroa.

Teemme arjessamme jo hirveästi vastuullisia asioita, mutta ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että varsinkin omien sijoitusten kautta pystyy vaikuttamaan.

Vastuullisen sijoittamisen avulla Porkka pyrkii välttämään sen,  että omat rahat sijoitettaisiin johonkin BP:n tapaiseen yritykseen, jonka arvo yhtäkkiä romahtaa.

Toisaalta vastuullinen sijoittaminen tuo Porkalle mielenrauhaa. Näin hän kantaa oman kortensa kekoon maapallon puolesta – ja ennen kaikkea hyvän tulevaisuuden takaamiseksi kahdelle kouluikäiselle lapselleen.

– Usein mietin, millaisessa maailmassa he sitten elävät. Haluanko jättää jälkipolvilleni maailman, jossa ilmasto lämpenee entisestään, merenpinta nousee ja ekosysteemit menevät sekaisin?

Nykyään Porkan tavoite on miettiä omia sijoituksiaan mahdollisimman vähän. Palkkapäivänä siivu palkasta siirtyy huomaamatta rahastoihin. Silloin säästöihin ei tule koskettua.

Toki niistä pitää välillä olla myös iloa. Joskus niistä lohkeaa perheelle vaikkapa jokin ihana lomamatka. Nyt Porkka käy kamppailua siitä, ottaisiko pahan päivän varalle kerätyistä säästöistä rahat lattiaremonttiin.

Hanna Porkan vinkit vastuulliseen sijoittamiseen

1. Sijoita yrityksiin tai rahastoihin, joissa vastuullisuusasiat ovat kunnossa. Kaikki Nordean aktiivisesti hoidetut rahastot noudattavat tiettyjä prosesseja ja kriteereitä, jotka varmistavat niihin kuuluvien yritysten vastuullisuuden.

2. Pyri varmistumaan siitä, että yrityksen vastuullisuuden taustalla on oikeaa faktatietoa, eikä se ole vain sanahelinää. Maailmalla yrityksiin tehdään pistotarkastuksia, jotta esimerkiksi alihankintaketjujen vastuullisuudesta saadaan takeet.

3. Ole sijoittamisessa pitkäjänteinen ja muista sijoitusten hajauttaminen. Älä pyri etsimään nopeita kurssiraketteja, sillä vain välillä niihin sijoittaessa onnistuu, useimmiten epäonnistuu pahasti.

Lue tästä Nordean rahastosäästösopimuksesta ja säännöllisen säästämisen hyödyistä. Nordean aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa huomioidaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät asiat.

Teksti: Saara Tammi

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: