Skootterionnettomuus Intiassa opetti matkavakuutuksen tärkeyden

Nuoren naisen ex tempore -reppumatka Intiaan sai uusia ulottuvuuksia, kun hän kurvasi skootterilla liian tiukkaan mutkaan. Millaista on loukkaantua maassa, jossa avohaavat kursitaan kokoon polttamalla ja lääkärin englannin taito rajoittuu lauseeseen: "No broken bones".

Suvi Höydén oli 18-vuotias, kun hän päätti samanikäisen ystävänsä kanssa lähteä Intiaan – ikään kuin aikuistumismatkalle. Idea lähti siitä, kun he löysivät halvat lennot Delhiin. Juuri sen enempää valmistautumista matka ei kaivannut, siivet auki ja maailmalle.

Huolettomina kohti ihmeellistä Intiaa

Suvi ja hänen ystävänsä lähtivät reissuun fiilispohjalta. He eivät olleet varanneet yhden yhtä majoitusta reilun kuukauden pituiselle matkalleen. Matkavakuutukset he sentään olivat hankkineet – nekin aivan viime hetkillä.

Delhistä kaksikko matkusti junalla Suvin intialaisen ystävän häihin Etelä-Intiaan. Häistä tytöt jatkoivat bussilla kohti Goan rantoja, minkä jälkeen oli tarkoitus matkustaa pohjoiseen ja käydä myös Nepalissa.

Suvi Höydén

Puolityhjä rinkka Suvin selässä oli kevyt, ja Intia ihmeitä täynnä. Tytöt kokivat intialaisten häämenojen lisäksi muun muassa Taj Mahalin salaisen takapihan, sillä sisälle ei ollut asiaa korjaustöiden vuoksi. Tutuiksi tulivat myös täyteen tuupatut bussit ja kuoppaiset tiet sekä junat, joissa vaalea nainen oli suuri ihmetyksen kohde.

Kun matkan kulku muutti suuntaansa

Alkeellisen ja tuskaisen kuuman Etelä-Intian jälkeen Goa tuntui ylelliseltä rantalomalta. Tytöt kiersivät rantoja, tapasivat muita reppureissaajia ja majoittuivat unelmiensa bungalowissa, aivan meren rannassa. He tekivät asioita, joita Goassa on tapana tehdä, kuten ottivat tatuoinnit ja vuokrasivat skootterin.

Suvi ja hänen matkakumppaninsa olivat matkalla päivälliseltä takaisin majoituspaikkaansa, kun intialainen liikenne ja huonokuntoinen tie yllättivät Suvin.

– Hidastin risteykseen, mutta tiellä oli niin paljon hiekkaa, että skootteri lähti altani. Kaaduin niin, että toinen jalka jäi skootterin alle. Liu'uin monta metriä eteenpäin jalka skootterin ja asfaltin välissä.

Onnettomuuspaikka oli Intialle ominainen suuri risteys, johon liittyi Suvin mukaan "joku kymmenen tietä". Autojen lisäksi eri suuntiin yrittivät päästä skootterit, pyörät, jalankulkijat ja lehmät. Liikenne Intiassa on vasemmanpuoleinen, mutta se ei aina päde – oikeastaan sääntöjä ei ole.

Hetkessä Suvi oli ihmisjoukon ympäröimänä. Suvi itse oli shokissa ja uskoi jalan irronneen kokonaan, koska ei tuntenut sitä. Suvin ystävä vakuutti, että jalka oli edelleen paikallaan. Kaatuminen oli aiheuttanut jalkaan suuren avohaavan, joka vuosi runsaasti verta. Eräs paikalle sattunut mies tarjoutui viemään tytöt sairaalaan, mutta rahasti heidät putipuhtaiksi palveluksestaan.

– Intialle tyypilliseen tapaan jalan avohaava vain poltettiin kiinni, jotta verenvuoto saatiin tyrehdytettyä. Juuri muuta jalalle ei tehty sairaalassa, vaikka yritin selittää epätoivoisesti, ettei kaikki ollut kunnossa. Vastaukseksi sain toistuvasti: no broken bones, ei rikkinäisiä luita.

Koska tytöt oli kynitty jo matkalla sairaalaan, heillä ei ollut varaa maksaa Suvin lääkkeitä ja kävelysauvoja – hinta oli noin 5 dollaria. Suvin ystävä oli kuitenkin soittanut vakuutusyhtiöön pian tapaturman satuttua, joten Suvilla oli jo seuraavana päivänä aika sopimuslääkärille Goassa.

Lentokenttä

Jalka edellä takaisin Suomeen

Suvi onnittelee itseään siitä, että hän tuli jostain syystä toisiin aatoksiin. Nuoren naisen matkabudjetti oli pieni, joten oiva säästämisen paikka kävi mielessä. Alun perin matkaan meinattiin lähteä ilman matkavakuutusta.

– Onnettomuuden jälkeen taputtelin itseäni olalle ja mietin, että hyvä Suvi, hienosti toimittu.

Vakuutusyhtiön sopimuslääkärillä todettiin jalan olevan niin pahassa kunnossa, että Suvin reissu loppuisi siihen – oli palattava Suomeen. Hän ei kuitenkaan saanut heti lupaa lentää, sillä avohaavan kanssa lentämisessä on riskinsä.

Kun tapaturmasta oli vierähtänyt lähes viisi päivää, Suvi halusi varoituksista huolimatta lähteä matkaan, sillä jalka oli alkanut osoittaa tulehtumisen merkkejä. Matkan Delhistä Helsinkiin hän matkusti bisnesluokassa. Vakuutusyhtiö oli järjestänyt paikan, sillä Suvin oli matkustettava jalka suoraksi paketoituna. Lisäksi liikkuminen tapahtui pyörätuolilla.

– Töölön sairaalassa lääkärin ensimmäinen reaktio oli, että mitä ihmettä sun jalalle on tehty. Jalka jouduttiin käytännössä avaamaan uudestaan ja puhdistamaan kivistä, liasta ja kuolleesta ihosta. Myös sijoiltaan mennyt polven kierukka laitettiin vihdoin paikoilleen.

Jos Suvi olisi vielä jäänyt Intiaan pidemmäksi aikaa, kuumuus ja epähygieeniset olot olisivat tehneet tehtävänsä – jalka olisi voinut tulehtua erittäin pahasti.

Suvi Höydén

Ei sittenkään kuolematon

Oliko kyse nuoruudesta vai rennosta elämänasenteesta, Suvi ei ottanut onnettomuuttaan kovin raskaasti – kokemus sekin oli, hän toteaa. Hän on ollut nykyisin varovaisempi, mutta vuokraisi edelleen skootterin. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta jos voi jotenkin varautua, se kannattaa.

– Ilman vakuutusta minulle olisi tullut maksettavaksi noin 10 000 euron edestä lääkäri-, lääke- ja lentokuluja. Loppujen lopuksi kaikki hoitui ja jalka saatiin kuntoon. Periaatteessa tämä olisi voinut tapahtua vaikka Suomessa. Se vain sattui tapahtumaan minulle Intiassa.

Suvi kertoo, ettei suhtaudu matkustamiseen enää yhtä naiivisti.

– Ei, en ollutkaan täysin kuolematon, Suvi naurahtaa.

Suvi Höydén on nyt 27-vuotias matkabloggaaja ja on kaiken kaikkiaan matkustanut 28 maassa.

Oletko lähdössä matkalle? Varmista tästä, että vakuutus on kunnossa.

Matkailijan neljä selviytymisvinkkiä

Matkavakuutus, maalaisjärki ja muutama turvavinkki takaavat nautinnollisen reissun. Katso matkailijan neljä selviytymisvinkkiä

Teksti: Veera Teppola

Kuvat: Maria Moulud

Kopioi sivun linkki: