Alkuvuodesta kesätöiden haussa käydään kiivain loppukiri ja kilpailu. Kesätyö Nordeassa poiki Remo Villanellolle osa-aikaisen työn oman alan tehtävissä ja avasi silmät myös tulevaisuuden suhteen.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 tammi–maaliskuun aikana avoinna olleista työpaikoista jopa 58 prosenttia oli määräaikaisia työsuhteita. Niihin haettiin erityisesti kesätyöntekijöitä muun muassa teollisuuden ja kaupan alalle.

Määräaikainen työsuhde voi kuitenkin poikia lisää töitä ja avata oven työelämään. Tämän tietää Remo Villanello, 23, jolle Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Nordean Senaatintorin konttorin korkeasta pankkisalista on viimeisen vuoden aikana tullut tuttu paikka. Kun kesätyöt päättyivät, Remo jatkoi koko syksyn oikeustieteiden opintojensa ohessa työskentelyä osa-aikaisesti perintöasioiden parissa, Premium Banking -pankkilakimiesten apulaisena.

Tammikuussa 2017 Remo palasi takaisin koulunpenkille suorittamaan tenttejä ja viimeistelemään kandidaatin tutkielmaansa. Puolen vuoden päässä häämöttää opintojen ensimmäinen etappi, oikeustieteiden notaarin tutkinto. Sitä ennen Remo viettää kuitenkin vielä ansaittua lomaa Vietnamissa. Onhan kaksi edellistä kesää ja syksykin kuluneet töissä Nordeassa. Mutta miten Remo päätyi Nordeaan töihin? Annetaan hänen itsensä kertoa.

Kaverin vinkkaamana pankkialalle

Alkuvuodesta 2015 Remo oli samassa tilanteessa kuin monet muutkin nuoret: kesäksi piti saada töitä. Remo haki töitä niin lakitoimistoista kuin muistakin yrityksistä. Oman alan työt olivat kuitenkin vielä ensimmäisen vuoden oikeustieteiden opiskelijan ulottumattomissa. Työkokemusta ja tietotaitoa ei ollut ehtinyt juurikaan karttua, koska kaikki aika, kesät mukaan lukien, oli kulunut tiiviisti paljon aikaa vievän judoharrastuksen parissa.

– Treenasin ympäri vuoden noin kaksi kertaa päivässä aamuin illoin. Ei ollut sen takia aikaa käydä töissä, Remo kertoo.

Kauppakorkeakoulussa vuotta ylemmällä vuosikurssilla opiskeleva kaveri vinkkasi Remolle, että Nordea voisi olla yksi hyvä vaihtoehto kesätyönantajaksi.

– Kuulosti hyvältä ajatukselta hakea töihin pankkialalle, koska muun muassa sijoittaminen kiinnosti ja kiinnostaa edelleenkin, Remo kertoo.

Remo tutustui Nordean nettisivuilla kesätyöpaikkoihin ja täytti hakemuksen. Pari viikkoa hakemuksen lähettämisen jälkeen hän sai puhelun konttorinjohtajalta ja kutsun työhaastatteluun.

Ole ajoissa liikkeellä

Remo kävi ensin kesätyöhaastattelussa Töölön konttorissa, sitten Mannerheimintiellä. Jälkimmäinen haastattelu tärppäsi. Vain noin viikko haastattelun jälkeen Remo sai tietää, että hänet oli valittu palveluneuvojaksi Nordean Mannerheimintien henkilö- ja yritysasiakkaita palvelevaan konttoriin.

Jälkikäteen Remo antaa muille kesätyönhakijoille muutaman vinkin. Niistä tärkein on: ole ajoissa liikkeellä. Remo uskoo, että hakija antaa työnantajallekin paremman kuvan itsestään, jos lähettää hakemuksen ajoissa eikä mattimyöhäisenä.

– Oma hakemus lähti melkein viimeisenä päivänä. Hiukan myöhässä, mutta kuitenkin tarpeeksi ajoissa, Remo summaa.

Aiemmin judotreeneihin keskittynyt Remo oli ensimmäistä kertaa kesätyöhaussa ja sen vuoksi kokematon. Hän ei ymmärtänyt, että osa kesätyöpaikoista saatetaan täyttää jo jopa vuotta aikaisemmin.

Haastattelutilanteessa Remo suosittelee olemaan oma, rento itsensä. Hän vinkkaa ottamaan haastatteluun mukaan kaikki hakemuksen ohessa lähetetyt liitteet tulosteina.

– Silloin voi antaa haastattelijalle suoraan vaikkapa CV:n, jos hän ei ole saanut sitä HR-osastolta.

Palaute on aina hyödyllistä ja etenkin silloin, jos on vähän epävarma, mikä haastattelussa meni pieleen. Ja voihan haastattelusta tulla myös hyvää palautetta, ei pelkkää huonoa.

Ensimmäisestä haastattelusta Töölön pankkikonttorissa Remo sai palautetta konttorinjohtajalta, että hän oli puhunut hieman ohi avoinna olleen palveluneuvojan pestin. Niinpä Remo otti neuvosta vaarin ja seuraavassa haastattelussa Mannerheimintien konttorissa hän keskittyi puhumaan työtehtävään liittyvistä asioista ja osaamisestaan. Jos haastattelusta ei automaattisesti anneta palautetta, kannattaa sitä pyytää, sillä se auttaa kehittymään.

– Palaute on aina hyödyllistä ja etenkin silloin, jos on vähän epävarma, mikä haastattelussa meni pieleen. Ja voihan haastattelusta tulla myös hyvää palautetta, ei pelkkää huonoa, Remo sanoo.

Työntäyteisiä päiviä kesätöissä

Remon kesätyöt alkoivat 1. kesäkuuta 2015. Kesä palveluneuvojana vierähti vauhdilla, sillä uudessa työssä oli paljon opittavaa. Töitä riitti eikä joutilaana tarvinnut olla.

– Koko ajan oli tehtävää, mutta ei kuitenkaan ihan liikaa. Päivät kuluivat nopeasti työn touhussa, Remo summaa. 

Työpaikan ilmapiiri oli hyvä. Erityisesti Remo kiittää työkavereita ja esimiestään, joilta pystyi kysymään aina tarpeen tullen neuvoa vaikkapa eri järjestelmien käyttöön. Mannerheimintien konttorissa oli myös paljon muita kesätyöntekijöitä, joiden kanssa Remo sai jakaa kokemuksia ja joilta hän sai vertaistukea.

Kesätyöpesti päättyi syyskuun lopussa. Neljästä Nordeassa vietetystä kuukaudesta Remolle jäi käteen paitsi palkka ja tukevat säästöt käytettäväksi opiskeluvuoden aikana, myös roppakaupalla tärkeää työkokemusta.

Kesätyö Nordeassa myös avasi Remon silmät. Kun hän jutteli kesän aikana niin kokeneiden lakimieskollegoiden kuin muiden nuorten kanssa, hän huomasi, että pankki tarjoaa tehtäviä laidasta laitaan. Töitä on myös oman alan eli lakiasioiden parissa.

Ensimmäisen kesän aikana kypsyi ajatus, että Remo hakisi Nordeaan kesätöihin myös seuraavana kesänä, painottaen lakipuolen tehtäviä. Niinpä Remo laittoi keväällä 2016 hakemuksen avoimeen kesätyöhakuun, jonka kautta vanhat työntekijät tulivat haastatelluksi ja valituksi ensisijaisesti.

Ovi auki oman alan töihin

Toisena kesänä työpaikka aukesi Senaatintorin konttorista. Suurin muutos ensimmäiseen kesään oli se, ettei Senaatintorin konttorissa ollut kassapalveluita, kun taas keskeisellä paikalla sijaitsevaan Mannerheimintien konttoriin monet asiakkaat tulivat pelkästään nostamaan käteistä. Tämä muutos työtehtävissä ja ensimmäiseltä kesältä karttunut kokemus vaikuttivat Remon mukaan asiakastapaamisiin.

– Ensimmäisenä kesänä meni oma aikansa oppia tekemään jo pelkästään rahojen siirtoa. Kun toisena kesänä perusasiat hoituivat nopeammin tietokoneella, pystyi keskittymään asiakkaaseen entistä paremmin, Remo summaa.

Ensimmäisenä kesänä opitut asiat palasivat nopeasti mieleen, joten enää hän ei tarvinnut työkaveria opettamaan alkuun. Kun perustyöt sujuivat jo jouhevasti, Remolla oli aikaa esimerkiksi oppia entistä paremmin selvittämään asiakkaan tarpeita ja tarjoamaan tämän elämäntilanteeseen sopivia ratkaisuja.

Menin kysymään suoraan konttorinjohtajalta, että olisiko mahdollista tehdä osa-aikatöitä lakiosastolla.

Kesän aikana Remo pääsi tekemään hieman töitä myös pankkilakimiesten kanssa ja syksyllä hän saikin osa-aikaisen pestin pankkilakimiesten assistenttina. Osa-aikatyössä Remo teki pääasiassa lakimiesten taustatöitä, mutta oli tarvittaessa pankkilakimiehen mukana puolueettomana todistajana muun muassa perunkirjoitustilanteessa tai testamenttia allekirjoittaessa. Osa-aikatyöstä Remon on kiittäminen omaa aktiivisuuttaan.

– Menin kysymään suoraan konttorinjohtajalta, että olisiko mahdollista tehdä osa-aikatöitä lakiosastolla, Remo kertoo. 

Osa-aikainen tuntityö sopi mitä parhaiten yhteen oikeustieteen opintojen kanssa. Remo oli yleensä maanantaista keskiviikkoon töissä ja muun viikon hän opiskeli. Jos tenttejä oli enemmän, Remo oli vähemmän töissä. Jos taas opinnoissa oli helpompaa, hän pystyi tekemään enemmän töitä. 

– Tämä on ollut todella joustavaa Nordean puolelta, mikä on ollut hieno asia minulle. Olen saanut tehdä töitä omien aikojeni mukaan.  

Työkokemuksen turvin kohti tulevaa

Oikeustieteiden notaarin tutkinnon jälkeen on jälleen aika tehdä kesätöitä. Remo on jutellut jo alustavasti töistä Senaatintorin konttorissa. Kesäksi olisi mahdollisesti tarjolla samanlaisia lakipuolen työtehtäviä, mitä hän on jo tehnyt osa-aikaisesti. Lisäksi Remo aikoo hakea jälleen kesätöihin myös lakifirmoihin. Niistä hän saisi entistä monipuolisempaa kokemusta lakialan töihin. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, opinnot jatkuvat syksyllä maisterin tutkinnon parissa. 

Jos haluaa edetä, pitää olla oma-aloitteisuutta ja rohkeutta ottaa vastuuta. Annetut tehtävät on suoritettava eikä deadlineista voi myöhästyä.

Tärkeimmäksi Nordeassa työskentelystä saaduksi evääksi Remo listaa työkokemuksen. Hänen mielestään vain tekemällä töitä oppii, mitä työnteko on ja mitä se vaatii.

– Jos haluaa edetä, pitää olla oma-aloitteisuutta ja rohkeutta ottaa vastuuta. Annetut tehtävät on suoritettava eikä deadlineista voi myöhästyä, Remo sanoo.

Muutaman vuoden päässä siintävässä, maisterin tutkinnon jälkeisessä tulevaisuudessa Remo näkisi itsensä hyvin mielellään työskentelemässä lakiasioiden parissa Nordeassa, koska työtehtävien tarjonta on niin monipuolinen. 

– Kun olen jutellut pitkään talossa olleiden lakimiesten kanssa, olen kuullut, että heidän työnkuvansa on ollut laaja. Nykyiset perintöpuolen työt eivät ole ainoa asia, mitä lakimies voi tehdä – on todella paljon muutakin, Remo kertoo.

Kesä- ja osa-aikatyöllä perintöasioiden parissa on ollut myös vaikutusta siihen, mikä Remoa kiinnostaa omalla alalla. Nyt työn alla on kandidaatin tutkielma töiden kautta tutuksi tulleesta jäämistösuunnittelusta.

Tänä vuonna kesätöitä hakeville Remo vinkkaa, että Nordeassa on kesätyöntekijöille paljon kannustimia. Tarjolla on erilaisia koulutustapahtumia ja -päiviä, kesätyöntekijöiden yhteiset päätösjuhlat sekä kesiskisa eli kesätyöntekijöiden palkitseminen kuukausittain ja viikoittain, mikäli he ovat suoriutuneet hyvin tietyistä tehtävistä tai tehneet hyvää tulosta. Viime kesänä Remo tuli ensimmäiseksi Kanta-Helsingin alueella digitaalisuuteen liittyen, kun hän sai eniten asiakkaita lataamaan älypuhelimelleen tunnuslukusovelluksen.

– Se tuo virikettä työhön, kun yrittämisestä palkitaan, Remo summaa.

Kesätöihin finanssialalle?

Nordea tarjoaa Suomessa vuosittain nuorille ja opiskelijoille yhteensä noin 400 kesätyöpaikkaa. Kesätyöntekijät työskentelevät pääosin erilaisissa myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä konttoriverkostossa sekä Nordean Asiakaspalvelu 24/7 Online -yksiköissä eri puolilla Suomea niin henkilö- kuin yritysasiakkaiden parissa. Jos olet yli 18-vuotias ja valmis työskentelemään vähintään kolmen kuukauden ajan touko-syyskuussa, voit hakea kesätöihin Nordeaan

Haku Nordean kesätyöpaikkoihin on 1.2.–19.2.2017. Katso täältä Nordean kesätyöpaikat.

Teksti: Paula-Maija Wallin

Kuvat: Pinja Nikki

Kopioi sivun linkki: