Nuori, poimi 6 vinkkiä pankkiasioiden starttaamiseen

Myös nuoren elämä on täynnä talouteen liittyviä isoja ja pieniä päätöksiä. Näillä vinkeillä laitat pankkiasiat alkuun. 

1. Hanki pankkitunnukset

Tilin avaamisen jälkeen ensimmäinen askel pankkiasioiden kätevään hoitamiseen on hankkia pankkitunnukset. 18-vuotias voi tehdä sopimuksen pankkitunnuksista itsenäisesti. 15–17-vuotias taas saa sopimuksen vanhempien suostumuksella tai itsenäisesti silloin, kun sopimukseen liitetään nuoren itse avaama, omille tuloille tarkoitettu tili. Verkkopankin lisäksi pankkitunnuksilla voi kirjautua myös muiden palveluntarjoajien, kuten esimerkiksi Kelan asiointipalveluun. Tunnusten avulla myös verkko-ostosten maksaminen on turvallista. Lisätietoa pankkitunnuksista löydät tästä.

Kun sinulla on pankkitunnukset, voit ladata itsellesi mobiilipankkisovelluksen. Mobiilipankin kautta voit hoitaa puhelimellasi päivittäisiä pankkiasioita, kuten laskujen maksua, sekä tehdä omia tilisiirtoja ja tarkistaa tilin saldon. Lue lisää mobiilipankista tästä.

Mobiilipankin lisäksi puhelimeen kannattaa ladata tunnuslukusovellus, jonka avulla pääset kirjautumaan verkko- ja mobiilinpankkiin ilman paperista tunnuslukukorttia. Voit käyttää tunnuslukusovellusta tunnistautuessasi myös moniin muihin palveluihin, kuten nettikauppoihin. Tutustu tunnuslukusovellukseen tästä. 

2. Hommaa Nordea Electron-maksukortti

Useimmille sopivin vaihtoehto ensimmäiseksi maksukortiksi on Nordea Electron. Kun käteisnostoista ja ostoista varataan kate tililtäsi välittömästi ostoksen yhteydessä, pysyt aina ajan tasalla menoistasi. Nordea Electronilla voit maksaa myös ulkomailla ja verkkokaupoissa, kun rekisteröit sen verkkomaksukelpoiseksi. Lisätietoa Nordea Electronista löydät tästä.

Nordea Debit -korttiin on mahdollista saada lähimaksuominaisuus, jolla voit maksaa alle 25 euron suuruisia ostoksia viemällä kortin lähelle maksupäätettä eikä sinun tarvitse näppäillä PIN-koodia laitteeseen.

3. Laita säästäminen käyntiin ePossulla

Säännöllinen säästäminen on keskeinen osa oman talouden hallintaa. Elektroninen säästöpossu, eli ePossu, on helppo tapa säästämisen aloittamiseen. Idea on sama kuin perinteisessä säästöpossussa, johon ostoksen jälkeen jäljelle jääneet kolikot tiputetaan talteen. ePossuun määrittelet itse rahasumman, joka siirtyy sille varatulle säästötilille jokaisen korttiostoksen yhteydessä. Näin säästät säännöllisesti lähes huomaamattasi ja siitä tulee tapa.

ePossu -palvelu on maksuton ja voit ottaa sen käyttöön ja tarvittaessa laittaa pois päältä verkkopankissa parilla klikkauksella.

4. Ota lainat ja luotot haltuun

Nuorten yleisimpiä lainoja ovat opintolaina, korttiluotto sekä ensimmäisen oman asunnon ostamiseen tarkoitettu ASP-laina. Voit hakea niitä, kun olet täysi-ikäinen. Myös ASP-tilin säännöllistä asuntosäästämistä varten voit avata 18-vuotiaana.

5. Hyödynnä Check-in edut

18 vuotta täyttäneen kannattaa liittyä Nordean Check-in -asiakkaaksi. Check-in on 18–28-vuotiaille tarkoitettu etuohjelma, joka on suunniteltu erityisesti nuorten aikuisten tarpeita ajatellen. Check-in-asiakkaana saat esimerkiksi pankkitunnukset ja Nordea Electron ja Debit -kortit maksutta.

Kiinnostuitko Check-in-asiakkuudesta? Lue lisää tästä.

6. Tallenna numero 0200 3000 puhelimeesi

Nordea 24/7 auttaa sinua pankkiasioissasi puhelimitse ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Tallenna numero 0200 3000 (pvm/mpm) puhelimeesi, niin apu on aina lähellä. Kun tunnistaudut pankkitunnuksillasi, voit keskustella henkilökohtaisista pankkiasioistasi neuvojan kanssa.

Näin pankki on mukana 19-vuotiaan Riikan arjessa

Nordea on nyt Snapchatissä! Tarjoamme tipsit, vinkit ja niksit. Ota seurantaan @NordeaSuomi.

Teksti: Veera Argillander

Kuvitus: Leo Tomaszewski

Kopioi sivun linkki: