Pari tonnia ylimääräistä – kannattaako lyhytaikainen sijoittaminen?

Veronpalautukset, valmistujaislahjarahat, perintöä... Mitä, jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä? Rahojen käyttötarve, riskinottohalukkuus ja tuotto-odotus vaikuttavat siihen, miten niitä kannattaa sijoittaa. Pitkäjänteinen sijoittaminen on aina kannattavinta, mutta tilillä on hyvä pitää myös muutama tonni puskurirahaa yllättävien menojen varalle.

Oman talouden puskurirahasto kuntoon

Säästö- tai käyttötilillä olisi hyvä olla aina 2–3 kuukauden nettotuloja vastaava summa rahaa arjen yllättävien menojen varalle. Varakassan ansiosta oma talous pysyy tasapainossa, vaikka pesukone hajoaisi tai auto menisi remonttiin.  

Ylimääräinen rahasumma tarjoaa hyvän perustan varakassan rakentamiseen. Kun puskuri on kunnossa, voi arjen menoista yli jäävälle osuudelle miettiä muita sijoituskohteita.

Säästötili on hyvä vaihtoehto alle kolmen vuoden sijoituksille

Jos rahoille on tarvetta alle kolmen vuoden sisällä, on säästö- tai talletustili niille paras sijoitusvaihtoehto. Nykyisellä korkotasolla tilille sijoitetut rahat eivät juurikaan kasva korkoa, mutta pysyvät tilillä varmassa tallessa.

Riskisemmissä vaihtoehdoissa, kuten erilaisissa sijoitusrahastoissa ja osakkeissa, tuotto-odotukset ovat tilivaihtoehtoja paremmat, mutta myös riskit korkeammat. Jos sijoitusaika on lyhyt, voi sijoituksen arvo laskea epäedullisessa markkinatilanteessa jopa alle lähtötason.  Jos rahoja ei ole varaa menettää, vaan niitä tarvitsee lähitulevaisuudessa esimerkiksi käsirahaksi asuntoa ostettaessa, on tili niille turvallisin säästöpaikka.

Lyhytaikaisissa talletuksissa korkotuoton erot käyttötilin, säästötilin ja määräaikaistilin välillä ovat tällä hetkellä hyvin pieniä. Sillä, minkälaisella tilillä rahoja pitää, ei korkotuoton kannalta ole suurta merkitystä. Toisaalta, jos rahat jättää käyttötilille, ne hupenevat sieltä helposti päivittäiseen kulutukseen. Siksi säästötili voi olla turvallisempi vaihtoehto lyhytaikaisille sijoituksille.

Pitkäjänteinen säästäminen on aina kaikkein kannattavinta

Kaikkein kannattavinta on säännöllinen ja pitkäjänteinen säästäminen. Lähitulevaisuuden akuuttia rahantarvetta varten raha kannattaa laittaa säästöön tilille, mutta sen lisäksi kannattaa pyrkiä säästämään säännöllisesti esimerkiksi sopivaan rahastoon.

Jos sattuu samaan ylimääräistä rahaa, olisi hyvä miettiä, onko sille joku varma ja selvä käyttötarve, vai olisiko siitä varaa sijoittaa osa pidemmällä horisontilla. Jo muutamasta sadasta eurosta saa hyvän alkupotin säästämisen aloittamiseen.  

Varakassan pitäminen on fiksu tapa, mutta isojen rahasummien säilyttäminen säästö- tai määräaikaistileillä vuosikaupalla ei ole järkevää. Esimerkiksi kymmenen vuoden horisontilla rahalle löytyy monta paljon tuottavampaa vaihtoehtoa.

Juttua varten on haastateltu Mikko Knuutilaa Nordeasta.

Ota yhteyttä Nordea 24/7 asiakaspalveluun, jos haluat keskustella säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdoista.

Viisi myyttiä rahastoista – totta vai tarua?

Teksti: Veera Argillander

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kopioi sivun linkki: