Jos kesätyöpaikan ovet eivät aukea, neuvokas nuori työllistää itse itsensä. 19-vuotias Elina Kollanus perusti oman 4H-yrityksen, jonka kautta hän ulkoiluttaa ja hoitaa lomaa kaipaavien omistajien lemmikkejä.

Pöydän alta kuuluu tuhinaa, kynsien rapinaa ja satunnaisia murahduksia ja röhähdyksiä.

– Mörri ja Tico hiljaa, komentaa Elina Kollanus kahta jaloissa pyörivää cavalier kingcharlesinspanielia.

Valkoruskea Tico on jo 6-vuotias hillitty herrasmies, kun taas Mörri vain 11 kuukautta vanha, pentumaisen leikkisä nuori koira, joka innostaa Ticonkin mukaan painiin.

Olohuoneen perällä isossa häkissä kolme rottaa katselee rimojen välistä uteliaina nenänpäät väristen. Pienemmässä häkissä hiiret taas ovat vetäytyneet omiin oloihinsa nukkumaan. Myöskään hamsterihäkissä ei näy mitään liikettä.

– Se on tyypillisesti yöeläjä, kertoo Elina.

19-vuotiaan Elinan kotona vipeltävät nyt vain hänen omat lemmikkinsä, mutta ei ole tavatonta, että mukana on myös hoitokoira tai -jyrsijä. Kaikki Elinan harrastukset ja aiemmat kesätyöt liittyvät koiriin ja muihin eläimiin. Ei siis liene yllätys, että myös hänen perustamansa yritys Eläinpalvelu MiniMasi liittyy koiriin ja muihin lemmikkieläimiin.

Yrittäjäksi? Mikä ettei.

Ensimmäisen koiransa Ticon Elina sai 12-vuotiaana. Luppakorvainen cavalier oli nuorelle tytölle sopiva valinta ensimmäiseksi koiraksi, koska ne sopivat hyvin seurakoiriksi ja ovat luonteeltaan hauskoja. Sen koommin Elinalla ei ole ollut vaikeuksia keksiä harrastuksia. Hänen vapaa-aikansa on kulunut muun muassa aktiivina Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä, tiedottajana kennelpiirin nuorisojaostossa, dogsitterinä ja uusien dogsitterien kouluttajana 4H-yhdistyksessä sekä omien koirien kanssa rally-tokoa treenaten ja kilpaillen.

Kesällä 2015 Elina toimi koiraleirin ohjaajana sekä 4H-dogsitterinä. Dogsitter-päivystyksen kautta hän kävi ulkoiluttamassa asiakkaiden kaikenkarvaisia koiria.

Idea oman yrityksen perustamiseen lähti siitä, ettei dogsitter-päivystyksen kautta ollut asiakkaina juurikaan muita eläimiä kuin koiria ja kissoja, kun taas Elinalla itsellään oli vuosien kokemus jyrsijöistä, rotista ja muita pieneläimistä. Näin ollen hän päätti tarjota vastaavaa hoitopalvelua myös pieneläinten omistajille.

– Yrittäjyys kiinnosti ja kuulosti mielenkiintoiselta. Minulla oli kuitenkin osaamista taustalla, niin ajattelin, että mikä ettei, Elina kertoo.

Elinan oma yritys Eläinpalvelu MiniMasi näki päivänvalon syksyllä 2015. 4H-yritys oli sopiva tapa kokeilla, millaista olisi tehdä rakkaasta harrastuksesta työ.

Ei tarvitse todellakaan tuonne isoon maailmaan yksin lähteä!

Yrityksen perustaminen oli helppoa. Elina sai apua yritysilmoituksen tekemiseen 4H-yhdistyksen yritysohjaajalta. 4H-yrityskurssipäivässä hän pääsi kartuttamaan lisää oppeja ja ideoita yrittäjyydestä ja sen pelisäännöistä sekä kuulemaan oikean yrittäjän kokemuksia. Kurssin jälkeenkään 4H-yrittäjä ei jää yksin. Jos yrityksen pyörittämisessä tulee mutkia matkaan, oma yritysohjaaja ja 4H-yhdistys neuvovat ja auttavat Elinan mukaan yrittämisen kaikissa vaiheissa.

– Tosi turvallista. Ei tarvitse todellakaan tuonne isoon maailmaan yksin lähteä!

Yrittäjän vastuuta ja vapautta

MiniMasin toiminta on lähtenyt syksyn jälkeen vauhdikkaasti liikkeelle. Satoi, paistoi tai pakasti, Elina ulkoiluttaa vakioasiakkaidensa koiria joka viikko. Kaikki asiakkaat ovat Espoossa ja Vantaalla noin 10 kilometrin säteellä Elinan luota. Työmatkat hän taittaa yleensä bussilla tai polkupyörällä.

Elinan asiakkaat ovat yleensä tuiki tavallisia koiranomistajia, jotka kaipaavat itselleen enemmän vapaa-aikaa tai haluavat tauottaa lemmikkinsä pitkää päivää yksin kotona. Koiria on monen kokoisia, näköisiä ja luonteisia.

– Kääpiömäyräkoirasta 70-kiloiseen leonberginkoiraan, Elina summaa.

Kollanus antaa myös koirille ja omistajille näyttelykoulutusta. Kesällä loma-aikaan hänellä on myös hoidossa esimerkiksi kissoja ja rottia, joita hän käy yleensä hoitamassa ja ruokkimassa asiakkaiden kotona. Esimerkiksi rotat ovat Elinan mukaan todella seurallisia eläimiä ja kaipaavat ihmisen seuraa siinä missä mikä tahansa muukin lemmikki.

– Sylissä rotta kehrää kuin kissa.

Elina kertoo, että toimiminen oman itsensä työnantajana tuntuu hyvältä. Kirjanpito ja kuittien tekeminen sujuvat jo rutiinilla, mutta markkinointi on aiheuttanut vähän päänvaivaa. Yrittäjyys tuo mukanaan paljon vastuuta lemmikeistä ja sovituista työtehtävistä, mutta toisaalta se antaa myös vapautta, kun omista töistään saa päättää joustavasti.

Elämiseen, asuntoon ja sukan varteen

Tulevaan kesään yrittäjänä Elina suhtautuu luottavaisin mielin. Kesällä töitä on näköpiirissä hänelle itselleen sopivasti. Ei liikaa eikä liian vähän. Elina toimii yrittäjänä harrastuspohjalta, joten kesätyötienesteillä ei ole tarkoituskaan maksaa kaikkia elämisen menoja.

– Minulla on tällä hetkellä hinnastokin sen verran alhaalla, ettei pelkällä koiranulkoiluttamisella voisi elää.

Omasta yrityksestä Elina tienaa kuitenkin ihan mukavat taskurahat, joista osa menee elämiseen ja osa säästöön ASP-tilille ja ”sukan varteen”. Pahan päivän varalle kerätyt säästöt ovatkin koiranomistajalle todella tärkeitä, koska nelijalkaisten kanssa voi sattua mitä vain ja tulla yllättäviä kuluja.

– Viime perjantaina tuli eläinlääkärikäynnistä 400 euron lasku, Elina kertoo.

Uusia eläimiä Elina ei aio kesätyöpalkoistaan hankkia.

– Ei! Näillä mennään vähän aikaa, hän naurahtaa.

Tulevaisuus yrittäjänä?

Kesän jälkeen yritystoiminta jatkuu laboranttiopintojen ohessa. Opiskelu eläintenhoitajaksi olisi ollut eläinrakkaalle Elinalle luonteva jatko harrastukselle, mutta heikot työllistymisnäkymät pistivät miettimään muuta alaa. Myös harrastuksesta ammatin tekeminen arvelutti.

– En ollut varma siitä, haluaisinko että lemmikit ovat koko elämä.

Elina uskoo, että yrittäjyydestä on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa. Hän ei pidä mahdottomana ajatuksena yhdistää laborantin työtä ja eläinharrastusta tai jopa eläinyrittäjyyttä tulevaisuudessa valmistumisen jälkeen.

– Olisi siistiä tutkia labrassa vaikka jotain koirien näytteitä, hän kertoo.

Rohkeasti vaan! Ei siinä mitään hirveästi voi menettää.

Elina kannustaa muitakin nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä.

– Rohkeasti vaan! Ei siinä mitään hirveästi voi menettää. Eikä kukaan sinua ainakaan kotisohvalta tule hakemaan, vaan se on itsestä lähdettävä. Reippaudella pääsee tosi pitkälle jo.

Metsälenkille rentoutumaan

Vaikka työt ja harrastukset pitävät Elinan kiireisenä, myös lepo ja töistä palautuminen ovat hänelle tärkeitä.

– Välillä pitää vähän jarrutella itseä, että mitä töitä pystyy ottamaan ja mitä ei. Muutaman kerran olen joutunut sanomaan, että nyt ei tähän riitä aika, kun pitää kuitenkin laittaa omat eläimet ja oma elämä etusijalle.

Elina lepää yleensä olemalla yksin. Tai siis ei yksin vaan kahden koiran, kolmen rotan, kolmen hiiren ja yhden hamsterin seurassa.

– Jos lähden koirien kanssa metsään, niin se jo rentouttaa.

Saatko kerrytettyä kesätöistä säästöjä? Katso, miten saat suunnitellen säästöistä enemmän irti.

Saavutitko täysi-ikäisyyden? Hyödynnä nuorille tarkoitetut Check-in edut.

Nordea on nyt Snapchatissä! Tarjoamme tipsit, vinkit ja niksit. Ota seurantaan @NordeaSuomi.

4H-järjestö auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen monipuolisen harrastuksen ja mielekästä tekemistä esimerkiksi erilaisten kerhojen, kurssien tai pienimuotoisen yritystoiminnan kautta. Tutustu yleisesti 4H-toimintaan ja tarkemmin oman 4H-yrityksen perustamiseen.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: