Päivitetty 11/2017

Usein sijoittamisessa kiinnostaa sijoittamisen kohde, kun taas sijoittamisen syyt jäävät pimentoon. Eeva Sokolowski avaa omaa sijoitusfilosofiaansa ja kertoo, miksi myös sinun kannattaisi sijoittaa. 

Keltaisten lehtien laikuttama perennapenkki puski rikkaruohoa. Lakastuneiden kukkien varret olivat muistona menneen kesän kukoistuksesta. Sisälle keittiöön tungeksivat syysauringon säteet paljastivat ikkunoiden kaipaavan pesua. Suuri omakotitalo ja puutarha vaativat huolenpitoa, mutta se oli äidille aivan liian työlästä hoidettavaksi yksin.

– Olisikohan sinun jo aika muuttaa pienempään asuntoon? Eeva Sokolowski kysyi äidiltään varovasti.

Äidin reaktio kysymykseen oli sama kuin monta kertaa aiemmin: hän nousi tuolistaan ja alkoi kerätä pöydästä astioita sekä jutella niitä näitä. Aivan kuin hän ei olisi kuullut tyttärensä kysymystä. Huomaamatta hän pyyhkäisi kämmensyrjällä silmäkulmaan nousseen kyynelen.

– Aina, kun aloin puhua asiasta äidin kanssa, hän meni aivan lukkoon, Eeva kertoo.

Kaunis, keltainen omakotitalo ja suuri puutarha kukkineen sijaitsivat äidin vanhempien kesähuvilan tiluksilla, mihin liittyi paljon muistoja. Koska äiti takertui taloon kynsin ja hampain, siitä luopuminen, ja jopa asiasta järkevästi keskusteleminen, oli hänelle mahdotonta. Äiti saattoi jopa ajatella, että tyttärellä oli taka-ajatuksia perinnön suhteen. Sitäkään Eeva ei tiedä varmasti, sillä äiti vaikeni aina, kun asian otti esille.

Eeva ei ymmärtänyt äitinsä suhtautumista.

– Mihin eläkeikäinen kuljettaa rahojaan? Pistääkö repun selkään, kun lähtee täältä, ja rahat ovat siellä?

Eeva ei halunnut sellaista reppua kantaakseen eikä olla niin kuin äitinsä.

Kantapään kautta

Eeva alkoi jo alle 30-vuotiaana säästää eläkevuosia varten. Kun säästöjä oli kertynyt mukava pesämuna, hän siirsi ne rahastosijoituksiin. Sijoittaminen kiinnosti, mutta Eeva ei ollut siinä kovin aktiivinen. Sijoitukset saivat kasvaa kaikessa rauhassa 1980-luvun vauhdikkaassa myötätuulessa ja 1990-luvun lamavuosien jälkeen.

Uuden vuosituhannen puolella talous notkahti – niin myös Eevan eläkesijoitukset. Osa tuotoista ehti sulaa ennen kuin Eeva havahtui siirtämään rahojaan turvaan vähemmän riskialttiisiin sijoituksiin.

Olisi pitänyt olla aikaisemmin hereillä. Olin vähän unelias siinä.

– Olisi pitänyt olla aikaisemmin hereillä. Olin vähän unelias siinä, Eeva sanoo.

Tämän jälkeen vuodet kuluivat ilman sen suurempia yllätyksiä. Eeva säästi matalan riskin rahastoihin ja osti sijoitusasunnon, jonka vuokrasi eteenpäin. Kun hän jäi vuoden 2013 alusta eläkkeelle, tuli jälleen uusi, ikävä herätys. Työeläkkeen ja vapaaehtoisen eläkkeen veroprosentti pompahti ylös jopa hyvätuloisen palkansaajan mittapuulla – puhumattakaan eläkeläisen mittapuusta.

– Ei siinä ollut mitään järkeä, että eläkeläismummeli maksaa veroa melkein puolet tuloistaan, Eeva kertoo.

Tuumasta toimeen

Ikävät sattumukset saivat Eevan silmät aukeamaan. Hän osallistui erilaisiin pankin infotilaisuuksiin ja alkoi kuulostella asiantuntijoilta, mitä hänen olisi järkevintä tehdä. Hän ei halunnut, että talouden heilahtelut pääsisivät enää yllättämään takavasemmalta. Pankin neuvot vahvistivat sen, mitä Eeva oli jo suunnitellutkin: hän järjestäisi sijoituksensa uudestaan.

Eeva omisti Lahden Vesijärven rannalta kauniin kodin, jonka hän päätti myydä. Moni ihmetteli, oliko hän tullut hulluksi, kun luopui järvinäköalasta ja muutti kerrostaloasuntoon Lahden keskustaan. Oli asunto kuinka ihana tahansa, se oli yksin asuvalle Eevalle turhan suuri.

– Mitä minä siellä yksin olisin huhuillut? Jos sitä istuu aamusta iltaan terassilla Vesijärveä katsellen, niin hulluksihan siinä tulee, Eeva naurahtaa.

Kun asunto oli myyty, Eeva alkoi järjestää remonttia ja muuttoa pienempään sijoitusasuntoonsa. Kun hän oli kerran päässyt alkuun, hän päätti saman tien marssia myös asianajajan juttusille, siirtää asuntonsa lastensa nimiin. Samalla hän laati myös testamentin sekä edunvalvontavaltuutuksen tulevaisuuden varalle.

Minun elämäni ei muuttunut millään tavalla: minulla on hallintaoikeus asuntoon ja saan osallistua yhtiökokouksiin – laittaa vaikka huonekalut kattoon, jos huvittaa!

– En ymmärrä, miksi olin niin ajattelematon, etten tajunnut siirtää asuntoa lasten nimiin aikaisemmin. Minun elämäni ei muuttunut millään tavalla: minulla on hallintaoikeus asuntoon ja saan osallistua yhtiökokouksiin – laittaa vaikka huonekalut kattoon, jos huvittaa!

Toisin sanoen – niin pitkään kuin pää ja fysiikka pelaisivat, hän saisi itse hallita elämäänsä.

Tulevaisuuden turvaamista

Säästäminen on Eevalle pääasiassa oman tulevaisuuden ja selustan turvaamista.

– Kun jää työelämästä pois, säästöt tarjoavat liukuman. Tavoitteenani on, että sijoituksilla pystyn säilyttämään talouteni aika lailla samanlaisena kuin töissä käydessä.

Eevalle on selvää, että rahat ovat kiinni sijoituksissa. Sukanvarteen tai pankkitilille niitä ei kannata jemmata.

– Vaikka pörssimarkkinat eivät ole kehittyneet suotuisasti viime aikoina, on todennäköisempää, että sieltä voisi joskus tulla tuottoa kuin jos rahat olisivat pankkitilillä.

Eeva ei ole riskisijoittaja, vaan hakee mieluummin turvallisuutta. Hän seurasi vierestä 1970- ja 1990-luvuilla, kun hänen äitinsä sijoitukset sulivat ja näki, miten äiti suri menetystä.

Mieluummin kestän sen, etten ole mukana nousussa, vaikka se tietenkin vähän keljuttaa. Paljon huonommin kestän sen, että kurssit menevät alas.

– Mieluummin kestän sen, etten ole mukana nousussa, vaikka se tietenkin vähän keljuttaa. Paljon huonommin kestän sen, että kurssit menevät alas, Eeva summaa.

Eeva sijoittaa niin pitkällä kuin lyhyelläkin aikavälillä. Hän haluaa, että rahaa on tarvittaessa käytettävissä yllättäviin menoihin, mutta toisaalta varallisuutta on oltava sijoitettuna ja kasvamassa tuottoa.

Sijoittamisesta on tullut Eevalle harrastus. Hän käy lähes joka ilta kurkkimassa verkkopankissa, miten sijoitukset voivat. Eevan mukaan se pitää hereillä ja ajassa kiinni – ehkä jopa auttaa torjumaan dementiaa. Kun hän huomaa sijoitustensa tuottojen notkahtaneen, se harmittaa ja pistää miettimään, kannattaisiko sijoituksiin tehdä pieniä viilauksia.

Eeva kertoo, että Lahden konttorin henkilökohtaisesta pankkineuvoja Jaana Valosta on näinä hetkinä ollut suurta apua, ja mahdollisuus keskustella sijoitusneuvojan kanssa on järjestynyt aina nopeasti.

– En minä heiltä kysy, että mitä nyt pitäisi tehdä, mutta keskustelemme, kannattaako miettiä joitain siirtoja. En halua itse pitää varoja epävarmoissa sijoituskohteissa, kun voin siirtää sijoitusten painopistettä varman päälle.

Säästämistä hyvän päivän varalle

Monet Eevan tutut ovat ihastelleet hänen ponnekkuuttaan järjestellä asioita ja ovat vannoneet tekevänsä samoin. Vain yksi on kuitenkin tähän mennessä toteuttanut aikeensa.

Nordean varallisuudenhoidossa asiantuntijana toimiva Anna Ehanti kannustaa muitakin asiakkaita toimimaan Eevan antaman esimerkin mukaisesti.

– Kuulostaa, että hän on miettinyt asioita ja hänen omien kokemustensa kautta hän on huomannut, miten on fiksua toimia. Hän helpottaa loppuelämäänsä, kun miettii kaiken valmiiksi, sanoo Ehanti.

Ehannin mukaan on yleistä, että ihmiset miettivät jälkipolvea, ja raha-asioiden järjestely etukäteen onkin fiksua. Jos esimerkiksi sairastuu, on yksi murhe vähemmän mietittävänä. Hän kuitenkin muistuttaa, että 60-vuotiaalla on elinaikaa helposti jäljellä 30 vuotta, jolloin on tärkeää jättää tilaa ja rahaa myös omien unelmien toteuttamiselle.

– Voihan sitä vielä haluta lähteä kaksi kertaa maailmanympärimatkalle ja sen lisäksi Espanjaan kolmeksi talveksi!

Rahojaan ei Eevan tapauksessa kannata pitää kiinni esimerkiksi isossa omakotitalossa, vaan mieluummin muuttaa pienempään asuntoon ja tehdä lopuilla rahoilla sitä, mikä tuntuu hyvältä.

Ehanti suosittelee miettimään raha-asioita aina elämäntilanteen muuttuessa. Työpaikanvaihto, työttömyys tai eläkkeelle jääminen – aina on hyvä pohtia, miten pärjää rahallisesti ja ennakoida muutosta.

– Jos vaikka tulot nousevat, kannattaa laittaa rahaa sivuun, jottei totu elämään liian leveästi, Ehanti sanoo.

Ehanti toivoo, että yhä useammat asiakkaat saisivat kipinän keskustella raha-asioista joko vanhempiensa tai lastensa kanssa.

– Se ehkäisisi perintöriitoja ja helpottaisi elämää.

”Tiedän tekeväni oikein”

Syksyllä 2006 joku muu haravoi lehdet ja kitki rikkaruohot puutarhasta, sillä Eeva oli vihdoin saanut äitinsä muuttamaan pienempään asuntoon. Alzheimerin tauti vei äidin kuitenkin pian vanhainkotiin, minkä vuoksi uusi kerrostaloasunto jäi tyhjilleen.

– Kun kävin silloin viikoittain Helsingistä käsin katsomassa äitiä, piti käydä laskemassa vettä asunnon viemäreihin. Taloyhtiö ei pitänyt siitä, että asunto oli tyhjillään, Eeva kertoo.

Tyhjä asunto vanheni äidin vanhainkotivuosien aikana, ja siitä maksetut vakuutukset ja vastikkeet olivat hukkaan heitettyä rahaa.

Muistisairaudesta huolimatta Eevan äidille tuli välillä kirkkaita hetkiä. Yhtenä sellaisena Eeva oli äidin kanssa kävelyllä tämän entisillä kotikulmilla. Työntäessään äitiä pyörätuolissa Eeva vinkkasi tutun talon suuntaan ja kysyi, muistaako äiti, mikä talo on kyseessä.

– Joo, minun kotitaloni, äiti vastasi ja jäi yllättävän järkevän oloisesti miettimään asunnon tilaa ja tokaisi yllättäen:

– No, myykää se.

Toive tuli kuitenkin liian myöhään. Asunto myytiin vasta sitten, kun äitiä ei enää ollut.

Eevan mielestä vanhempien kannattaa suunnitella raha- ja perintöasiat etukäteen niin, ettei taakka lankea lasten harteille sairauden tai kuoleman koittaessa. Ja kun suunnittelu on tehty, ei siihen tarvitse enää palata.

Kun joskus vuosien päästä tulee aika, että Eevaa lykitään pyörätuolissa vanhan kotitalon ohitse, ei hänen lastensa tarvitse miettiä, miten asiat pitäisi järjestää, koska kaikki on jo kunnossa. Vaikka Eevan lapset eivät ole aina mukisematta seuranneet äitinsä palavaa halua laittaa testamenttia ja muita asioita kuntoon, hän on varma siitä, että tekee oikein.

– Minä tiedän, että lapseni tulevat olemaan tosi kiitollisia.

Katso, mitä edunvalvontavaltuutus tarkoittaa? 

Testamentti on viimeinen tahdonilmaus, joten miksi se kannattaa tehdä ajoissa? 

P.S. Hyvien sijoituspäätösten takana on sijoitussuunnitelma! Lue lisää 

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Elias Ervast

Kopioi sivun linkki: