Kuinka säästää 100 000 euroa 25 vuodessa?

Moni haaveilee siitä, että voisi joskus jättäytyä pois työelämästä ja elättää itsensä omien säästöjen ja sijoitusten tuotoilla. Mitä tämä vaatisi käytännössä? Säännöllinen säästäminen on ensimmäinen askel kohti tukevaa varakassaa.

Säännöllinen säästäminen tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että säästää itselleen sopivan summan esimerkiksi kuukausittain. Ei silloin tällöin vaan säännöllisesti.

Säästettävä summa voi vaihdella tilanteen mukaan kympeistä satoihin euroihin. Päätät itse, kuinka paljon säästät. Muista kuitenkin olla realistinen. Hyvään alkuun pääset jo sillä, että jätät ostamatta esimerkiksi päivittäisen take away -kahvisi ja laitat sen sijaan summan sivuun. Tärkeintä on tehdä päätös säännöllisen säästämisen aloittamisesta.

Rahaa kannattaa siirtää säästöön saman tien, kun palkka tulee tilille. On helpompi suunnitella loppukuun budjettia, kun säästäminen on jo huomioitu osana kuukausittaisia menoja. Samalla pystyt myös arvioimaan, onko sinulla tässä kuussa mahdollisuuksia säästää vielä enemmän. Kun säästäminen on suunniteltu hyvin osaksi arkea, et välttämättä edes huomaa säästäväsi.

Säästäminen tilille vai sijoituksiin?

Säästämiseen on monia eri tapoja, joista tilisäästäminen on monelle tutuinta. Mikäli olet valmis ottamaan hieman riskiä paremman tuoton toivossa, kannattaa nykyisellä korkotasolla harkita tilin sijaan muuta vaihtoehtoa.

Laitoitpa rahaa mihin tahansa sijoituskohteeseen, säännöllisyys on aina valttia. Koska sijoitusmarkkinoiden liikkeitä on mahdotonta ennustaa, myös sijoitusten ajoittaminen parhaaseen mahdolliseen hetkeen on hankalaa.

Sijoittajan riskinsietokyky voi välillä joutua koetukselle suhdanteiden vaihdellessa, mutta säännöllisen säästämisen avulla markkinaheilahtelujen vaikutus sijoituksiin tasautuu. Riskin hajauttaminen auttaa saamaan pitkällä aikavälillä parempia tuloksia. 

Kun varaat ajan Nordean verkkotapaamiseen tai konttoriin, voit yhdessä asiantuntijan kanssa räätälöidä sinulle sopivan säästämisen ja sijoittamisen suunnitelman. Lue lisää ratkaisuista.

100 000 euroa 25 vuodessa? 

Mikäli haaveilet säästäväsi 25 vuoden aikana yhteensä 100 000 euroa, pitäisi kolmen prosentin tuotto-odotuksella säästää 224 euroa kuukaudessa. Jos taas olet valmis ottamaan enemmän riskiä, kuuden prosentin tuotto-odotuksella kuukaudessa pitäisi säästää sen sijaan vain 144 euroa. Ei kuulosta mahdottomalta, eihän?

Olipa summa mikä tahansa, nyrkkisääntö tavoitteelliseen säästämiseen on seuraava: mitä enemmän haluat säästöillesi tuottoa, sitä enemmän sinun täytyy sietää riskiä. Maltillisemmalla säästämisellä riskit ovat pienemmät, mutta myös tuotot jäävät pienemmiksi.

Voit itse kokeilla säännöllisen säästämisen laskimella, paljonko sinun pitäisi säästää kuukaudessa tavoittaaksesi jonkun isomman hankinnan tai vaikkapa unelmiesi lomamatkan.

Vinkkejä säästöjen kartuttamiseen antoi Mikko Knuutila Nordeasta.

Teksti: Susanna Hyvärinen

Kuvitus: Anna Salmisalo

Kopioi sivun linkki: