Robin Rewell ja Lauri Kapulainen auttavat kesällä Nordean asiakkaita 24/7 -asiakaspalvelussa. Nuorilla miehillä on takana positiivisia kokemuksia aiemmista kesätöistä ja työnhausta ja edessä kesä täynnä suuria odotuksia.

Kesäkuussa Nordea 24/7-asiakaspalvelussa näkyy uusia kasvoja – kesätyöntekijät ovat saapuneet taloon. Näiden kasvojen joukosta löytyvät myös 21-vuotias kauppatieteiden opiskelija Robin Rewell sekä liiketalouden opintojaan viimeistelevä, 22-vuotias Lauri Kapulainen. Rewell ja Kapulainen saavat tänä kesänä kokea, miltä työskentely pankkialalla tuntuu.

Rewellille on karttunut työkokemusta perheyrityksissä. Kapulainen on aiempina kesinä työskennellyt varastossa ja opintojen ohella työskennellyt telealalla. Kokemukset aiemmista kesätöistä ovat positiivisia, ja molemmat miehet odottavat innolla, mitä kesätyö pankissa tuo tullessaan.

Erilaisia polkuja pitkin pankkiin

Rewellille idea hakea Nordean asiakaspalveluun kesätöihin tuli sisarusten kautta. Kapulainen puolestaan törmäsi avoimeen kesätyöpaikkaan rekrytointimessuilla.

– Sekä isoveljeni että -siskoni ovat olleet töissä Nordea 24/7-asiakaspalvelussa, ja heiltä olen kuullut työstä paljon hyvää, Rewell kertoo.

Sisarusten kertomusten innoittamana Rewell päätyi tutkimaan Nordean verkkosivua, josta löysi tiedon avoimista kesätyöpaikoista sekä ohjeet hakemiseen. Rewell päätti lähettää hakemuksen ja sai kutsun työhaastatteluun.

Kapulaiselle työpaikka puolestaan tuli vastaan onnekkaan sattuman myötä. Hän oli tekemässä opinnäytetyötä korkeakoulun tiloissa ja huomasi, että talossa järjestettiin uramessut. Messuilla opiskelijat saivat mahdollisuuden tavata eri yritysten edustajia. Yritysten esittelypisteiden joukosta Kapulainen löysi Nordean. Pankkiala oli kiinnostanut Kapulaista jo pidempään ja hän päätti mennä esittäytymään. Myöhemmin hän täytti vielä hakemuksen Nordean verkkosivuilla, mistä seurasi lyhyt puhelinhaastattelu.

Itseluottamus ja rohkeus palkitaan

Tieto kesätyöpaikan varmistumisesta tavoitti Kapulaisen kesken opinnäytetyöseminaarin. Yllätys oli hänen mukaansa erittäin positiivinen. Myös Rewell ilahtui paljon, kun tuleva esimies soitti onnitellakseen uudesta työpaikasta.

– Tuntui hienolta saada työpaikka, jota oli kovasti halunnut, Rewell kertoo.

Kilpailu kesätöistä on kovaa, ja kesätyöpaikan saaminen vaatii Rewellin ja Kapulaisen mielestä omien taitojen ja kokemuksen lisäksi asennetta. He ovat yhtä mieltä siitä, että potentiaalinen työnantaja tulee kohdata rohkeasti ja omiin taitoihin luottaen.

– Rekrytointimessuilla moni ei uskalla mennä tarpeeksi reippaasti esittäytymään yrityksille. Itse menin vain rohkeasti juttelemaan. Ajattelin, että eihän siinä ainakaan mitään voi hävitä, Kapulainen muistelee.

Työhaastattelu on monelle työnhaun jännittävin vaihe. Rewellin mielestä siihen ei kuitenkaan pitäisi valmistautua liikaa, jotta vastaukset eivät kuulosta ulkoa opetelluilta. Hän pyrki menemään haastatteluun rennolla ja spontaanilla asenteella ja vastasi jokaiseen kysymykseen parhaansa mukaan.

Rewellin mielestä rentous ja spontaanius eivät kuitenkaan kuulu haastattelutilanteen pukukoodiin. Rewell puki haastatteluun ylleen tummat housut, kauluspaidan, pikkutakin sekä siistit kengät. Kapulainen oli puolestaan esittäytynyt jo messuilla, joten erillistä työhaastattelua ei lyhyttä puhelinhaastattelua lukuun ottamatta tarvittu. Kapulainen on kuitenkin Rewellin kanssa samoilla linjoilla pukeutumisen suhteen. Hän jättäisi hupparin kaappiin ja pukeutuisi työhaastattelua varten suoriin housuihin sekä kauluspaitaan.

Työpaikan saamiseen vaikuttaa myös huolella tehty ansioluettelo. Hyvä ansioluettelo on kaksikon mielestä helposti luettava ja ytimekäs.

– Oma osaaminen pitää tuoda rohkeasti esille. Ansioluetteloa tehdessä on hyvä miettiä omaa erityisosaamistaan sekä sitä, miten se vastaa juuri siihen työtehtävään, jota hakee. Lisäksi ansioluettelossa on hyvä olla oma kuva sekä tiedot koulutuksesta, aiemmasta työkokemuksesta, kielitaidosta sekä mahdollisista harrastuksista, Kapulainen lisää.

Uusien asioiden opettelu voi jännittää

– Luottavaisin fiiliksin ja innolla tässä mennään, Rewell kuvailee tuntemuksiaan lähestyvästä kesätyöstä.

Myös Kapulaisen tunnelmat ovat luottavaiset, eikä mikään tunnu suuremmin jännittävän miestä. Uusi työ tuo kuitenkin mukanaan paljon opeteltavia asioita. Kapulaisen mielestä työn aloittamiseen kuuluu aina pieni jännitys siitä, miten esimerkiksi uusien tietokonejärjestelmien oppiminen sujuu. Miehen mukaan uuden oppimista kuitenkin helpottaa, mikäli perehdytykseen on varattu tarpeeksi aikaa.

– Jos jännittää, niin kannattaa muistaa, että muutkin työntekijät ovat käyneet saman vaiheen läpi ja pärjänneet hyvin. Välillä on hyvä miettiä jo pidemmälle, eli sitä hetkeä, jolloin asiat ovat jo hallussa, Kapulainen lisää.

Palkkaa säästöön ja kesän menoihin

Kesätyö kartuttaa omien taitojen ja uusien kokemusten lisäksi myös kukkaroa. Rewellillä ja Kapulaisella on jo suunnitelmat selvillä, mihin he aikovat palkkansa käyttää.

Kapulainen on suunnitellut laittavansa rahat pääosin säästöön ASP-tilille. Suunnitteilla on nimittäin muutto Helsinkiin sekä oman asunnon ostaminen.

Rewell puolestaan on ajatellut käyttää palkan päivittäisiin menoihin ja vaateostoksiin. Osa kuluu myös kesän festarireissuilla. Ensi keväänä edessä ovat myös neljän kuukauden vaihto-opinnot, joita varten Rewell on ajatellut säästää osan palkastaan. Rewell on myös pohtinut osakkeisiin sijoittamista. Osaamista sijoittamisesta löytyy jo jonkin verran, sillä mies on opiskellut myös rahoitusta. Osakesijoittamisessa Rewelliä kiinnostavat omatoimisuus ja mahdollisuus suurempiinkin tuottoihin.

Ensikosketus pankkialaan

Edessä on useampia kuukausia uusien haasteiden parissa. Rewell ja Kapulainen odottavat työltä uusia käytännön taitoja sekä mahdollisuutta tutustua pankkialaan. Toisaalta miehet odottavat myös hauskoja hetkiä ja työskentelyä yhdessä uusien työkavereiden kanssa.

– Uskon, että kesän aikana opin paljon siitä, miten puhelimen kautta kommunikoidaan, autetaan ja ratkotaan ongelmia, Kapulainen pohtii.

– On mielenkiintoista nähdä omin silmin, miten pankissa toimitaan ja mitä kaikkea siellä tapahtuu. Ja tietysti samalla oppia näkemästään ja kokemastaan, Rewell komppaa.

Juttu on osa kaksiosaista sarjaa.  Jos haluat kuulla Rewellin ja Kapulaisen kesän kokemuksista ja onnistumisista, lue heistä lisää Ajassa-palvelusta syksyllä.

 

Ajattelitko laittaa kesätyörahoja säästöön? Lue, miten pääset alkuun säästämisessä.

Jo pienillä tuloilla on mahdollista aloittaa säännöllinen säästäminen. Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle säästämisen suunnitelma.  

Teksti: Oona Kansi

Kuvat: Johanna Taskinen

Kopioi sivun linkki: