Termi tutuksi: Lähimaksaminen

Tässä juttusarjassa tehdään taloussanastoa tutuksi.

Oikea vastaus: C

Lähimaksaminen on uudenlainen, nopea tapa maksaa pieniä ostoksia maksukortilla. Korttia ei työnnetä lukijaan, eikä PIN-koodia näppäillä, vaan kortti tuodaan parin senttimetrin päähän kortinlukijasta. Maksu välittyy saman tien lähimaksutekniikalla, mikä nopeuttaa asiointia vaikka kahvilan aamuruuhkassa. Maksupääte ilmoittaa onnistuneesta maksusta valo- ja äänimerkeillä.

– Toimenpide on samanlainen kuin näyttäisi kulkukorttia töissä tai leimaisi bussikortin, Nordea-korttien tuotepäällikkö Inkeri Manninen vertaa.

Lähimaksamisella voi kuitata kerralla enintään 25 euron suuruisen ostoksen. Tätä suuremmat ja myös pienemmät ostokset voi aina maksaa tavalliseen tapaan näppäilemällä PIN-koodin. Lähimaksamiseen soveltuvan maksupäätteen tunnistaa neljän kaarevan viivan symbolikuvasta. Lähimaksaminen onnistuu jo esimerkiksi kaikissa Suomen suurimmissa ruokakauppaketjuissa.

Turvallisuuden puolesta ei tarvitse pelätä. Jos voro sattuisi vohkimaan kortin, hän ei voisi höylätä sitä loputtomiin – maksupääte pyytää turvallisuussyistä PIN-koodia noin joka viidennellä lähimaksamiskerralla.

– Esimerkiksi yökerhoissa on tavallista kurkkia tunnuslukuja olan yli. Tästä näkökulmasta lähimaksaminen on perinteistä maksamista turvallisempaa, Manninen sanoo.

Lähimaksuominaisuus on nyt vakiona kaikissa uusissa Nordea Debit -korteissa. Alkuvuodesta 2016 Nordean valikoimaan tulee myös lähimaksuominaisuudella varustettu MasterCard-yhdistelmäkortti.

Lue lisää lähimaksamisesta!

Tutustu korttivalikoimaamme

Teksti: Pauliina Suominen

Kuvitus: Ville Korhonen

Kopioi sivun linkki: