Armeija-aika laittaa talouden testiin

Miten käyttäisit tulosi, jos ne olisivat 5 euroa 10 senttiä päivässä? Tammikuun 2. päivänä tuhannet nuoret miehet ja naiset aloittavat talouskuurin astuessaan varusmiespalvelukseen, usein kokonaiseksi vuodeksi. Kun elämä pyörii päivärahojen varassa, suunnittelu, säästöt ja turvaverkostot tulevat tarpeeseen.

Puhelinlasku, ASP-säästäminen, elokuvaillat kavereiden kesken. Armeijan aikana arjen pienet menot saavat suuren merkityksen, kun useimpien varusmiesten tulot tippuvat armeijan päivärahoihin.

Puolustusvoimat maksaa varusmiehen menoihin palvelusajan mukaan päivärahaa porrastetusti reilusta viidestä eurosta lähes 12 euroon. Millaista muutosta päivärahoilla pärjääminen merkitsee arkielämässä? Millaiset asiat armeijassa ylipäänsä yllättävät? Ja miten hyvin armeija-ajan menoja voi suunnitella etukäteen?

Kaksi nuorta, Jesse Ahonen, 24, ja Anniina Oksala, 20, kertovat, miten heidän elämänsä muuttui varusmiespalveluksen kynnyksellä, ja millaisella asenteella armeijan aikaisista menoista selviää. 

Erikoispalvelus tukee siviilielämää

Armeijan alkaminen on monelle selvä muutos entiseen elämään. Tuttu arki opiskeluineen ja työssä käymisineen on palveluksen aikana tauolla. Joskus siirtymä voi kuitenkin olla loivempi, kun esimerkiksi valittu palvelustapa tukee siviilissä odottavaa elämää.  

Helsinkiläisen Jesse Ahosen lähtö armeijaan osui hänen jalkapallouralleen hyvään aikaan vuoden 2015 lokakuussa. Myös palveluspaikka oli sopiva, sillä hän suoritti kuuden kuukauden mittaisen palveluksen Kaartin jääkärirykmentin Urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa, nuorille huippu-urheilijoille tarkoitetuissa erikoisjoukoissa. 

Tavanomaisen varusmiespalveluksen ja tiedustelijakoulutuksen lisäksi Ahosen armeija-aikaan kuului säännöllistä ryhmäkohtaista valmennusta oman lajin parissa. Tupakavereina oli muita jalkapalloilijoita sekä yleisurheilijoita ja suunnistajia.

Koulutuksen ansiosta Ahonen pystyi puolen vuoden varusmiespalveluksensa aikana osallistumaan vaivatta seuransa HIFK:n harjoituksiin ja peleihin. Erityiskohtelua ei kuitenkaan ollut tarjolla. Tiedustelijoiden arki oli yhtä vaativaa kuin viereisenkin kasarmin Kaartin jääkäreillä – sillä erotuksella, että useimpien palveluspäivien päätteeksi ohjelmassa olivat vielä omat lajiharjoitukset.

– Urheilukoulusta voi tulla mieleen, että arki siellä olisi lepsuilua, mutta todellisuus oli kaukana siitä, Ahonen nauraa.

Ei siihen tilanteeseen osaa kuitenkaan koskaan varautua.

Kun armeijaan lähtö syksyllä 2015 lähestyi, Ahosen tuntemukset olivat varmasti samanlaiset kuin kenellä tahansa: sekavat, odottavat, pelottavat ja kaikkea siltä väliltä.

– Olin saanut lykkäystä monta kertaa. Onneksi moni kaveri osasi jo kertoa paljon omista kokemuksistaan. Ei siihen tilanteeseen osaa kuitenkaan koskaan varautua.

Ajoituksen puolesta Ahonen oli valmistautunut tulevaan niin hyvin kuin kykeni. Talouden suunnittelu jäi kuitenkin siinä sivussa vähemmälle huomiolle. Suureksi avuksi olivat lopulta vanhemmat, joiden luona Ahonen asui armeija-ajan, mikä merkitsi rahansäästöä. 

Huolellinen valmistautuminen asepalvelusta varten

Espoolainen Anniina Oksala suorittaa parhaillaan reserviupseerikoulua Haminassa. Tammikuussa 2017 hän palaa Uudenmaan prikaatiin Dragsvikiin, missä hän saa upseerikokelaana johdettavakseen joukkueellisen uusia varusmiehiä. 

Vaikka Oksalan palvelus ei ole vielä edes puolessa välissä, vaiherikkaiden kuukausien jälkeen armeijan ensimmäisten päivien jännityksestä tuntuu olevan ikuisuus.

– Suurin yllätys on ollut se, kuinka nopeasti ihmisiin tutustuu. Jo parin päivän jälkeen tuntui kuin olisin tuntenut nykyiset tupakaverini aina, Oksala kertoo.

Armeijan käyminen oli houkutellut Oksalaa pitkään, mutta siihen käytettävä aika tuntui pitkältä. Pitäessään välivuotta lukion jälkeen hänelle kuitenkin kirkastui, ettei yksi vuosi elämästä kaataisi maailmaa. Reserviupseerikoulun käynyt isoveli ja muut kaveriporukan armeijan suorittaneet antoivat neuvoja – myös naisen näkökulmasta. 

Kun Oksala pitkän harkinnan jälkeen teki päätöksensä, aikoi hän myös valmistautua vapaaehtoiseen asepalvelukseen mahdollisimman hyvin. Oksala harrasti kilpauintia ja ratsastusta, joten kuntonsa hän tiesi riittävän. Sen sijaan eniten jännitti toimeentulon muutos, kun työnteolle ei enää jäisi aikaa. Oksala kuitenkin ajatteli, että hyvin suunniteltu talous voisi pelastaa armeija-aikana monelta päänsäryltä.

Oksala kertoo, että raha-asiat ovat aina luonnistuneet häneltä itsenäisesti eikä vuosi asepalveluksessa ole poikkeus. Ongelmien varalta myös turvaverkot olivat kunnossa. 

– Vanhemmat ovat luvanneet auttaa tarvittaessa. Se on vähentänyt huolta, vaikkei mitään paniikkia rahan kanssa ole ollutkaan.

Oksalan tärkeimpänä tavoitteena läpi armeijan on ollut jatkaa ASP-säästötilille säästämistä ensimmäistä omaa kotia varten. Koska rahaa on ollut säästössä, neljännesvuosittaiset talletukset ovat ajaneet kaikkien muiden menojen edelle.

Vaikka armeija-ajan yksityiskohtia oli vaikeaa aavistaa etukäteen, montaakaan kertaa ne eivät ole yllättäneet Oksalaa pahasti. Aivan alkuaikoina, ennen viikkorytmin vakiintumista, Oksalaa huolestutti, saisiko hän järjestettyä säännöllisesti omaa aikaa esimerkiksi puhelinlaskun maksamiseen. Pian kävi kuitenkin selväksi, että siviiliasioiden hoitamiseen jää päivän päätteeksi riittävästi omaa aikaa.

Suuret muutokset siviilissä pistivät taloudenhoidon lujille 

Armeijan tiiviistä rytmistä huolimatta rahan käyttöön tarjoutuu tilaisuuksia iltalomilla ja viikonloppuvapailla, jotka juoksevat melko säännöllisesti läpi varusmiespalveluksen.

Heräteostosten ja juhlimisen sijaan Ahosen vapaa-ajan täyttivät kuitenkin treenit ja pelit. Puolen vuoden aikana sotilaskodissa vietetyt illat voi laskea yhden käden sormilla. 

Urheileminen ei niellyt rahaa, kun Puolustusvoimat järjesti kuljetukset seuran harjoituksiin ilmaiseksi Ahoselle ja kaikille muillekin siitä kiinnostuneille armeijakavereille. Välillä pelimatkoilla käytiin ulkona syömässä, mutta kulut pysyivät hallinnassa.

– On onni, että armeija tarjoaa viikolla kaiken mitä tarvitsee, Ahonen sanoo.

Lomilla päivärahat riittivät hyvin välttämättömiin kauppakäynteihin ja pieniin juokseviin kuluihin. Sen sijaan lounaat, kahvittelu ja matkustelu ystävien kanssa jäivät palvelusaikana vähemmälle. Sitä paremmalta Ahosen mukaan on tuntunut, kun niille on nyt siviilissä jälleen aikaa ja rahaa.

Toden teolla Ahosen taloudenhoito testattiin vasta juuri ennen kotiutumista. Muutamaa kuukautta ennen armeijan päättymistä varmistui kiinnitys uuteen seuraan FC Hakaan. Se merkitsi muuttoa uudelle paikkakunnalle.

– Kun yhtäkkiä on hankittava kämppä sekä muuta tarpeellista Tampereelta, ei se onnistu niin hyvin armeijasta käsin kuin haluaisi.

Ahosen oli suunniteltava, miten hoitaa Helsingistä käsin asuntonäytöt. Hänen oli myös haalittava rahat asumismenoihin päivärahojen päättymisen ja uuden seuran palkanmaksun alkamisen väliselle ajalle. Armeijassa häämötti loppusota ja palvelustahti vain kiristyi.

– Armeija-asioiden päälle näiden asioiden suunnittelu oli kyllä rankkaa, Ahonen summaa.

Stressistä huolimatta Ahonen tiesi, että tukiverkosto olisi hänen apunaan. Takuuvuokra ja ensimmäisten kuukausien asumismenot järjestyivät lopulta vanhempien ja tyttöystävän avustuksella.

Kun armeijassa sinnittelee vähällä, lomilla on varaa panostaa itseensä

Oksala ei ole mielestään luopunut armeijan vuoksi mistään. Toki vapaa-aikaa ja rahaa on nyt vähemmän, mutta niin on suuria menojakin. Kun vaatetuksesta ja ruokailusta huolehditaan varusmiesten puolesta, päivärahoista riittää hyvin käytettäväksi lomien aikana.

– Armeijassa myös oppii elämään pienimuotoisemmin ja arvostamaan uudella tavalla sitä kaikkea mitä on elämässään saanut.

Sen sijaan, että viikonlopuille olisi laadittu tarkka budjetti, Oksala pyrkii tasoittamaan menojaan viikosta toiseen. Kun osan lomista viettää kotona, on välillä varaa hemmotella itseään käymällä ystävien kanssa sushilla, elokuvissa – ja jopa shoppailemassa. 

Sama pätee arkiviikkoihin kasarmilla. Taisteluharjoitusten ja luentojen päätteeksi on rentouttavaa lähteä tupaporukalla syömään. Toisinaan taas ilta vierähtää kuntosalilla tai läppärin ja hyvän elokuvan äärellä.

Kyllä aina joku muistaa hihkaista, kun päivärahat näkyvät tilillä. Ne kun tulevat maksuun joka toinen perjantai, juuri ennen lomille lähtöä.

Tupakaverit muodostavat tiiviin porukan, joka jakaa keskenään ilot ja surut. Raha on kuitenkin harvemmin naisten puheenaiheena. Oksalalle riittää tieto sitä, etteivät rahaongelmat paina läheisiä kavereita.

– Ja kyllä aina joku muistaa hihkaista, kun päivärahat näkyvät tilillä. Ne kun tulevat maksuun joka toinen perjantai, juuri ennen lomille lähtöä.

Elämä asepalveluksen jälkeen monta oppia viisaampana

Vaikka Oksalan kotiutumiseen on vielä pitkä aika, suunnitelmat tulevaan siviilielämään ovat jo ihanteellisella mallilla. Helsingissä odottaa juuri ennen armeijan alkua varmistunut kauppatieteiden opiskelupaikka Hankenilla. 

Toisaalta hyvät armeija-aikaiset kokemukset voivat vielä johtaa toisenlaiseen tulevaisuuteen. Kuukaudet upseerikoulussa ovat saaneet Oksalan harkitsemaan myös ammattiupseerin uraa. Se tarkoittaisi keväällä hakua kadettikouluun.

– Juuri nyt on ihanaa, kun suunnitelmat ensi vuodelle ovat jo olemassa. Suuren päätöksen voi jättää vielä myöhemmälle ja keskittyä täysillä tähän hetkeen. 

Oksala haluaa rohkaista jokaista armeijaan lähtijää unohtamaan turhat huolet. Häntä itseään ovat kantaneet pitkälle positiivinen asenne ja armollisuus itseään kohtaan.

– Kaikille tulee vastaan rankkoja päiviä, mutta ei mitään sellaista, mistä ei selviäisi.

On myös hyvä huomata, että armeija-aikaan mahtuu aina joitain yllättäviä menoja. Kun eteen tulee kaverin syntymäpäivät tai uuden paidan ostaminen repeytyneen tilalle, säästöt helpottavat elämää ja tekevät vapaa-ajasta monipuolisempaa.

Kun eteen tulee isompia vastoinkäymisiä, löytyy Oksalan lähipiiristä aina ymmärrystä.

– On tärkeä jutella jonkun, esimerkiksi vanhempien kanssa. Niin tietää myös kenen puoleen kääntyä, kun on vaikeaa.

Myös Ahonen suosittelee pohtimaan tosissaan säästämistä ja talouden suunnittelua.

– Jos vain mahdollista, kannatta kyllä laittaa tienestiä sukan varteen, siitä ei missään nimessä ole haittaa. Osa kavereista myös säästi päivärahoja lähteäkseen yhdessä armeijan päätteeksi reissuun. Sitäkin kannattaa harkita. 

Lopulta armeijan tärkeimmät opit liittyvät kuitenkin elämään yleensä. Niin Oksala kuin Ahonen kertovat, että armeija saa näkemään arkiset asiat merkityksellisinä ja opettaa arvostamaan arkea.

– Sellaisia pieniä asioita kuin rauhassa heräämistä tai vähän leveämpää sänkyä oppii arvostamaan aivan uudella tavalla. Ja parisuhteellekin on nyt aikaa paljon enemmän, Ahonen summaa.

 

Miten kartuttaa kesälomakassa ensi kesäksi? Katso vinkit Omat rahat -ohjelmasta. 

Ihmetteletkö joskus, mihin kaikki rahat oikein kuluvat? Oman talouden budjetointi voi auttaa. Ota budjettivinkit käyttöösi täältä.

Hankaluuksia säästämisen aloittamisen kanssa? Lue lisää, miten pääset säästämisessä alkuun. 

Kopioi sivun linkki: