Marko Martansaaren lasten tileiltä kilahtaa kuukausittain rahaa pariin eri rahastoon. Lapsille säästäminen on pankissa työskentelevälle Martansaarelle arkinen asia ja samalla sijoitus tulevaisuuteen.

Marko Martansaareen ei päde alkuunkaan sanonta suutarin kengättömistä lapsista. Nordean liiketoiminnan kehityksessä työskentelevälle Martansaarelle oli selvää alkaa säästää jälkikasvulle heti esikoisen synnyttyä. Yhdeksänvuotiaan pojan lisäksi Martansaarella on viisivuotias tytär. Molemmille lapsille avattiin omat pankkitilit pian syntymän jälkeen. Tileiltä menee kuukausittain rahaa rahastoihin kapitalisaatiosopimuksen kautta.

Kolme neljästä säästää lapsilleen

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisvanhemmasta säästää lapselleen, mutta vain neljännes vanhemmista säästää säännöllisesti.

Kuitenkin juuri säästämisen säännöllisyys on avaintekijä, mikäli sijoittamisessa haluaa ottaa ajan tuomasta hyödystä kaiken irti.

Säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa

Säännöllinen säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain lapsen synnyttyä. Aika on valttia myös korkoa korolle -ilmiön takia.

Martansaari on tyytyväinen, että lapsille tehtiin rahastosäästösopimukset heti lasten synnyttyä. Hän aprikoi, että mikäli säännöllisen säästämisen aloittamista olisi lykätty vaikka siihen, kun molemmat vanhemmat ovat taas työelämässä, olisi se varmasti unohtunut tai jäänyt tekemättä.

– Yhtäkkiä olisimme huomanneet, että hups, kuluikin viisi vuotta kuin huomaamatta, eikä lapsilla ole säästössä ristiäislahjarahojen lisäksi juurikaan mitään muuta, Martansaari tuumaa.

Jos säästämisen aloittaa vasta lapsen ollessa viisivuotias, kertyy menetetyistä vuosista varsin suuri summa, vaikka kuukausittainen säästösumma olisikin vain joitain kymmeniä euroja. Lapsen ollessa kaksikymppinen voi ero kuitenkin olla jopa tuhansia euroja korkoja korolle -ilmiön takia.

Korkoa korolle -ilmiö – maailman kahdeksas ihme

Martansaari tapailee Albert Einsteinin kuuluisaa lausahdusta korkoa korolle -ilmiöstä. Maailmankuulun fyysikon mukaan korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.

Korkoa korolle -ilmiö perustuu ajan tuomaan hyötyyn. Sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Mitä nuorempana säästämisen aloittaa, sitä tehokkaammin korkoa korolle -ilmiö ehtii vaikuttaa.

Inflaatio nakertaa tilillä makaavien rahojen arvoa

Matalien korkojen aikana korkoa korolle -ilmiö ei kuitenkaan toteudu, mikäli lapselle säästettäviä rahoja makuuttaa lapsen tilillä. Päinvastoin aikahyöty muuttuu negatiiviseksi, sillä erityisesti matalien korkojen aikana inflaatio nakertaa tileillä makaavien rahojen arvoa.

Siltikin Nordean teettämän tutkimuksen mukaan tilille säästäminen on yleisin tapa säästää lapselle. Vain viidennes tutkimukseen vastanneista lapselleen säästävistä vanhemmista säästi rahastoon. Pörssiin sijoitti vain neljä prosenttia.

Vaikka Martansaaren perheessä lasten säästöt kulkevat lasten omien tilien kautta, ei tilillä makuuteta turhaan ylimääräistä rahaa. Martansaari kuitenkin ymmärtää hyvin, miksi moni haluaa pitää vaikkapa lasten lahjaksi saamat rahat tilillä.

– Moni saattaa ajatella, että esimerkiksi isovanhempien antamat lahjarahat pidetään tilillä ”turvassa”. Mutta jos lapsi saa ristiäislahjaksi vaikkapa tuhat euroa, rahan ostovoimasta on 18 vuoden kuluttua hävinnyt useampi satanen, vaikka pääoma olisikin tallessa, Martansaari summaa.

Mihin lapsen säästöt kannattaa laittaa?

Martansaari on tyytyväinen lastensa rahastosäästösopimuksiin. Rahastot on valittu yhdessä Nordean neuvojan kanssa. Valintaa tehdessä on huomioitu hyvä hajautus, ja valittu riski on keskitasoa.

Martansaari on tehnyt suunnilleen kerran kahdessa vuodessa muutoksia lastensa rahastosäästösopimuksiin. Hänen mukaansa silläkin pärjää, että lapsen synnyttyä valitsee neuvojan kanssa huolella hyvin hajautetun rahaston ja seuraavan kerran palaa asiaan vaikkapa lapsen ollessa 15-vuotias.

Säästäminen on helppoa, kun sovittu summa menee tililtä säännöllisesti säästökohteeseen. Rahastosäästäminen ei myöskään vaadi suuria kuukausittaisia summia. Jos rahastoihin ei halua tai pysty laittamaan rahaa kuukausittain, voi tilille säästää myös pienempiä summia ja siirtää ne rahastoon esimerkiksi kolmen kuukauden välein.

Lasten rahojen sijoittamisen suoraan osakkeisiin Martansaari kokee turhan työlääksi, vaikka siinä olisikin mahdollisuus rahastoja suurempiin voittoihin. Toisaalta riski siitä, että sijoitus ei tuota mitään, on myös rahastosäästämistä suurempi.

– Mieluummin valitsen helpomman ratkaisun, Martansaari kiteyttää.

Sijoitus tulevaisuuteen

Martansaari kokee lapsilleen säästämisen kaikin puolin luonnollisena asiana.

– Säästäminen ei ole perheeltämme millään tavoin pois. Kuukausitasolla säästettävät summat ovat sen verran pieniä, etteivät ne vaikuta arjen pyörittämiseen tai perheen talouteen, Martansaari kertoo.

Hän kokee tärkeäksi, että lapsilla on säästöjä olemassa, jos he niitä jossain vaiheessa aikuistumistaan tai elämäänsä tarvitsevat. Toki säästöt toisivat lapsille myös taloudellista turvaa, mikäli perheen vanhemmille tapahtuisi jotain ikävää.

Tarkkaa käyttökohdetta Martansaari ei lasten säästöille kuitenkaan halua suunnitella. Lapset saavat säästöt käyttöönsä täysi-ikäisiksi tultuaan.

Netin keskustelupalstoilla törmää värikkäisiin tarinoihin siitä, miten täysi-iän saavuttaneet nuoret törsäävät lapsuudenaikaiset säästönsä juhlimiseen tai shoppailuun.

Myös Martansaari on törmännyt pankissa työskennellessään vastaaviin tapauksiin. Hän kuitenkin kokee, että mikäli lapsi ymmärtää rahan arvon ja sen, mitä säästäminen on vaatinut, ei rahoja ensimmäisenä törsätä turhuuksiin.

Martansaari pyrkii kasvattamaan lapsistaan vastuullisia rahankäyttäjiä, jotka osaisivat arvostaa heille säästettyjä rahoja.

– Ehkä on suurempi riski, että nuori tuhlaa säästöt holtittomasti, mikäli rahat on säästetty lapsen tilille. Rahastoissa tai vakuutuskuoressa oleviin säästöihin ei pääse hetken mielijohteesta käsiksi, Martansaari kiteyttää.

Artikkelissa viitataan Nordean teettämään tutkimukseen, jossa selvitettiin lapsille säästämistä. Tutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina YouGoy 20.–30.10.2017 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 1001 suomalaista, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia. Tästä pääset tutustumaan tarkemmin kyselytutkimuksen tuloksiin.

Tilin avaaminen alaikäiselle lapselle.

Tutustu Nordean Säästäjän rahastoihin.

Vakuutussäästäminen sopii tavoitteelliseen, pitkäkaiseen säästämiseen. Lue lisää. 

Lue lisää säännöllisestä säästämisestä.

Teksti: Riikka Karppinen

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: