Parhaat vinkit sijoittajan verotukseen

Aiheuttaako verotus sinulle harmaita hiuksia? Miten voit säästää rahaa tekemällä hyviä verotuspäätöksiä? Lue asiantuntijan viisi vinkkiä, joilla voi olla merkitystä verojen määrään. 

1. Tarkastele myyntivoittojen ja tappioiden tilannetta säännöllisesti.

Koska yksityishenkilön verotus määräytyy kalenterivuosittain, kannattaa myös verosuunnittelua tehdä samassa tahdissa. Jos sinulle on esimerkiksi tullut arvopapereista paljon myyntivoittoja, voit keventää niiden verotusta realisoimalla tappiolla olevia arvopapereita. Sijoittamista ei kannata lähteä tekemään verokärki edellä, mutta vuosittainen tarkastelu on järkevää.

2. Muista pitkäjänteinen sijoittaminen. 

Jos käyt kauppaa jatkuvasti sijoituksilla, kuten esimerkiksi osakkeilla, siitä aiheutuu aina kuluja ja usein myös veroseuraamuksia. Usein voi olla järkevämpää sijoittaa pitkäjänteisesti ja harkitusti esimerkiksi hyvin hajautettuun sijoitusrahastoon. Jatkuvista voitoista joutuu maksamaan veroa, jolloin uudelleen sijoitettava määrä pienenee aina veron verran.

3. Huolehdi, että haet asianmukaisia verovähennyksiä. 

Monet tulonhankkimiseen liittyvät kustannukset ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. Näitä ovat esimerkiksi sijoitusluoton korot ja kulut. Kaikissa vähennyksissä ei välttämättä ole yksiselitteistä sääntöä. Verottaja harkitsee tapauskohtaisesti, mitkä vähennykset se hyväksyy ja mitä ei.

4. Jaksota sijoituksiasi. 

Normaalisti pääomatuloista maksetaan veroa 30 prosenttia. Jos samana vuonna kertyy enemmän kuin 30 000 euroa verotettavia pääomatuloja, ylimenevästä osasta maksetaan veroa 34 prosenttia. Kannattaa katsoa, voiko joitain tuloja esimerkiksi jakaa kahdelle eri vuodelle, jolloin on mahdollista saada koko määrälle vain 30 prosentin verokanta.

5. Pidä verotus mielessä valitessasi tehokkaita sijoitustuotteita. 

Verotuksen kannalta hyviä sijoitustuotteita ovat esimerkiksi rahasto- ja vakuutusmuotoiset sijoitukset, koska niihin ei kohdistu vuotuista tuloverotusta. Lisäksi on hyvä tehdä esimerkiksi perintösuunnittelua, jolloin perilliset eivät joudu maksamaan turhaan veroja. Jos perintönä on esimerkiksi vaikeasti realisoitavaa omaisuutta, on mahdollista, että perinnön saaja joutuu maksamaan perintöverot omista rahoista tai velkarahalla. Lähtökohtaisesti perintö ei kuitenkaan aiheuta lisää velkaantumista.

Verotusvinkit antoi varainhoidon johtaja Risto Kuoppamäki Nordeasta.

Teksti: Tanja Kröger

Kopioi sivun linkki: