Kiinnostaako osakesäästäminen? Näillä vinkeillä alkuun!

Suora osakesijoittaminen on teknisesti helppoa; sinun tarvitsee vain avata arvo-osuustili esimerkiksi omaan pankkiisi, jonka jälkeen voit alkaa käydä osakekauppaa pankin verkkopalvelussa. Sen sijaan oikeiden osakevalintojen tekeminen vaatii enemmän. Lue tästä asiantuntijan vinkit osakesijoittamisen aloittamiseen.

Mieti, miksi haluat sijoittaa

”Olen sijoittanut varojani erilaisiin rahastoihin. Viime aikoina suora osakesijoittaminen on kuitenkin alkanut kiinnostaa. Seuraan markkinoita ja talousuutisia melko aktiivisesti ja olen kiinnostunut oppimaan lisää sijoittamisen lainalaisuuksista. Olisi mukava päästä vaikuttamaan vielä aktiivisemmin omiin sijoituksiin ja jännittävää seurata niitä ja samalla oppia lisää.”

Kuulostaako tutulta? Oma motivaatio osakesijoittamista kohtaan on hyvä selvittää ennen aloittamista. Nordean Kaupankäyntipalveluita kehittävän tiimin vetäjän Anna Ehantin mukaan osakesijoittaminen on usein hyvä säästämisen vaihtoehto, jos on kiinnostunut seuraamaan osakemarkkinoita.

– Suora osakesijoittaminen vaatii jonkin verran taustatietoa ja hieman enemmän vaivannäköä, kuin esimerkiksi rahastosijoittaminen. Jos ei ole yhtään kiinnostunut seuraamaan markkinaa tai tekemään itsenäisiä osto- ja myyntipäätöksiä, niin osakesijoittaminen ei yleensä ole paras vaihtoehto, Ehanti sanoo.

Jos sen sijaan on motivoitunut opiskelemaan osakemarkkinoiden toimintalogiikkaa, osakesijoittamisesta voi saada paljon irti. Samalla, kun perehtyy osakemarkkinoihin ja yhtiöiden toimintaan, oppii niistä lisää. Osakesijoittaja pääsee myös vaikuttamaan omiin sijoituksiinsa tarkasti ja esimerkiksi seuraamaan omien yksittäisten sijoitustensa arvoa koko ajan.

Monelle osakesijoittaminen onkin varallisuuden kartuttamisen ohella antoisa harrastus.

– Jos on kiinnostunut jonkin tietyn yhtiön toiminnasta, vaikka Coca-Colasta tai Applesta, tai tuntee jonkin toimialan erityisen hyvin, voi olla kiinnostavaa omistaa sen yhtiön tai toimialan osakkeita ja seurata niiden menestymistä, kertoo Ehanti.

Selvitä oma riskinottokykysi  

Oman motivaation lisäksi on tärkeää selvittää, miten pitkäksi aikaa haluaa sijoittaa ja minkälaista riskiä, eli arvon vaihtelua, on valmis sietämään.

Osakkeet, kuten rahastosijoituksetkin, saa realisoitua rahaksi nopeasti verkossa. Osakesijoittaminen kannattaa kuitenkin parhaiten pitkällä aikavälillä ja siksi kärsivällisyys palkitaan. Osakkeiden arvo heilahtelee aina, mutta kun pysyy pitkän aikavälin suunnitelmassa, ei yksittäisiä heilahteluja tarvitse hätkähtää.

Ehantin mukaan sijoitettavan varallisuuden tulisikin olla sellaista rahaa, jonka voi laittaa sivuun pidemmäksi aikaa ilman, että oma elämä siitä kärsii.

– Mieti, paljonko voit sitoa rahaa sijoituksiin pitkäkestoisesti ja miten paljon voit menettää ilman, että siitä koituu sinulle ongelmaa, hän sanoo.

Sijoittamisessa riskillä tarkoitetaan epävarmuutta sijoituksen tulevasta tuotosta.  Mitä enemmän epävarmuutta sijoitukseesi liittyy, sitä riskipitoisempi se on. Toisaalta, mitä enemmän riskiä siedät, sitä suurempaa tuottoa voit tavoitella.

Muista, että hyvien sijoituspäätösten taustalla on sijoitussuunnitelma.

Hajauta, hajauta ja hajauta!

Keskeisintä riskien hallinnassa on hajauttaminen. Järkevä hajauttaminen on sijoittajalle olennaisempaa, kuin esimerkiksi markkinoiden aktiivinen seuranta tai yhtiökohtainen tuntemus. Kun hajautus on hyvin tehty, sijoitussalkun arvo kehittyy tasaisemmin. Hyvin hajautetun salkun arvo ei romahda, vaikka yhdellä osakkeella menee huonosti.

Sijoituksia voidaan hajauttaa maantieteellisesti, toimialakohtaisesti ja ajallisesti sekä eri omaisuuslajien välillä. Hajauttaessasi pienennät riskiä ostamalla useiden eri yhtiöiden osakkeita eri toimialoilta ja eri maista ja maanosista. Ajallinen hajauttaminen toteutuu, kun ostat esimerkiksi osakkeita säännöllisesti pitkällä tähtäimellä. Näin tulet tehneeksi sijoituksia niin lasku- kuin nousuaikoina.

Lue lisää sijoittajan riskin hajauttamisesta

Osake- vs. rahastosijoittaminen   

Mitä eroa on sillä sijoittaako osakkeisiin suoraan vai rahastojen kautta?

Käytännössä ostat samaa tavaraa, oli kyseessä sitten osake-osto tai osakerahasto-osto. Sijoitusmuotojen ero on siinä, että osakkeita ostaessasi ostat yhdellä kertaa vain yhtä yritystä, kun taas rahastoon sijoittaessasi ostat samalla kertaa useampaa yritystä.

Kun sijoitat rahastoon, salkunhoitaja tekee yksittäiset ostopäätökset ja huolehtii samalla hajauttamisesta. Yksittäisiä osakkeita ostaessasi teet osto- ja myyntipäätökset itsenäisesti. Rahastosijoittamisessa hajauttaminen on siis automaattista, mutta osakesijoittamisessa sinun on huomioitava hajauttaminen itse.

Osakesijoittamisen aloittaminen vaatii keskimäärin hieman suurempaa rahallista alkusatsausta kuin rahastosijoittamisen aloittaminen. Koska rahastot sijoittavat automaattisesti useaan kohteeseen, saat hyvän hajautuksen sijoituksillesi jo pienemmälläkin rahasummalla. Hajautetun osakesalkun rakentaminen vaatii jonkin verran enemmän sijoitusvaroja, sillä vain muutamia osakkeita ostaessasi hajauttaminen ei vielä toteudu.

Kannattaa muistaa, etteivät osake- ja rahastosijoittaminen ole millään tavalla toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.

– Suuri osa kokeneista sijoittajista vannoo sekä rahastojen että osakkeiden nimiin ja monille sijoittajille sopiikin hyvin osake- ja rahastosäästämisen yhdistäminen, toteaa Ehanti.  

Nordea tarjoaa erittäin kilpailukykyisen hinnoittelun osakeostoihin. Osakkeiden ostamisen palkkio on maksimissaan 1 %, suuremmilla summilla ostaessa vähemmän. Tämä tarkoittaa, että ostaessasi esimerkiksi yhdysvaltalaisia osakkeita 100 eurolla, maksat välityspalkkiota 1 euron. Lue lisää.  

Kiinnostuitko osakesäästämisestä? Lue tästä lisää ja varaa aika tapaamiseen, niin tehdään sinulle henkilökohtainen säästämisen ja sijoittamisen suunnitelma.

Haluaisitko ajankohtaisia uutisia säästämisestä, sijoittamisesta sekä talouden ja markkinoiden kehityksestä säännöllisesti sähköpostiisi? Tilaa tästä Premium-uutiskirje.

Tietoa ja opastusta osakemarkkinoiden saloihin saat kätevästi Nordean Sijoittajawebinaareista. Voit ilmoittautua esimerkiksi webinaariin, jossa kerrotaan miten Nordea Investor toimii.

Nordea Investor – sijoitussalkku taskussa

Nordea Investor on palvelu, josta löydät kaikki sijoittamisessa tarvitsemasi tiedot ja toiminnot. Palvelun avulla seuraat markkinoita helposti missä ja milloin vain ja teet toimeksiantoja ja käyt kauppaa silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Palvelua voit käyttää sujuvasti millä tahansa mobiililaitteella tai tietokoneella.

Tutustu Nordea Investor -palveluun

Sijoitussalkku taskussa – lue lisää

Teksti: Veera Argillander

Kopioi sivun linkki: