Nuori, näin pääset säästämisessä alkuun

Opiskelijalle säästäminen on usein haastavaa, kun tulot ovat pienet ja menojakin on paljon. Jos käteen ei jää yhtään ylimääräistä, jää haaveissa siintävä kuva vaikkapa omasta asunnosta tai vaihto-opiskelusta pelkäksi kangastukseksi. Säästämisen aloittaminen ajoissa auttaa tekemään unelmista totta ja tuo samalla turvaa elämän yllätysten varalle.

Pennin venyttäminen on tuttua monille opiskelijoille. Tulot ovat usein epäsäännölliset, ja opintotuki yhdessä pienen palkan kanssa ei tunnu riittävän elämiseen saatikka mihinkään ylimääräiseen.

Vaikka tulot olisivat niukat ja kuukausibudjetti tiukka, voi säännöllisellä säästämisellä kasvattaa vuosien mittaan pienistä summista suuria. Tärkeintä eivät ole kuitenkaan säästetyt rahamäärät tai tapa, vaan säästämisen aloittaminen.

Kuukausittain sivuun laitetut rahat ovat pitkässä juoksussa merkittävä apu tulevaisuudessa. Osa-aikaisista tai kausitöistä saatuja tienestejä ei kannata kaikkia käyttää heti, vaan niistä saa ajan myötä kartutettua säästöjä. Näin esimerkiksi kesällä lihoneesta kukkarosta riittää rahaa seuraavaan kevääseen asti. Perehtymällä omiin tuloihin ja menoihin jokainen voi löytää itselleen parhaan tavan aloittaa ja saada rahaa säästöön.

Miten pääsen alkuun?

Ennen säästämisen aloittamista on hyvä hahmotella kuukausilaskelma siitä, kuinka paljon menot vievät kukkarosta kuukausittain rahaa. Henkilökohtainen taloussuunnitelma auttaa hahmottamaan mistä on mahdollista karsia.

  • Asuminen on yleensä opiskelijan suurin menoerä. Pohdi voisiko sijaintia tai asumismuotoa vaihtamalla säästää. Esimerkiksi yksiön vaihtaminen soluasuntoon vähentää huomattavasti kuluja. 
  • Ruoan ja laskujen osuutta menoista voi saada pienenettyä. Erityisesti ruoka on huomaamaton rahasyöppö, joka vie ison osan tuloista. Ulkona syömisen sijaan ruoan tekeminen kotona ja suurien määrien valmistaminen kerralla kannattaa.
  • Laskut pienenevät esimerkiksi sähkö- ja vakuutusfirmoja kilpailuttamalla. Muista seurata myös usein tarjolla olevia tarjouksia.

Säästämisen eri vaihtoehdot

Kun kuukauden tulo- ja menoarvio on tiedossa, on helppo suunnitella, kuinka paljon laittaa rahaa sivuun. Säästäminen kannattaa aloittaa varakassan kerryttämisestä, jonka ohella myös pitkän tähtäimen säästäminen tulevaisuuden varalle on hyödyllistä.

  • Varakassaa varten on hyvä avata uusi tili, jonne voi siirtää rahaa unelmia ja elämän yllättäviä menoja varten. Esimerkiksi EtuTili on yksi kätevä vaihtoehto tähän.
  • Jos rahan laittaminen sivuun omatoimisesti tuntuu työläältä, on ePossu hyvä apu, sillä sen avulla säästöjä kertyy lähes huomaamattomasti. Sähköisellä ePossu-palvelulla säästäminen on helppoa ja vaivatonta, sillä se tapahtuu automaattisesti korttimaksun yhteydessä ja summan suuruuden voi valita itse. 
  • Pitkän tähtäimen säästämisen voi aloittaa ASP-tilillä. ASP-tilin avulla ensiasunnon hankkiminen tulee konkreettiseksi, kun tilille alkaa kertyä vaadittavaa pääomaa. Tili kannattaa avata heti opiskelujen aloittamisen yhteydessä, jotta omaan asuntoon pääsee kiinni mahdollisimman nuorena. Kesäkuukausina tienaa usein runsaammin kuin opiskellessa ja tällöin rahaa voi laittaa sivuun enemmän.
  • Jos tavoittelet säästöillesi parempaa tuottoa, voi säästäjän rahasto olla yksi vaihtoehto. Myös pienillä tuloilla on mahdollista aloittaa rahastosäästäjänä. Voit valita yhdessä pankkineuvojan kanssa omaan säästösuunnitelmaasi ja riskitasoosi sopivan vaihtoehdon. Ota yhteyttä ja varaa aika.
  • Mikäli seuraat aktiivisesti markkinoita ja pohdit pörssisijoittamisen aloittamista, tutustu uuteen kaupankäynnin hinnastoon. Uusi hinnasto mahdollistaa pörssikaupankäynnin verkkopankissa entistä edullisemmin, jonka ansiosta osakekauppaa voi käydä myös pienemmillä summilla.

Esimerkiksi näin voit laittaa 50 euron kuukausisäästön poikimaan tuottoja

 

Juttua varten on haastateltu asiantuntija Janne Kekkiä Nordeasta. 

Nordea on nyt Snapchatissä! Tarjoamme tipsit, vinkit ja niksit. Ota seurantaan @NordeaSuomi.

Teksti: Iisa-Noora Leppänen

Kuvitus: Leo Tomaszewski

Kopioi sivun linkki: