Hyvien sijoituspäätösten taustalla on sijoitussuunnitelma

Vievätkö pörssikurssien arvonvaihtelut yöunesi vai nautitko jännityksestä? Tärkeintä on kummassakin tapauksessa tehdä sijoitussuunnitelma oman riskinottokyvyn mukaan.

Onko pankkitililläsi säästöjä? Hieno juttu, jos on! Muistathan kuitenkin, ettei säästöjen pitäminen tilillä lepäämässä ole tehokkain tapa saada niitä poikimaan tuottoa. 

Mikäli sinun ei ole tarkoitus käyttää säästöjäsi esimerkiksi muutaman kuukauden päässä häämöttävään lomamatkaan tai uuden pesukoneen hankintaan, kannattaa ne sijoittaa pitkällä aikavälillä.

Sijoitussuunnitelmalla suuntaviivat selväksi

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – sama pätee myös sijoittamiseen. Jotta pankkisi voi auttaa sinua tekemään hyviä sijoituspäätöksiä, on pankin tärkeä tietää, millaista kokemusta sinulla on sijoittamisesta ja millaisia toiveita ja tavoitteita haluat asettaa sijoituksillesi. 

– Asiakkaan tietojen pohjalta voimme lähteä selvittämään, millaista tuottoa kukin odottaa sijoituksilta ja ennen kaikkea, millaista riskiä eli sijoitusten arvon vaihtelua hän on valmis sietämään, kertoo sijoittamisen ja säästämisen asiantuntija Mirkka Hollmérus Nordeasta.

Hollmérus korostaa, että sijoittamisessa on tärkeää tehdä pitkän ajan suunnitelma ja pitäytyä siinä. Parhaiden yksittäisten sijoituskohteiden, kuten yksittäisen osakkeen, rahaston tai joukkolainan, valinta ja kohteiden arvonkehityksen ennustaminen on hyvin vaikeaa.

– Kannattaa tehdä suunnitelma ja noudattaa sitä, jolloin ei tarvitse hätkähtää jokaista pörssikurssin heilahdusta.

Hollmérus kertoo, että tutkimusten mukaan hyppiminen yhdestä sijoituskohteesta toiseen on ajan kuluessa tuoton kannalta haitallisempaa kuin suunnitelmallisuus ja usean omaisuuslajin sisällyttäminen sijoitussuunnitelmaan.

Hajauta ja hallitse 

Sijoittamisessa riskillä tarkoitetaan epävarmuutta sijoituksen tulevasta tuotosta. Mitä enemmän epävarmuutta sijoitukseesi liittyy, sitä riskipitoisempi se on. Mitä enemmän riskiä siedät, sitä suurempaa tuottoa voit tavoitella.

Jos haluat minimoida riskin, paras lääke siihen on sijoitusten hajauttaminen.

– Hajauttaminen on edellytys sille, että salkun tuoton keskimääräinen vaihtelu eli riski vähenee ajan kuluessa ja tappion todennäköisyys pienenee, Hollmérus kertoo.

Eri omaisuuslajien lisäksi pitkän aikavälin sijoitussalkussa on tärkeää muistaa sijoitusten hajautus myös jokaisen omaisuuslajin sisällä sekä maantieteellisesti että eri toimialoilla.

– Esimerkiksi pelkästään kotimaisiin osakesijoituksiin keskittynyt osakesalkku heikentää koko salkun tehokkuutta, kun taas kansainvälisesti hajautetussa salkussa tappion todennäköisyys on pienempi, Hollmérus kertoo.

Kun odotuksesi sijoitusten tuoton suhteen sekä riskinsietokykysi ovat neuvojasi tiedossa, voitte yhdessä määrittää tarpeitasi vastaavan hajautuksen eri omaisuuslajeihin eli osakkeisiin ja korkosijoituksiin sekä valita niihin sopivat sijoitustuotteet.

Vaikka siis arastelisitkin riskiä, ei sinun kannata kasata kaikkia munia samaan koriin vaan etsiä neuvojan avulla omiin tavoitteisiisi sopiva yhdistelmä sijoituksia. Sijoittajana päätät kuitenkin itse, millaista riskiä olet valmis sietämään.

Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle sijoittamisen suunnitelma!

Opi lisää riskin hajauttamisesta

Termi tutuksi: Sijoitusobligaatio

Onko sijoitusobligaatio sijoituskohde, jonka tuotto on sidottu ennalta määrätyn kohde-etuuden kehitykseen, vai lupa, jota asiakas voi anoa pankilta sijoittamisen aloittamiseen? Ota selvää ja lue lisää

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kopioi sivun linkki: